Naturen allt viktigare när Corona tvingar oss att ställa om

Photo by Clay Banks on Unsplash

Photo by Clay Banks on Unsplash

För inte så länge sen skrev Gunilla Almered Olsson, professor i humanekologi, på DN debatt att ”coronasmittan bereder väg för en större omställning”. Och menar att coronaviruset har lyckats med det som tusentals forskare och debattörer misslyckats med; nämligen att skapa en snabb förändring av våra konsumtionsvanor för att skydda välfärdssamhället, något som hon menar visar på möjligheten till andra stora reformer med syfte att rädda klimatet.

Huruvida vi kommer att utnyttja den möjligheten är ytterst osäkert. Både marknaden och länder vill nämligen inget hellre än att snabbt återgå till det ”normala”, “att valutabörserna ska stiga igen och verksamheter och kommers skall starta upp och fungera som tidigare”.

omställning inte bara är vår stora möjlighet utan faktiskt vår enda möjlighet
— Gunilla Almered, professor i humanekologi

Men hon menar (eller hoppas?) att det aldrig mer blir ”business as usual”, då en omställning inte bara är vår stora möjlighet utan faktiskt vår enda möjlighet till en rik, levande och hållbar framtid.

Så låt oss inte bara hoppas, denna gång, utan också aktivt verka för att så verkligen sker. För faktum är att detta också är vår möjlighet att vakna som individer; att omvärdera våra individuella liv, våra önskningar och våra värderingar; att gå till botten med vad som verkligen fyller våra liv med genuin mening, kärlek och välmående.

På tåget upp till Jämtland läste jag ännu en gång Deepak Chopra’s “Livets sju andliga lagar - en praktisk vägledning i konsten att uppfylla sina drömmar”, där tillämpningen av den första lagen - om livets oändliga möjligheter - i mångt och mycket handlar om att sätta sig i kontakt med naturen enligt följande:

“Jag ska ta mig tid varje dag att komma i kontakt med naturen och att tyst bevittna intelligensen i varje levande sak. Jag ska sitta tyst och se på en solnedgång, eller lyssna på havets vågor, eller en porlande bäck, eller bara helt enkelt känna en blommas doft. Lycklig i min egen tystnad och genom att bli ett med naturen kommer jag att uppleva tidsåldrarnas pulserande livskraft, fältet av oändliga möjligheter och obegränsade kreativitet.”

Photo by Kevin Butz on Unsplash

Photo by Kevin Butz on Unsplash

För när corona nu ruskar om stora dela av världens samhällsekonomiska system till oigenkännlighet så uppstår en obeveklig längtan efter hållbarhet, stabilitet och trygghet. En längtan efter ursprung och tillhörighet. En längtan till naturen.

Och i spåren av virusets härjningar följs nu denna insikt och visdom upp överallt, av såväl enskilda individer som föreningar, organisationer, m fl, om än dock lite mer pragmatiskt.

coronapandemin ökar behovet av naturupplevelser
— Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen

Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, beskriver i sitt senaste nyhetsbrev hur föreningen försöker förhålla sig till situationen, med konklusionen om att “coronapandemin ökar behovet av naturupplevelser”. Och uppmanar alla sina medlemmar att ta tillfället i akt “att vara extra mycket ute i naturen och uppmuntra andra att ta sig ut”.

Friluftsfrämjandet påminner alla barn och vuxna om att naturen minsann håller öppet som vanligt, och lanserar "Skogsmulle 30 day challenge", där självaste Skogsmulle bjuder på en ny utmaning i naturen, varje dag i 30 dagar.

Kanske har friluftslivet och möjligheten att komma ut aldrig varit viktigare än i dag
— Anna Ahlström på Friluftsfrämjandet

– Man behöver inte ta sig långt bort för att kunna njuta av naturen. Det viktigaste är att du bara kommer ut i ett sammanhang där inte oron för corona tar så stor plats, menar Cajsa Rännar, chefredaktör för Friluftsfrämjandet medlemstidning magasin Friluftsliv.

"Kanske har friluftslivet och möjligheten att komma ut aldrig varit viktigare än i dag”, säger Anna Ahlström på Friluftsfrämjandet, till Sveriges Radio.

Och överallt rapporterar nu lokaltidningar om hur coronaviruset får folk att vallfärda ut i naturen.

Till och med smittskyddsexperten och rådgivare åt Världshälsoorganisationen, Johan Giesecke, tycker att man kan ta sig ut i vårsolen under hemisoleringen, skriver SVT Nyheter.

Image 2020-03-23 at 9.47.47 PM.png

“Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk”

Smittskyddsexperten och rådgivare åt Världshälsoorganisationen, Johan Giesecke, tycker att man kan ta sig ut i vårsolen under hemisoleringen, skriver SVT Nyheter.

“Det är väldigt många som sitter hemma och det ska ni inte göra”, säger han i ett inslag i SVT Morgonstudio. “Ni ska gå ut och promenera i vårsolen. Ta frisk luft. Ta med en kompis och gå på en meters avstånd. Krama inte grannen. Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk. “

Coronasmittan har fått trafiken att öka med uppemot 700% på Naturkartan

Även Naturkartan har upplevt större intresse för naturen än någonsin. Besöken på webben har ökat dramatiskt under coronavirusets framfart. Hittills under mars månad har trafiken ökat med drygt 130% jämfört med föregående år (appen ej inkluderad). Och i lördags den 21 mars med hela 700%, från 1200 till 9500 användare den dagen.

Alltimehigh.png

Till sist är det helt underbart att se hur naturens obevekliga elasticitet ger sig till känna, när mänskliga aktiviter sätts i karantän och/eller börjar leva lite mer i samklang med övriga naturen. Här ett inslag från den indiska nyhetskanalen WION, där nyhetsuppläsaren ger oss en fingervisning om vikten av att leva i samklang med just naturen.