Dags att söka LONA-bidrag för digital friluftsguide - här är mallen!

Nu är det hög tid att söka LONA-bidrag. Naturkartans mall för LONA-ansökan har hjälpt många av tjänstens ca 70 kommuner att få stöd för en digital friluftsguide. Skynda att söka! Sannolikt kommer det även i år att finnas över 50 miljoner kronor i potten.

Alla ni som är ute i sista minuten - här har ni mailen till LONA för Naturkartan!

Alla ni som är ute i sista minuten - här har ni mailen till LONA för Naturkartan!

Förra året tävlade 329 ansökningar, på totalt 98 miljoner kronor, om en budget för ordinarie LONA på 50 miljoner kronor. Lägg därtill 88 ansökningar, på 69 miljoner kronor, om en budget på 38 miljoner kronor för LONA Våtmark. Alltså ett uppdämt behov av LONA-stöd, efter katastrof-året 2019 då LONA-budgeten i princip helt ströps.

“Hittills har det bara kommit in 54 nya projekt i LONA-registret för 2021. Men det är ju strax över en månad kvar till sista ansökningsdatum så det kommer nog att rassla in fler projekt kommande veckor”, säger Cathrine Lundin, nationell LONA-samordnare på Naturvårdverket till Naturkartan. Som menar att söktrycket på nationell nivå nog alltid överskrider den nationella budgeten för LONA.

Många av Naturkartans drygt 70 kommuner har fått LONA-stöd.

De kommuner som vill söka pengar till en digital friluftsguide på Naturkartans webb och app, har goda chanser att få stöd för det. Många av de drygt 70 kommuner som använder Naturkartan har fått bidraget. Lägg därtill det faktum att i princip alla Sveriges kommuner har fått LONA-pengar sen stödet initierades av Naturvårdsverket år 2004 och att i princip hälften av de senaste årens LONA-stöd har gått till att främja friluftslivet.

Så skynda att söka nu. Sista ansökningsdagen är den 1 december.

För att göra det ännu enklare att söka pengar till Naturkartan, har vi tagit fram en mall, som många kommuner redan använt sig av med stor framgång.

Gör så här:

Klart!

Kort om LONA

Syftet med den lokala naturvårdssatsningen (LONA) är att främja kommunernas och andra lokala aktörers naturvårdsarbete. LONA-bidrag ska stimulera kommunernas långsiktiga naturvårdsengagemang och ge möjlighet att satsa lite extra på naturvård och friluftsliv.

Ansökan om bidrag för nya LONA-projekt måste göras senast till den 1 december 2020 och beslut meddelas under våren 2021.

Så om din kommun är intresserad av att få en egen digital natur- och friluftsguide för både webb och app - sök LONA nu!

Kontakta oss - så hjälper vi er med hela processen.

Mer info om LONA på Naturvårdsverket.