Naturkartan på Folk- och Natur 2016: “Så når vi de friluftspolitiska målen med ny teknik”

För några månader sen bjöd Regeringen in Naturkartan att hålla en dragning på sin årliga konferens Folk och Natur 2016, i syfte att påvisa hur man kan nå den friluftspolitiska målen med ny teknik.

Sessionen blev en svindlande resa genom den senaste tekniken för entreprenöriell mobil- och webbutveckling, åtminstone för de mindre bevandrade åhörarna, som stundtals såg ut som fågelholkar, med inslag av förvirrad munterhet.  Men budskapet var tydligt: “Ska vi nå de friluftspolitiska målen så måste vi bli bättre på att använda entreprenörskap och ny teknik.”

Kristofer Björkman, medgrundare av Naturkartan, föreläser på Folk och Natur 2016

Kristofer Björkman, medgrundare av Naturkartan, föreläser på Folk och Natur 2016

 

För bara någon månad sen kom rapporten som redogör “för de dialoger, föredrag och diskussioner som hölls under konferensen”, däribland ett uttdrag från Naturkartans bidrag:

"Kristofer visade med talande exempel hur digitala tjänster underlättar människors liv och hur människor använder digitala tjänster i sin vardag. Allt från att beställa mat, boka bord på restauranger till att boka resor, boende, kommunikationer. Alla är idag ständigt uppkopplade och ihopkopplade.

Men inom friluftslivet är den digitala tekniken dåligt spridd. Här finns stora behov av utveckling! Människor vill veta vad som finns att göra! En kartläggning av natur- och kulturmiljöer med platser, leder, områden, faciliteter, aktiviteter, evenemang, nyheter, intressenter och användare. Människor vill vet vad som händer! De vill veta vad som hände igår, vad händer idag, och imorgon? Vad gjorde folk igår, vad gör de just nu, vad ska de göra imorgon? Vilka är de, hur ser deras profiler ut, finns någon som är lik mig? Vem kan och har gjort mest om vad? Vad gjorde mina vänner igår, vad gör de idag, imorgon? Kan jag följa med?"

Men såväl Regering, som Naturvårdsverket, och dess exekutiva förlängning av myndigheter, ser fortfarande ut att stå relativt handfallna inför frågan hur man bästa sätt ska nå de friluftspolitiska målen.

"Vi anser att potentialen är gränslös, men ska man komma någon vart så krävs entreprenörskap och en djupare förståelse för hur man kan utnyttja den nya tekniken för att skapa bestående användarupplevelser", menar Kristofer Björkman (medgrundare av Naturkartan).

Fakta:

Tre år har gått sen den förra Regeringen klubbade igenom de tio målen för svensk friluftslivspolitik. I december förra året kom första utvärderingen: Friluftsliv för alla - Uppföljning av de tio målen för friluftslivspolitiken. Två av målen bedöms ha positiv utveckling, sju mål bedöms ha neutral/oklar utveckling och ett av målen bedöms ha negativ utveckling.

Resultatet fick svidande kritik från Ulf Silvander, generalsekreterar för Svenskt friluftsliv, i artikeln “Sverige når inte friluftsmålen” i Dagens Samhälle: “Det känns inte bra och vi ifrågasätter dessutom den positiva bedömning som ges. Vi förväntar oss nu krafttag från regeringen för att vända denna utveckling.”

Eva Thörnelöf, fd Vikarierande Generaldirektör på Naturvårdsverket, är inte fullt så kritisk och menar att den “samlade bedömningen är att det är en positiv utveckling.”