Olofström Sveriges friluftskommun 2019

I stenhård konkurrens med flera andra tungt meriterade friluftskommuner tog den lilla Blekinge-kommunen Olofström till sist hem segern som Sveriges friluftskommun 2019 med motiveringen:

“Olofströms kommun har genomfört en omfattande samverkansinsats genom medborgarforumen ”Påverka friluftslivet och naturvården” och genom workshopen ”Skolnära skogar”. Arbetet blev en spännande process där invånare, föreningar, organisationer och pedagoger från kommunens skolor och förskolor deltog. Hela processen dokumenterades och därefter skapades ett naturvårds- och friluftsprogram.”

Image 2019-05-20 at 9.30.04 PM.png

Grattis Olofström!

– Det är många kommuner som visar på stora förbättringar i år och flera når maxpoängen, det är väldigt glädjande. Vår förhoppning är att priset och undersökningen ska stimulera till aktivt och planerat arbete för friluftsliv, säger Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Sveriges friluftskommun baseras på en årlig undersökning om kommunernas arbete med friluftsliv. Undersökningen ställer frågor om planering för friluftsliv, information och samarbete om friluftsliv samt aktiviteter för friluftsliv. I år deltog 223 av Sveriges 290 kommuner i undersökningen som genomförts varje år sedan 2010.

Naturvårdsverket menar att svenska kommunerna har en nyckelroll för friluftslivet och arbetet ger möjligheter för människor att ta sig ut i naturen och må bra.

För att få utnämningen Sveriges friluftskommun ska kommunen arbeta långsiktigt med friluftsliv. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir enkelt för kommuninvånare att välja en aktiv fritidssysselsättning utomhus.

Förutom Olofström fick Jönköping, Kalix, Leksand, Ludvika, Piteå, Sundsvall och Örebro maxpoängen 32 i undersökningen. Sundsvall som var förra årets friluftskommun håller sig alltså kvar i toppen. Många kommuner i undersökningen uppnår goda resultat jämfört med tidigare år. Den kommun som har förbättrat sig mest under de senaste tre åren är Orust kommun, följt av Laxå och Värnamo.