Allt du du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Därför måste vi värna och uppmärksamma den biologiska mångfalden den 22 maj. Och alla andra dagar. Tills massutrotningen upphör.

Människors liv och överlevnad är helt beroende av den biologiska mångfalden som sammantaget omfattar samspelet mellan alla miljarder unika organismer på jorden. 

Bevarandet av biologisk mångfald har inte bara ett egenvärde, utan är också viktig för att den ger ren luft och rent vatten, god markkvalitet och pollinering av grödor. Den hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna och anpassa oss till dem, samt bidrar till att reducera effekterna av naturkatastrofer. 

Dessvärre hotas ca en miljon växt- och djurarter av utrotning de kommande decennierna, om utvecklingen följer trenderna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

I Sverige är lite mer än 2000 arter hotade, av totalt 21 000. Utrotningstakten är mellan tio och hundra gånger snabbare än den varit de senaste tio miljoner åren. Och ledande forskare talar nu om att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet. Och att det är människan som ligger bakom orsakerna till detta, skriver SLU på startsida för SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM i fjol. 

De största belastningarna på biologisk mångfald utgörs av förändrad markanvändning (till exempel avskogning, intensiv monokultur, urbanisering), direkt utnyttjande i form av jakt och överfiske, klimatförändringar, föroreningar och invasiva främmande arter.

Av den anledningen finns det all anledning att även detta år uppmärksamma och slå vakt och Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. 

Börja med att surfa in på biomfdag.se och läs om allt du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Har du någon egen aktivitet du vill bidra med? Lägg in den här. Eller delta i någon av alla aktiviteter som är på gång

Kolla även in Naturskyddsförningens aktiviteter.