Tack för ett underbart friluftsår! Och god jul!

Tack alla natur- och friluftsvänner för ett underbart friluftsår tillsammans. Nu hoppas vi att ni får en riktigt god och skön jul ute i snön, på isen, eller var ni nu väljer att njuta av denna fröjdefulla högtid.

För det är ju så med naturen, att den skänker oss den där extra dimensionen av frid, avkoppling och glädje, som ju hör julen till, och som vi så innerligt behöver.

För vad kan vara bättre än att få tassa ut på självaste julaftonsmorgon; blicka upp mot gnistrande stjärnhimmel; andas in den friska vinterluften; knarra bort mot ladugården; spänna på sig morfars gamla skidor på fötterna; och skida i ospårad snö mot skogsbrynet; bort i gryningen?

För vad kan vara bättre än att...skida i ospårad snö mot skogsbrynet; bort i gryningen?

För vad kan vara bättre än att...skida i ospårad snö mot skogsbrynet; bort i gryningen?

Naturen fortfarande otillgänglig tyvärr...

Nu är vi smärtsamt medvetna om att det är få förunnat att få fira jul på så sätt. Att det är få som överhuvudtaget får möjlighet att känna naturens magi, vare sig det är helg eller vardag. För även om många har nära till skyddad natur (“bara” ca 3 km i snitt) så kan det mentala avståndet vara desto större. Ja, så stort att man faktiskt aldrig kommer ut, åtminstone alldeles för sällan.

...men Naturkartan gör den tillgängligare

Mobil-dumpar.001.jpeg

Därför har vi på Naturkartan under lång tid kämpat för att naturen ska bli tillgängligare för alla även sett ur ett informativ perspektiv; så att alla åtminstone känner till vad som finns att se och göra i Sverige, i synnerhet runt husknuten, och hur man tar sig dit.

Det har inte varit någon lätt uppgift, ska ärligt sägas. Men nu, efter några riktiga hundår, så kan vi med glädje ge det svenska folket och andra naturturister en riktigt fin julklapp: Sveriges Naturkarta (IOS eller Android) - en mobil applikation som är på god väg att informera, inspirera och vägleda till hela Sveriges fantastiska natur och friluftsliv. En tjänst som just nu beskriver och presenterar knappt 1.200 naturreservat med texter, bilder, facitlteter, etc. Lägg därtill tusentals platser och hundratals mil vandringsleder. Allt med gps-postion på Lantmäteriets digitala terräng- och fjällkartor.

Norrbotten gör fjällen tillgängliga på Naturkartan

Därför är det med nästan obeskrivligt stor vördnad och glädje som vi nu kan meddela att även Norrbotten läns Länsstyrelse har anslutit sig till Naturkartan med ambitionen att ta fram en mobil app över länets statliga leder, i syfte att tillgängliggöra friluftslivet, främja fjällsäkerheten och öka vandrares trygghet.

lst-logo-cmyk.jpg
även Norrbotten läns länsstyrelse har anslutit sig till Naturkartan

"Appen kommer att innehålla tydliga beskrivningar av sommarlederna med information om bland annat etappdistanser, höjdprofiler och beräknade vandringstider", säger Åsa Redin som är Länsstyrelsens projektledare för tjänsten, och tillägger att det även kommer att "finnas fjällsäkerhetsinformation, och GPS-funktionalitet. Ett viktigt krav för oss är att appen funkar offline, eftersom den kommer att användas i områden som saknar mobiltäckning."

Läs mer i tidigare inlägg.

550 mil statliga fjälleder snart på Naturkartan

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Tillsammans med Norrbotten och redan anslutna länsstyrelser som Jämtland och Västerbotten, kommer vi därmed kunna tillgängliggöra stora delar av fjällvärlden på Naturkartan. Däribland 550 mil statligt förvaltade och markerade fjälleder, som Kungsleden, m fl. 

390 naturreservat och 8 nationalparker

Sarek_National_Park.jpg

Bara Norrbotten har 390 naturreservat och åtta nationalparker; de äldsta och de största i Sverige. Mest kända är kanske Sarek, Abisko, Stora Sjöfallet och Padjelanta. Men även Muddus nationalpark, Pieljekaise, Vadvetjåkka och Haparanda skärgård.

Norrbottens nationalparker utgör hela 95 procent av den svenska nationalparksarealen. Nationalparkerna i länet har tillsammans en area på över 6.000 kvadratkilometer. Största delen av den arean - 5.500 kvadratkilometer - ligger i fjällen. Fyra av nationalparkerna (Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora Sjöfallet) utgör delar av världsarvet Laponia; ett område med skyhöga natur- och kulturvärden; ett område som sägs vara Europas största sammanhängande naturlandskap på 9.400 kvadratkilometer.  Snart även det på Naturkartan.

Så ladda ner Sveriges Naturkarta nu (IOS eller Android) och upptäck något nytt område nära dig. Och vem vet, kanske hittar du även lite inspiration till ospårad skidåkning i fjällen varthän det lider. 

IMG_8533.JPG

God Jul & Gott Nytt År