Fortsatt pengaregn över ledbaserad naturturism - 52 miljoner i ny utlysning

Arbetar du med vandrings- och MTB-leder på landsbygden, och vill ta fram en riktigt bra digital karttjänst till dina leder för att på så sätt utveckla destinationens vandrings- och mountainbike-turism? Då ska du passa på att söka ekonomiskt stöd från Tillväxtverket som just nu erbjuder 52 miljoner kronor för bl a det ändamålet. Naturkartan har karttjänsten som utövarna älskar.

Tillväxtverket är som bekant en nationell myndighet som arbetar med att stärka företag och regioner för att öka tillväxten i Sverige. De senaste två åren har myndigheten särskilt stöttat utveckling av infrastruktur för rekreation och turism på landsbygden, där fokus ligger på vandring och mountainbike då intresset för just dessa aktiviteter är särskilt stort och växande, både bland inhemska och internationella besökare, samtidigt som infrastrukturen för lederna är relativt dålig i Sverige.

Tillväxtverket menar att det behöver finnas fler kvalitetssäkrade, trygga och attraktiva leder som möter besökares behov och förväntningar för att fler naturturismföretag ska vilja, kunna och våga utveckla sina verksamheter utifrån dessa aktiviteter. Vilket vi på Naturkartan verkligen håller med om.

Därför har Tillväxtverket som ambition att fortsätta med fler utlysningar för just detta ändamål under ytterligare två år, t o m 2024.

Tidigare i år beviljade Tillväxtverket 46,5 miljoner kronor till 16 projekt för att utveckla mountainbike- och vandringsleder på landsbygden. Nu utlyser myndigheten alltså ytterligare stöd med hela 52 miljoner kronor för att utveckla hållbara leder (eller områden) avsedda för vandring och/eller MTB.

Och med “utveckla” menar man alltså både den fysiska leden (eller området) och den digitala motsvarigheten. Där man i sistnämnda fall kan söka stöd för “köp av programvara eller köp av tjänst för utveckling av programvara för att få fler besökare till platsen”.

Biking Gästrikland använder Naturkartan för att göra informationen om sina 100-tals km mountainbikeleder mer till tillgänglig och användarvänlig.

Naturkartan har varit i kontakt med Antonio Tolj, som specifikt jobbar med Investeringsstöd för leder inom landsbygdsprogrammet på Tillväxtverket, som bekräftar den möjligheten.

Ansökan öppnade den 1 november 2022 och stänger först den 31 januari 2023.

Tillväxtverket kommer att informera om utlysningen vid en digital träff onsdagen den 23 november kl 10-12. Anmäl dig genom att skicka ett mejl till turisminfrastruktur@tillvaxtverket.se senast fredag den 18 november.

Kolla in hur exempelvis Biking Gästrikland, Trails of Västmanland, Västervik Outdoor eller Unionsleden har gjort.

Mer information om utlysningen finns här.