Upp- eller nedkopplad i Naturen?

Snart släpper Internetstiftelsen sin årliga rapport ”Svenskarna och internet 2016”. Och Precis som förra året har vi fått en förhandstitt på den del av rapporten som handlar om sociala medier.

Användningen av sociala nätverk fortsätter att öka. 77 procent av internetanvändarna använder sociala nätverk och 58 procent gör det dagligen. De som använder sociala nätverk gör det lite drygt en timme om dagen eller 7 timmar i veckan. Och över hälften av alla internetanvändare besöker dagligen sociala nätverk i sin mobil. 86 procent av sociala nätverksanvändare postar meddelanden och 72 procent delar andras innehåll.

Naturen ser inte ut att vara något undantag. Tvärtom ser vi ett stort behov och entusiasm hos användarna att dela med sig av sina natur- och friluftsupplevelser, så till den milda grad att mobilen ser ut att ha blivit en del av själva upplevelsen.

Bra eller dåligt? Kan man fråga sig. Många av oss friluftsentusiaster är splittrade i frågan.

I en nyligen publicerad artikel “We Need to Expand Cell Coverage In National Parks” inleder författarna (Celina Kareiva and Peter Kareiva) med att skriva: “Parks are for people, and people today want to be able to share their wildnerness experience with their friends online”, och slår därmed fast artikelns tes om att mobilen har en naturlig och värdefull del av själva upplevelsen.

Vi på Naturkartan som jobbar hårt för att folk ska hitta ut i naturen, och på så sätt komma närmare sig själva, må bättre, kanske få nya perspektiv och värderingar, vi tror också att mobilen använd på rätt sätt kan både inspirera, vägleda och informera användarna till en rikare naturupplevelse. Och att användarna själva måste kunna ta ansvar för när de bör och inte bör användas.


Artikelförfattarna tycker det är hög tid för förvaltarna av Nationalparker och andra skyddade naturområden att tjäna användarnas intressen i frågan, med 3G/4G-master, WIFI hot spots, etc. Och vi ser möjligheter till liknande utveckling i Sverige.