Åsnen Sveriges 30:e nationalpark

Grattis Växjö! Grattis Kronoberg! Grattis Sverige! Grattis alla naturintresserade. Grattis alla friluftsutövare, såväl nationella som internationella. Grattis till Åsnen - Sveriges nya 30:e nationalpark. Sann glädje att Sveriges riksdag äntligen fattat beslut om att göra Åsnen till Sveriges 30:e nationalpark.

Foto: visitsmaland.se

Foto: visitsmaland.se

Åsnen eller “Smålands blå skatt”, som området ibland kallas, efter områdets alla “blånande fjordar”, har förvisso länge varit ett av Smålands mest uppskattade semesterparadis med natur och kultur i en spännande blandning. Och omfattar redan idag flera naturreservat som Bjurkärr, Toftåsa myr och Västra Åsnens övärld samt den sägenomspunna platsen Trollberget. Men som nationalpark får nu området det starkaste skyddet svensk natur kan få. I en nationalpark finns även större ekonomiska möjligheter än i naturreservat att sköta leder, informera och vägleda besökare, arbeta med tillsyn m.m. Och det är Staten som äger all mark.

Kronobergs läns länsstyrelse, som var den myndighet, jämte Naturvårdsverket, som lett arbetetet med bildandet, skriver i ett pressmeddelande att “förberedelserna med att bilda Åsnens nationalpark påbörjades redan 2011” och att “de tre berörda kommunerna Alvesta, Tingsryd och Växjö, Destination Åsnen och ett stort antal föreningar har deltagit i arbetet med stort engagemang”.

Varmt välkomna till officiell invigning den 25 maj. Utöver förväntad varmkorv kan alla besökare förvänta sig en naturupplevelse utöver det vanliga.

Kolla in Åsnen på Naturkartan

Åsnen.001.jpeg

Växjö kommun har redan publicerat Åsnen Nationalpark på Naturkartan, jämte alla naturreservat i området, och därtill cykelleden, Åsnen runt, med alla dess faciliteter.

Ladda ner Växjös naturkarta (app IOS eller Android). Eller hela Naturkartan (IOS eller Android).