Norrbotten gör fjällen tillgängliga på Naturkartan
Norrbotten läns länsstyrelse har anslutit sig till Naturkartan med ambitionen att ta fram en mobil app över länets statliga leder, i syfte att tillgängliggöra friluftslivet, främja fjällsäkerheten och öka vandrares trygghet. Tjänsten lanseras till sommaren 2018.
Norrbottens ca 225 mil statliga fjälleder snart tillgängliga på Naturkartan Foto: WikiMedia
Det ett mycket stort erkännande för Naturkartan, och en mycket vacker fjäder i hatten; kanske den allra vackraste. För i Norrbotten finns många av Sveriges mest enastående och orörda naturmiljöer. Med sina fjäll, glaciärer, tundror, barrskogar, sjöar, tre skyddade nationalälvar och sandstränder vid Bottenviken, är Norrbotten dessutom Sveriges största län. Här finns stora, sammanhängande urskogar längs fjällkedjan i väster och vidsträckta, oförstörda våtmarker. Från den storslagna fjällvärlden rinner de mäktiga nationalälvarna fritt på sin väg till Bottenviken. Här förenas älvarna med havet och den särpräglade skärgårdsmiljön, formad av landhöjningen. Polcirkeln löper genom hela länet. Sommartid glöder midnattssolen och under vintern går det att uppleva norrsken.
I Norrbotten finns inte mindre än:
- Åtta nationalparker – som tillsammans motsvarar 90 procent av Sveriges totala nationalparksyta.
- 390 naturreservat.
- Sveriges högsta berg, Kebnekaise (Giebmegáisi), 2 098 meter över havet vid senaste mätningen.
- Sveriges djupaste sjö, Hornavan, 221 meter djup.
- 225 mil statliga leder i fjällen, bland annat Sveriges äldsta och mest kända vandringsled, Kungsleden.
Friluftsliv skapar hälsa, naturförståelse och regional utveckling
Norrbottens läns länsstyrelse sätter stort värde på sitt friluftsliv, och menar att det både skapar hälsa, naturförståelse och regional utveckling. Genom friluftsliv får människor en relation till naturen och miljön. Med bättre kunskap, planering och tillgängliggörande av naturen, kan friluftsliv bli en större del i människors vardag.
“Med bättre kunskap, planering och tillgängliggörande av naturen, kan friluftsliv bli en större del i människors vardag”
— Åsa Redin, projektledare för Länsstyrelsens nya app
"Appen kommer att innehålla tydliga beskrivningar av sommarlederna med information om bland annat etappdistanser, höjdprofiler och beräknade vandringstider", säger Åsa Redin som är Länsstyrelsens projektledare för appen, och tillägger:
"Det kommer även att finnas fjällsäkerhetsinformation, och GPS-funktionalitet. Ett viktigt krav för oss är att appen funkar offline, eftersom den kommer att användas i områden som saknar mobiltäckning."
Med ny funktion kan vandraren rapportera brister
Ytterligare en finess är funktionen för inrapportering av brister längs lederna. Redan idag får Länsstyrelsen in relativt många observationer per telefon och e-post från användarna. Med den nya appen hoppas Länsstyrelsen att inrapporteringen ska bli enklare och mer effektiv.
“Appen ska ha en funktion för inrapportering av brister längs lederna”
— Kjell Sundvall, chef för Länsstyrelsens fältenhet
"Med hjälp av rapportfunktionen kan vandrare och länsstyrelsens medarbetare enkelt rapportera in fel som upptäcks. Det kan handla om trasiga spänger, broar, vindskydd, och skyltar. Vi vill effektivisera och förenkla underhåll och skötsel av de statliga lederna, och tror mycket på den här idén." säger Kjell Sundvall, chef för Länsstyrelsens fältenhet.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merFördubblat anslag till friluftsorganisationer otillräckligt - 49 miljoner saknas
I år ansökte 29 friluftsorganisationer (medlemmar i Svenskt Friluftsliv) om ett statsanslag på total…
Är analog navigering verkligen säkrare än digital?
Många djupt aktade organisationer som arbetar för och värnar om fjällsäkerhet menar att den traditio…
50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…