​​Gör friluftsdagarna obligatoriska igen!

Den 29 april är det friluftsdag igen. Men inte obligatorisk. Det måste vi ändra på. Ladda ner Naturkartan, ta med dig några barn, utforska ditt närområde, dela dina upplevelser, och visa politikerna hur omistliga våra friluftsdagar är #sverigesfriluftsdag

Tagga dina bilder #sverigesfriluftsdag

I början av förra seklet var friluftsdagarna självklara, nästan som ett axiom. År 1927 hade man till exempel inte mindre än 15 obligatoriska friluftsdagar per år i skolan, och enligt hörsägen var i princip alla ute och lekte på den tiden. Men det var då det, 1994 blev friluftsdagarna frivilliga och en fråga för skolans rektor att fatta beslut om, vilket genast resulterade i att barnens utedagar minskade i både antal och ändamålsenlighet. Detta samtidigt som antal timmar för skolidrott och hälsa minskade med 20 procent på grundskolan och 40 procent på gymnasiet.

Sen dess har representanter för svenskt friluftsliv debatterat om vikten av att återföra obligatoriska friluftsdagar i skolan, men också bredda konceptet till att omfatta såväl andra målgrupper i samhället. 

Redan för tio år sen framhöll representanter för Svenskt friluftsliv och dess medlemsorganisationer att det finns “otroligt mycket att vinna på att öka barns rörelse genom att återinföra friluftsdagarna”. Denna sakkunniga sammanslutning menade att den del av ohälsan som hänför sig till bristande rörelse kostar samhället sex miljarder kronor per år – lika mycket som rökningen. En siffra som riskerar att öka i takt med att de stillasittande generationerna av barn växer upp. Det är dessutom ett faktum att ökad fysisk aktivitet förbättrar inlärningen för eleverna och ökar arbetsron i skolorna.

Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa.
— Svenskt friluftsliv

Och så sent som i fjol uppmanade Susanne Maarup och Josefine Åhrman från Svenskt Friluftsliv regeringen att återigen besluta om friluftsdagar i skolan bl a med argument som: 

“Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa. Vi menar att skolan har ett särskilt viktigt ansvar för att friluftsliv ges utrymme för eleverna. I dag har friluftsliv tyvärr en nedmonterad och svag ställning i skolan – inte sällan blir idrottslektioner alternativet till friluftsdagar.

Naturvårdsverkets rapport om Sveriges Friluftskommun 2022 visar märkbart låga siffror på frågan om ”kommunens idrottslärare har fått möjlighet att fortbilda sig inom friluftsfrågor”. Endast 38 procent av kommunerna svarade positivt på frågan – 55 procent av de tillfrågade kommunerna svarade ”vet ej”. Totalt 212 av Sveriges 290 kommuner besvarade undersökningen.”

Mot bakgrund av detta, är det minst sagt häpnadsväckande att friluftsdagarna inte får större gehör och utrymme i samhället. 

Slå ett slag för Sveriges friluftsdagar den 29 april! Ladda ner Naturkartan, signa upp dig på Svenskt friluftslivs evenemang, ta med dig några barn och utforska naturen i ditt närområde, tagga #sverigesfriluftsdag och dela några fina bilder i sociala media.

Ha en underbar friluftsdag!

Läs om “hela Sveriges friluftsdag” på Svenskt friluftsliv.