Sveriges natur är unik och tillgänglig, tycker utländska turister

Sveriges natur är vacker, tillgänglig och unik, tycker utländska turister, enligt VisitSwedens senaste undersökning av målgruppen Globala resenärer. Och när det gäller sökningar på Google, så är det naturupplevelser som skidåkning, norrsken och vandring, som smäller högst.

Sveriges natur är helt unik, och skidåkning får flest sökningar, enligt VisiSwedens senaste undersökningar.

Sveriges natur är helt unik, och skidåkning får flest sökningar, enligt VisiSwedens senaste undersökningar.

När Visit Sweden nyligen frågade turister i sju länder om hur de uppfattar Sverige är de vanligaste associationerna ”vacker natur/omgivning”, ”unik, orörd natur som är tillgänglig för alla” och ”äkthet, naturligt och okonstlat”.

82% tycker att Sveriges natur är vacker
— Visit Sweden

Hela 82% av respondenterna ur Visit Swedens målgrupp “Den globala resenären” tycker att Sveriges natur med dess omgivningar är vacker och 72% att landet har en unik orörd natur, lättillgänglig för alla.

När Visit Sweden tidigare undersökte* vilka aktiviteter i Sverige som utländska resenärer hade sökt efter (googlat på) så visade sig friluftsaktiviterna komma i topp, och således överensstämma ganska väl med det man även associerar Sverige med.

Vanligaste sökord inom kategorin Turistaktiviteter:

  1. Skidåkning, 155 900 sökningar

  2. Norrsken, 131 800 sökningar

  3. Kryssningar, 97 700 sökningar

  4. Vandring, 85 100 sökningar

  5. Fiske, 82 600 sökningar

  6. Stränder, 51 100 sökningar

  7. Familjesemester, 48 100 sökningar

  8. Musikevenemang, 47 000 sökningar

  9. Slott och fästningar, 46 600 sökningar

  10. Vattenland, 45 000 sökningar

Förra året steg antalet sökningar efter naturupplevelser på nätet med 28 procent. Totalt gjordes 5,8 miljoner sökningar om turist-Sverige under 2018, enligt VisitSweden, vilket sägs vara 24% fler sökningar än året innan och är en 100%-ig ökning jämfört med hur mycket sökningarna ökar om europeiska turistländer i genomsnitt.

De nationaliteter som söker mest information innan resan är tyskar, som står för nästan en miljon av sökningarna, tätt följda av amerikaner, danskar och britter.

(*Undersökningen har genomförts av Bloom Consulting på uppdrag av Visit Sweden och avser åren 2016-2018.)