Svensk vinterturism fortsätter att växa

Hurra!! När detta skrivs har vintern äntligen kommit till i princip hela Sverige enligt SMHI, vilket betyder att även de sydligaste delarna av landet (som inte sällan blir snuvade på sin vinter) också har haft en dygnsmedeltemperatur på 0°C eller lägre under fem dygn i följd. Något som ofta frambringar snö, rosiga kinder och - en obeveklig längtan till fjällen och allehanda vinteraktiviteter. 

Redan fjolårets vintersäsong slog ju alla rekord med närmare 20 miljoner övernattningar i vintersverige, vilket motsvarade drygt 10 miljarder kronor i logiintäkter, vilket i sig var en fördubbling jämfört med pandemi-säsongen 2020/21 och nästan på samma nivå som före pandemin 2019/20. 

Och det var såklart de “hemestrande” svenskarna som då stod för fyra av fem av dessa miljontals gästnätter; en ökning med nästan 50 procent jämfört med föregående år, vilket betyder att den svenska turismen 2021/22 var större än före pandemin. De utländska turisterna däremot, stod bara för drygt tre miljoner gästnätter, vilket var 700 000 färre än under vintersäsongen 2019.

De tre största skidregionerna - Dalarna, Jämtland och Värmlands län – stod för nästan en tredjedel av dessa gästnätter under vintersäsongen 2021/22. Även här var trenden med hemester tydlig, nio av tio gästnätter stod svenskarna själva för, en ökning med åtta procent sedan 2019, enligt Tillväxtverkets siffror från landets hotell och stugbyar för vintersäsongen 2022.

Skidturismen visade sig stå starkt under pandemin. Det var förmodligen det mest lämpliga sättet att turista på under pandemin då man vistas utomhus stora delar av dagen i vida arealer.
— Jimi Löfman, analytiker på Tillväxtverket

- Det är även vanligt att bo i stugor och lägenheter i skidorterna, vilket skulle kunna likställas med att åka i väg till en fritidsbostad eller liknande. Fördelen med denna boendeform är att det finns bra möjligheter att äta pandemisäkert i det egna boendet, sa då analytikern Jimi Löfman på Tillväxtverket.

Tuffare ekonomi inget hinder än…

Trots att vintern och kylan detta år bidragit till skenande elpriser, stigande utlåningsräntor, som jämte kraftig inflation, gröpt djupa håla i svenskarnas plånböcker, verkar våra landsmän inte vilja göra avkall på sina vinteraktiviteter. 

Tvärtom har bokningarna i några av de stora svenska skidorterna i Härjedalen, Jämtland och Dalarna paradoxalt nog ökat relativt kraftigt jämfört med ett normalt år. 

- Man verkar prioritera fjällsemestern, trots att man har mycket fördyringar i sin ekonomi, säger Gustav Eriksson, vd i Kläppen i Sälen, till Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kläppen, vars bokningsläge nu är lika starkt som under rekordåret i fjol när coronarestriktioner försvårade för utlandsresor. Detsamma gäller Stöten som är upp 30% jämfört med tre år sen innan pandemin slog till, och Funäsfjällen vars bokningsläge är upp ca 20% jämfört med en normal säsong som 2019/2020, enligt Sigge Jungell vd för destinationsbolaget i Funäsfjällen.

Bokningsläget mot det vi kan kalla ett normalår, alltså 2019/2020, då ligger vi cirka 20 procent upp
— Sigge Jungell vd för destinationsbolaget i Funäsfjällen, till SR P4 Jämtland

Även Naturkartan märker ett tydligt intresse från tjänstens miljontals användare att barmarkssäsongen är över för denna gång, och att fokus nu ligger på skidor, skridskor, utförsåkning, skoter, m m. 


5 tips på hur du enkelt vinteranpassar din friluftsguide på Naturkartan

  1. Lägg in en riktigt fin vinterbild på förstasidan till din guide. 

  2. Lägg även in vinterbilder till dina populäraste områden, leder och platser. Och ställ in datumet för när dessa återigen ska ersättas av sommarbilderna. 

  3. Ändra snabblänkarna på förstasidan i er guide till vinteraktiviteter om sådana finns. 

  4. Ladda upp dina skidspår, skridskobanor och andra vinteraktiviteter, som du kanske inte hunnit publicera ännu. Glöm inte att koppla caféer, grill- och rastplatser, etc till dessa aktiviteter, då dessa ofta är uppskattade besöksmål på vinterutflykten. 

  5. Ställ in spårstatus när ni spårat era spår, så att användarna vet när det är gjort.