Ny studie: Vi mår bättre på platser med biologisk mångfald

Om inte varningssignalerna om en sjätte massutrotning skulle vara tillräckligt alarmerande för att vi ska värna den biologiska mångfalden, så finns det en ny studie som visar att vi människor faktiskt mår bättre på platser med större biologisk mångfald än mindre. 

Vetenskapsnytt skriver att “ny forskning från King’s College London har visat att platser med en mångfald av naturliga inslag är förknippade med starkare förbättringar av vårt mentala välbefinnande jämfört med platser med mindre naturlig mångfald.”

Studien, som publicerats i Scientific Reports, är medborgarvetenskaplig i bemärkelsen att den använde mobilappen Urban Mind för att samla in realtidsrapporter om psykiskt välbefinnande och naturens mångfald från ca 2 000 deltagare.

Forskarna fann att miljöer med ett större antal naturliga inslag, såsom träd, fåglar, växter och vattendrag, var förknippade med större psykiskt välbefinnande än miljöer med färre inslag, och att dessa fördelar kan vara i upp till åtta timmar.

Ytterligare analyser visade att nästan en fjärdedel av naturens positiva inverkan på den psykiska hälsan kunde förklaras av mångfalden av inslag. Dessa resultat belyser att politik och praxis som stöder rikedom av natur och arter är till nytta både för miljön och för allmänhetens mentala hälsa.

Läs mer om studien i Vetenskapsnytt.se och Natursidan.se.