Ny studie: Vi mår bättre på platser med biologisk mångfald

Om inte varningssignalerna om en sjätte massutrotning skulle vara tillräckligt alarmerande för att vi ska värna den biologiska mångfalden, så finns det en ny studie som visar att vi människor faktiskt mår bättre på platser med större biologisk mångfald än mindre. 

Vetenskapsnytt skriver att “ny forskning från King’s College London har visat att platser med en mångfald av naturliga inslag är förknippade med starkare förbättringar av vårt mentala välbefinnande jämfört med platser med mindre naturlig mångfald.”

Studien, som publicerats i Scientific Reports, är medborgarvetenskaplig i bemärkelsen att den använde mobilappen Urban Mind för att samla in realtidsrapporter om psykiskt välbefinnande och naturens mångfald från ca 2 000 deltagare.

Forskarna fann att miljöer med ett större antal naturliga inslag, såsom träd, fåglar, växter och vattendrag, var förknippade med större psykiskt välbefinnande än miljöer med färre inslag, och att dessa fördelar kan vara i upp till åtta timmar.

Ytterligare analyser visade att nästan en fjärdedel av naturens positiva inverkan på den psykiska hälsan kunde förklaras av mångfalden av inslag. Dessa resultat belyser att politik och praxis som stöder rikedom av natur och arter är till nytta både för miljön och för allmänhetens mentala hälsa.

Läs mer om studien i Vetenskapsnytt.se och Natursidan.se.

Allt du du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Därför måste vi värna och uppmärksamma den biologiska mångfalden den 22 maj. Och alla andra dagar. Tills massutrotningen upphör.

Människors liv och överlevnad är helt beroende av den biologiska mångfalden som sammantaget omfattar samspelet mellan alla miljarder unika organismer på jorden. 

Bevarandet av biologisk mångfald har inte bara ett egenvärde, utan är också viktig för att den ger ren luft och rent vatten, god markkvalitet och pollinering av grödor. Den hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna och anpassa oss till dem, samt bidrar till att reducera effekterna av naturkatastrofer. 

Dessvärre hotas ca en miljon växt- och djurarter av utrotning de kommande decennierna, om utvecklingen följer trenderna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

I Sverige är lite mer än 2000 arter hotade, av totalt 21 000. Utrotningstakten är mellan tio och hundra gånger snabbare än den varit de senaste tio miljoner åren. Och ledande forskare talar nu om att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet. Och att det är människan som ligger bakom orsakerna till detta, skriver SLU på startsida för SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM i fjol. 

De största belastningarna på biologisk mångfald utgörs av förändrad markanvändning (till exempel avskogning, intensiv monokultur, urbanisering), direkt utnyttjande i form av jakt och överfiske, klimatförändringar, föroreningar och invasiva främmande arter.

Av den anledningen finns det all anledning att även detta år uppmärksamma och slå vakt och Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. 

Börja med att surfa in på biomfdag.se och läs om allt du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Har du någon egen aktivitet du vill bidra med? Lägg in den här. Eller delta i någon av alla aktiviteter som är på gång

Kolla även in Naturskyddsförningens aktiviteter.



​​Gör friluftsdagarna obligatoriska igen!

Den 29 april är det friluftsdag igen. Men inte obligatorisk. Det måste vi ändra på. Ladda ner Naturkartan, ta med dig några barn, utforska ditt närområde, dela dina upplevelser, och visa politikerna hur omistliga våra friluftsdagar är #sverigesfriluftsdag

Tagga dina bilder #sverigesfriluftsdag

I början av förra seklet var friluftsdagarna självklara, nästan som ett axiom. År 1927 hade man till exempel inte mindre än 15 obligatoriska friluftsdagar per år i skolan, och enligt hörsägen var i princip alla ute och lekte på den tiden. Men det var då det, 1994 blev friluftsdagarna frivilliga och en fråga för skolans rektor att fatta beslut om, vilket genast resulterade i att barnens utedagar minskade i både antal och ändamålsenlighet. Detta samtidigt som antal timmar för skolidrott och hälsa minskade med 20 procent på grundskolan och 40 procent på gymnasiet.

Sen dess har representanter för svenskt friluftsliv debatterat om vikten av att återföra obligatoriska friluftsdagar i skolan, men också bredda konceptet till att omfatta såväl andra målgrupper i samhället. 

Redan för tio år sen framhöll representanter för Svenskt friluftsliv och dess medlemsorganisationer att det finns “otroligt mycket att vinna på att öka barns rörelse genom att återinföra friluftsdagarna”. Denna sakkunniga sammanslutning menade att den del av ohälsan som hänför sig till bristande rörelse kostar samhället sex miljarder kronor per år – lika mycket som rökningen. En siffra som riskerar att öka i takt med att de stillasittande generationerna av barn växer upp. Det är dessutom ett faktum att ökad fysisk aktivitet förbättrar inlärningen för eleverna och ökar arbetsron i skolorna.

Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa.
— Svenskt friluftsliv

Och så sent som i fjol uppmanade Susanne Maarup och Josefine Åhrman från Svenskt Friluftsliv regeringen att återigen besluta om friluftsdagar i skolan bl a med argument som: 

“Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa. Vi menar att skolan har ett särskilt viktigt ansvar för att friluftsliv ges utrymme för eleverna. I dag har friluftsliv tyvärr en nedmonterad och svag ställning i skolan – inte sällan blir idrottslektioner alternativet till friluftsdagar.

Naturvårdsverkets rapport om Sveriges Friluftskommun 2022 visar märkbart låga siffror på frågan om ”kommunens idrottslärare har fått möjlighet att fortbilda sig inom friluftsfrågor”. Endast 38 procent av kommunerna svarade positivt på frågan – 55 procent av de tillfrågade kommunerna svarade ”vet ej”. Totalt 212 av Sveriges 290 kommuner besvarade undersökningen.”

Mot bakgrund av detta, är det minst sagt häpnadsväckande att friluftsdagarna inte får större gehör och utrymme i samhället. 

Slå ett slag för Sveriges friluftsdagar den 29 april! Ladda ner Naturkartan, signa upp dig på Svenskt friluftslivs evenemang, ta med dig några barn och utforska naturen i ditt närområde, tagga #sverigesfriluftsdag och dela några fina bilder i sociala media.

Ha en underbar friluftsdag!

Läs om “hela Sveriges friluftsdag” på Svenskt friluftsliv.


Checklista inför sommaren: Förbered din guide på Naturkartan

Nu är våren äntligen här! Och med det fina vädret är det också dags att börja förbereda sig för sommaren på Naturkartan. Sommaren är högsäsong för oss med över 2,5 miljoner användare som strömmar till vår plattform för att utforska naturen och delta i olika aktiviteter såsom vandring, cykling, paddling och mycket mer.

Över 2,5 miljoner användare strömmar till Naturkartan på sommaren för att utforska naturen och delta i olika aktiviter såsom vandring, cykling, paddling, och mycket mer. Då vill vi kunna göra friluftslivet tillgängligt och digitalt.
— Alba Dogani, Support Manager på Outdoormap

Oavsett om du är helt ny på Naturkartan eller har varit med ett tag finns det några viktiga steg du kan ta för att förbereda dig och erbjuda den bästa guiden för våra användare. Vårt mål är att göra naturen tillgänglig för alla och att göra informationen om friluftslivet digitalt och användarvänligt med detaljerad information om olika aktiviteter, sevärdheter längs leder, inspiration, tips och mycket mer!

Här är några enkla steg för att göra din guide redo för sommaren

1. Uppdatera kontaktuppgifter

Se till att alla kontaktuppgifter för din organisation är korrekta och uppdaterade så att användarna lätt kan nå er när de ställer frågor, recensioner, eller felrapporterar. Det behövs en kontaktinformation utåt på era platsers sidor, samt kontaktinformation internt (vem som får epost när en fråga ställs t.ex.).

Gå till "Organisationer" och välj "redigera" för att snabbt och enkelt uppdatera era kontaktuppgifter. 

2. Aktivera rapportfunktionen

Nu under sommaren kan det vara perfekt läge att slå på funktionen “Felrapporter”. Den här funktionen ger användarna möjlighet att vara delaktiga i underhållet av leder och platser genom att enkelt och snabbt rapportera om eventuella problem eller skador de stöter på under sina äventyr.

Så hur fungerar det? När en användare upptäcker något trasigt, som en skadad skylt, en blockerad stig eller annan oönskad situation, kan de använda "Felrapporter" i appen för att informera er. Då fyller de ut en rapport som skickas internt till er med detaljer kring felet, inklusive plats och beskrivning. Meddelandet mailas ut till det mail som ni själva ställer in internt, samt samlas i kontrollpanelen. 

Vill ni ha möjlighet att ta emot rapporter från användare? Kontakta oss att aktivera rapportfunktionen för er organisation.

3. Uppdatera information om befintliga objekt

Ta en titt på era befintliga objekt såsom leder, sevärdheter och faciliteter och se till att informationen är aktuell. Uppdatera bilder (lägg till om det saknas), beskrivningar och koppla nya närliggande platser, såsom nya platser eller faciliteter som ligger längs med eller i närheten av leden. Det kan vara allt från grillplatser och vindskydd till toaletter, kulturminnesmärkningar och boenden.

4. Lägg till Points of Interest (POIs)

Förgyll användarnas upplevelse genom att lägga till nya och fler POIs såsom grillplatser, vindskydd, parkeringar, caféer och boenden längs med leder och koppla dem till relevanta platser. Tänk som en besökare - vad skulle du vilja veta innan du ger dig ut? Information som parkeringsalternativ, anslutande leder, lämpliga caféer för en paus och toalettbesök, samt kanske de bästa utsiktsplatserna? Lägg till!

5. Använd inbäddade kartor

Nu under sommaren kommer användare säkerligen också söka mer efter information om naturupplevelser på era egna webbplatser. Led de direkt till rätt information! Bädda in era fina kartor från Naturkartan (allt uppdateras automatiskt) och hjälp invånare och besökare att hitta ut och rätt. Kartan kan innehålla allt från alla vandringsleder till allt friluftsliv och det är ett kraftfullt verktyg för att berika besökarnas upplevelse. Ni väljer själva innehåll.

Varje abonnemang har ett par kartor inkluderade, så hör av er så skickar vi över en kod för er att testa! Kontakta oss

Kartan har samma funktionalitet och användarvänligt utseende, fast på er egen webbplats

6. Koppla Google My Business eller andra turistdatabaser

Om din organisation har verksamheter såsom caféer eller boenden längs leder kan du lägga till dessa och sätta upp en integration till verksamhetens Google My Business eller andra system som ni använder. Kopplingen till Google My Business kan användas för att informera om öppettider och kontaktinformation, som uppdateras automatiskt varje natt.

Du kopplar detta via objektets redigeringssida. Gå in på fliken “Översikt” och välj “plats och kontaktuppgifter”. Där står det en hjälptext med mer information på hur du gör.

7. Designa guidens framsida

Guidens förstasida är som er destinations personliga profil. Passa på och ge den några minuters uppfräschning: Säsongsanpassa bakgrundsbilden, putsa på välkomsttexten, testa att lyfta fram nya snabblänkar / kategorier; m m.  Gå till din guide, klicka på kugghjulet, och välj “redigera guide”. 

Glöm inte att se över vad som är utsett som “Redaktörens val” och uppdatera detta om ni vill. “Redaktörens val” är en snabbkategori med vilken du kan profilera din destination. Funktionen gör det möjligt att lyfta fram de viktigaste, mest prioriterade aktiviteterna på destinationen, och således en möjlighet för användaren att hitta dit. Det brukar ofta röra sig om de huvudsakliga aktiviteterna på destinationen, såsom vandring, cykling, naturreservat, m fl,  men ibland även viktiga faciliteter som boenden etc. Det man inte vill visa upp vid första anblick, exempelvis faciliteter som informationsskyltar, toaletter, p-platser, m m, ger man en lägre prioritet.

Systemet är förinställt på “mellan prioritet”, så för att lyfta fram objekt som “Redaktörens val” krävs ett aktivt val. Detta gör ni i redigeringsverktyget under "Översikt" och “grundläggande information” och “Prioritet”.

8. Inspirera med miniguider, artiklar och nyheter

Ge användarna inspiration och tips genom att skapa miniguider, artiklar och nyheter om olika aktiviteter och sevärdheter för att göra deras upplevelse ännu mer minnesvärd.

Se hur du skapar miniguider här.

Med dessa enkla steg kan du förbereda din guide på Naturkartan för sommaren och erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för våra användare. Så varför vänta? Ta tag i checklistan och låt oss tillsammans göra naturen tillgänglig för alla!

Ny reseplanerare gör det enklare att hitta ut i naturen

Naturkartan har lanserat en reseplanerare som gör det enklare för både invånare och besökare att hitta ut till naturen med kollektivtrafik. Tjänsten bygger på öppna gränssnitt från Samtrafiken/Trafiklab och har utvecklats efter en idé och beställning av Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Med tjänsten kan användare enkelt kolla upp hur de på smidigast sätt kan ta kollektivtrafik till den led, plats eller område som användaren vill besöka. Användaren väljer helt enkelt en startplats eller sin nuvarande position (slutpositionen är redan markerad som destinationen) och söker. Sökresultatet visar olika alternativ för de valda hållplatserna. Användare kan också enkelt byta hållplatser via att klicka på de närliggande punkterna, ifall de t.ex. vill ha en hållplats som är närmare en annan del av leden. När man har valt ett alternativ får man upp ett turförslag med mer information, såsom namn, hur många stopp, vilket bolag osv.

Blev positivt överraskad idag när jag såg att ett trafikinformationssystem hade lanserats på naturkartan. Väldigt kul och bra för alla friluftsanvändare!
— Evelina Widerberg, fritidssamordnare på Gävle kommun

Systemet lanserades som betaversion den 29 januari och kommer att vidareutvecklas efter hand. Tjänsten kan fungera bättre i vissa delar av landet och sämre i andra.

Maila gärna er feedback till emil@outdoormap.com.