STF digitaliserar Sveriges vandring med Naturkartan

Naturkartan har fått i uppdrag av STF att ta fram digitala guider till alla, av STF prioriterade och utvalda vandringsleder, däribland alla “Signaturleder”. Tjänsten har nyligen lanserats och förväntas att bli Sveriges ledande vandringsguide inom kort.

I 135 år har STF skapat förutsättningar för människor att upptäcka Sverige. Föreningens hängivna satsningar på naturnära, genuina och personliga boenden och olika typer av aktiviteter i hela Sverige har hittills ledsagat hundratusentals människor ut i landets mångskiftande natur och kultur.

IMG_2484 (1).JPG

Nu utvecklas och intensifieras verksamheten till att även omfattat digitala vandringsguider i syfte att göra vandringen mer tillgänglig för alla som inte kommer ut på grund av okunskap eller för att vandring känns för otillgängligt och svårt.

Tjänsten utvecklas i samverkan med Naturkartan, som har fått i uppdrag av STF att ta fram en digital karttjänst till totalt ca 50 välrenommerade leder över hela Sverige, däribland alla, av STF 12 utvalda och prioriterade sk “Signaturleder”. Förutom de interaktiva vandringskartorna finns nya ledbeskrivningar, filmer, bilder, tips och vandringsberättelser.

det ska bli ännu enklare för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr i hela Sverige
— Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen
Image 2020-05-19 at 12.04.46 PM.png

– Att vistas i naturen och framförallt vandring är aktiviteter som myndigheterna förespråkar i dessa tider. Vandring är även den aktivitet som de senaste åren har ökat mest i popularitet när människor letar inspiration till sin svemester. Med den här satsningen vill vi att det ska bli ännu enklare för nya och erfarna vandrare att hitta nästa vandringsäventyr i hela Sverige. Vi fortsätter att hoppas och tror på en sommar med mycket vandring, säger Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

Uppdraget får betraktas som Sveriges största satsning på vandring i sin genre, och förväntas utvecklas till att bli Sveriges ledande vandringsguide inom kort.

screencapture-svenskaturistforeningen-se-aktiviteter-vandring-signaturleder-2020-05-19-12_05_37.png
allmänheten får nu en chans att upptäcka lite av Sveriges finaste vandring
— Kristofer Björkman, en av grundarna till Naturkartan

– Det har länge stått på vår önskelista att få till ett samarbete med STF som syftar till att få människor att upptäcka naturen. Att det nu blivit en realitet, är mycket glädjande, inte bara för oss, utan framförallt för allmänheten som nu får en chans att upptäcka lite av Sveriges finaste vandring, säger Kristofer Björkman, en av Naturkartans grundare.

Tjänsten bygger på Naturkartans tekniska plattform för hantering av friluftsdata och -information, och har växt fram i nära samverkan med ledernas olika huvudmän och övriga intressenter, inte minst för att kontinuerligt kunna säkerställa ledernas riktighet och aktualitet även i den digitala miljön.

De digitala vandringslederna har implementeras både på Svenska Turistföreningens webbplats, men tillhandahålls även på såväl Naturkartans som i en del fall huvudmännens webb och app, där lederna presenteras med all den funktionalitet som krävs för att ge användaren bästa tänkbara information, inspiration och vägledning.

Kolla exempelvis hur Bergslagsleden på STF’s webbplats, även gjort tillgänglig på huvudmannens egen webbplats, och såklart även på Naturkartans webb och app. Allt synkat och koordinerat med huvudmännens löpande uppdateringar.

PS. Kolla även in STF’s lilla trevliga promotion-video för tjänsten på Facebook. DS