Naturkartan på styret när Vänerleden invigdes

Med Naturkartan på styret trampade idag tusentals entusiastiska cyklister fram på Vänerleden för första gången. Förvisso hade många redan cyklat en och annan sträcka runt Sveriges största sjö. Men det var idag den officiellt invigdes - Vänerleden - Sveriges sjätte nationella cykelled!

64 mil uppdelad i 12 etapper, kvalitetssäkrad, med massor av faciliteter och spännande upplevelser längs med hela sträckan, allt i en digital kartguide för både webb och mobil användning.

Bakom ledens framväxt ligger en föredömlig samverkan mellan alla 13 kommuner som ingår i Vänersamarbetet, i nära samarbete med Turistrådet Västsverige och Visit Värmland.

Vänerleden är 64 mil lång och formellt uppdelad i 12 etapper på mellan 2 och 9 mil, som alla innehåller sevärdheter och besöksmål som tillsammans ska passa för flerdagsturer. Några av sträckorna används redan idag som cykelled, medan andra blir nya för ändamålet.

Vänerledens nya digitala kartguide

Ledens nya kartguide (webbplats) bygger helt på Naturkartans system, och är synkad med Naturkartans webb och app, för att på så sätt ge besökaren bästa tänkbara cykelupplevelse alla kategorier. Inte bara under själva planeringsfasen, utan minst lika mycket under själva cykelturen.

Webbplatsen används oftast som inspirationskälla och planeringsverktyg innan cykeldäcken pumpas och kedjan smörjs. Men när besökaren väl sitter på sadeln, så föredrar de flesta en mobil app, med gps, offlinestöd, etc på styret.

Intresset för cykelturism har ökat kraftigt de senaste åren och vår förhoppning är att Vänerleden kommer leda till att fler upptäcker vår fantastiska sjö och de besöksmål och aktiviteter som finns runtom den
— Madeleine Norum, projektledare för Lake Vänern Grand Tour

Höga krav på nationella cykelleder

Trafikverkets definition av en cykelled är: ”ett sammanhängande cykelstråk för rekreation eller turism. Leden kan bestå av olika typer av infrastruktur: lågtrafikerade vägar, cykelbanor med mera.” För att en cykelled ska klassas som nationell cykelled bedöms följande beslutsgrundande kriterier: förankring, trafiksäkerhet, tillgänglighet (förutom tillgänglighet med kollektivtrafik) och tillstånd. Därutöver rekommenderas att ett antal kriterier uppfylls, vilka dock inte är beslutsgrundande: attraktivitet, tillgänglighet med kollektivtrafik, kommunikation och kvalitetssäkring.

Kolla in Regeringens cykelstrategi för ökad och säker cykling

De nationella cykellederna är delvis sprungna ur Regeringens nationella cykelstrategi för ökad och säker cykling, inom ramen för arbetet med turist- och rekreationscykelleder.

Utöver större cykelturismleder så görs även satsningar för att utveckla turist- och rekreationscykling i ett flertal län och i enskilda kommuner, inom vilken trafikverket har tagit fram kvalitetskriterier för turist- och rekreationscykelleder, där en cykelled beskrivs som ett sammanhängande cykelstråk för rekreation eller turism.

Cykelledsnätet för turist- och rekreationsändamål delas in i långa (nationella), medellånga (regionala) och korta (lokala) cykelleder. Leden ska ha en utpekad huvudman som kan vara ett regionförbund, ett regionalt samverkansorgan, en kommun eller annan organisation.

Huvudmannen ska ha en långsiktig plan och budget för förvaltning, kvalitetssäkring av service, utveckling och marknadsföring samt kvalitetssäkring av infrastrukturen och av utmärkningen längs cykelleden.

Sju nationella cykelleder i Sverige

För sju år sen, år 2015, invigdes den första nationella turistcykelleden - Kattegattleden, som ett steg i att utveckla cykelturismen i Sverige. Och bara ett år senare 2016 invigdes Sydostleden. Sen dess har flera liknande leder utvecklats och lanserats.


Totalt finns nu sju nationella cykelleder i Sverige:

  1. Kattegattleden (390 km) - Sveriges första nationella cykelled. Den sträcker sig från Göteborg i norr till Helsingborg i söder.

  2. Sydostleden (274 km) - går genom Småland till kustlandskapet i Österlen i Skåne.

  3. Sydkustleden (260 km) - sträcker sig från Simrishamn till Helsingborg.

  4. Unionsleden (350 km) - sträcker sig från Karlstad till Moss i Norge.

  5. Ätradalsleden (200 km) - sträcker sig från Falköping och Falkenberg.

  6. Vänerleden (640 km) - Uppdelad i etapper som sträcker sig mellan Karlstad-Mariestad, Marestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål och Åmål-Karlstad. Leden knyter också an till Sveriges sjunde nationella cyckelled.

  7. Göta kanal (220 km) - Sveriges sjunde nationella cykelled som sträcker sig från Mem i Östergötland till Sjötorp i Västergötland