10 nya bidrag från Tillväxtverket - men nu är pengarna slut

Naturkartan fick nyss besked om vilka de 10 sista lyckliga bidragstagarna blev vad gäller utlysningen #2 av det investeringsstöd som Tillväxtverket har erbjudit organisationer de senaste två tre åren för att utveckla infrastrukturen för rekreation och turism i landsbygder.

Grattis!

Vi säger grattis till Skövde kommun, Lunds kommun, Visit Dalarna, Östhammars kommun, Upplandsstiftelsen, Västkuststiftelsen, Kreativa Byar i Älvsbyn ek för, Region Gotlands kommun, Hallstahammars kommun och Destination Vemdalen, för bidrag och satsningar enligt nedan:

Men nu är pengarna slut, och inga nya utlysningar är planerade. 
— Kicki Juopperi på Tillväxtverket

Tillväxtverket har under åren 2021-2024 erbjudit organisationer investeringsstöd för att kunna utveckla sin infrastruktur för rekreation och turism i landsbygder. 

Tillväxtverkets prioritering för stödet har varit besöksmålsutveckling inom natur- och kulturturism med särskilt fokus på utveckling av leder för vandring och mountainbike-cykling.

Prioriteringen har motiverats med att intresset för vandring och mountainbike är stort och växande, både bland inhemska och internationella besökare, samtidigt som infrastrukturen för dessa aktiviteter har varit tämligen dålig i Sverige.

För att fler naturturismföretag ska vilja, kunna och våga utveckla aktiviteter menar Tillväxtverket att det måste finnas kvalitetssäkrade, trygga och attraktiva leder som möter besökares behov och förväntningar. En samordning kring leden behöver ske på ett strukturerat sätt med ett långsiktigt perspektiv. Utveckling av vandringsleder ska ske enligt rekommendationer i Nationellt ramverk för vandringsleder. För utveckling av MTB-leder ges råd i kartläggningen Att utveckla leder för mountainbike.

Stödet har förmedlats via två utlysningar till ett totalt belopp på ca 103 miljoner.
— Tillväxtverket

Stödet har förmedlats via två utlysningar till ett totalt belopp på ca 103 miljoner kronor. Den första utlysningen genomfördes november 2021 - januari 2022, då Tillväxtverket fick in 53 ansökningar till ett sökt belopp på ca 100 miljoner. 16 projekt med total budget på ca 46,5 miljoner kronor beviljades. Den andra utlysningen genomfördes 1 november 2022 – januari 2023, som lockade 60 ansökningar till ett sökt belopp på ca 150 miljoner kr, där 22 projekt med total budget på ca 57 miljoner beviljades.

Projekten pågår t.o.m. oktober 2024. Sen är pengarna slut. Stödet går inte längre att söka och Tillväxtverket planerar ingen ytterligare utlysning.

- Det stämmer, tyvärr blir det inga nya utlysningar som vi ser nu, säger Kicki Juopperi på Tillväxtverket till Naturkartan, då Tillväxtverket inte har fått något uppdrag i regleringsbrevet kring detta.

Läs om alla beviljade bidrag på Tillväxtverkets webbplats.