Checklista inför sommaren: Förbered din guide på Naturkartan

Nu är våren äntligen här! Och med det fina vädret är det också dags att börja förbereda sig för sommaren på Naturkartan. Sommaren är högsäsong för oss med över 2,5 miljoner användare som strömmar till vår plattform för att utforska naturen och delta i olika aktiviteter såsom vandring, cykling, paddling och mycket mer.

Över 2,5 miljoner användare strömmar till Naturkartan på sommaren för att utforska naturen och delta i olika aktiviter såsom vandring, cykling, paddling, och mycket mer. Då vill vi kunna göra friluftslivet tillgängligt och digitalt.
— Alba Dogani, Support Manager på Outdoormap

Oavsett om du är helt ny på Naturkartan eller har varit med ett tag finns det några viktiga steg du kan ta för att förbereda dig och erbjuda den bästa guiden för våra användare. Vårt mål är att göra naturen tillgänglig för alla och att göra informationen om friluftslivet digitalt och användarvänligt med detaljerad information om olika aktiviteter, sevärdheter längs leder, inspiration, tips och mycket mer!

Här är några enkla steg för att göra din guide redo för sommaren

1. Uppdatera kontaktuppgifter

Se till att alla kontaktuppgifter för din organisation är korrekta och uppdaterade så att användarna lätt kan nå er när de ställer frågor, recensioner, eller felrapporterar. Det behövs en kontaktinformation utåt på era platsers sidor, samt kontaktinformation internt (vem som får epost när en fråga ställs t.ex.).

Gå till "Organisationer" och välj "redigera" för att snabbt och enkelt uppdatera era kontaktuppgifter. 

2. Aktivera rapportfunktionen

Nu under sommaren kan det vara perfekt läge att slå på funktionen “Felrapporter”. Den här funktionen ger användarna möjlighet att vara delaktiga i underhållet av leder och platser genom att enkelt och snabbt rapportera om eventuella problem eller skador de stöter på under sina äventyr.

Så hur fungerar det? När en användare upptäcker något trasigt, som en skadad skylt, en blockerad stig eller annan oönskad situation, kan de använda "Felrapporter" i appen för att informera er. Då fyller de ut en rapport som skickas internt till er med detaljer kring felet, inklusive plats och beskrivning. Meddelandet mailas ut till det mail som ni själva ställer in internt, samt samlas i kontrollpanelen. 

Vill ni ha möjlighet att ta emot rapporter från användare? Kontakta oss att aktivera rapportfunktionen för er organisation.

3. Uppdatera information om befintliga objekt

Ta en titt på era befintliga objekt såsom leder, sevärdheter och faciliteter och se till att informationen är aktuell. Uppdatera bilder (lägg till om det saknas), beskrivningar och koppla nya närliggande platser, såsom nya platser eller faciliteter som ligger längs med eller i närheten av leden. Det kan vara allt från grillplatser och vindskydd till toaletter, kulturminnesmärkningar och boenden.

4. Lägg till Points of Interest (POIs)

Förgyll användarnas upplevelse genom att lägga till nya och fler POIs såsom grillplatser, vindskydd, parkeringar, caféer och boenden längs med leder och koppla dem till relevanta platser. Tänk som en besökare - vad skulle du vilja veta innan du ger dig ut? Information som parkeringsalternativ, anslutande leder, lämpliga caféer för en paus och toalettbesök, samt kanske de bästa utsiktsplatserna? Lägg till!

5. Använd inbäddade kartor

Nu under sommaren kommer användare säkerligen också söka mer efter information om naturupplevelser på era egna webbplatser. Led de direkt till rätt information! Bädda in era fina kartor från Naturkartan (allt uppdateras automatiskt) och hjälp invånare och besökare att hitta ut och rätt. Kartan kan innehålla allt från alla vandringsleder till allt friluftsliv och det är ett kraftfullt verktyg för att berika besökarnas upplevelse. Ni väljer själva innehåll.

Varje abonnemang har ett par kartor inkluderade, så hör av er så skickar vi över en kod för er att testa! Kontakta oss

Kartan har samma funktionalitet och användarvänligt utseende, fast på er egen webbplats

6. Koppla Google My Business eller andra turistdatabaser

Om din organisation har verksamheter såsom caféer eller boenden längs leder kan du lägga till dessa och sätta upp en integration till verksamhetens Google My Business eller andra system som ni använder. Kopplingen till Google My Business kan användas för att informera om öppettider och kontaktinformation, som uppdateras automatiskt varje natt.

Du kopplar detta via objektets redigeringssida. Gå in på fliken “Översikt” och välj “plats och kontaktuppgifter”. Där står det en hjälptext med mer information på hur du gör.

7. Designa guidens framsida

Guidens förstasida är som er destinations personliga profil. Passa på och ge den några minuters uppfräschning: Säsongsanpassa bakgrundsbilden, putsa på välkomsttexten, testa att lyfta fram nya snabblänkar / kategorier; m m.  Gå till din guide, klicka på kugghjulet, och välj “redigera guide”. 

Glöm inte att se över vad som är utsett som “Redaktörens val” och uppdatera detta om ni vill. “Redaktörens val” är en snabbkategori med vilken du kan profilera din destination. Funktionen gör det möjligt att lyfta fram de viktigaste, mest prioriterade aktiviteterna på destinationen, och således en möjlighet för användaren att hitta dit. Det brukar ofta röra sig om de huvudsakliga aktiviteterna på destinationen, såsom vandring, cykling, naturreservat, m fl,  men ibland även viktiga faciliteter som boenden etc. Det man inte vill visa upp vid första anblick, exempelvis faciliteter som informationsskyltar, toaletter, p-platser, m m, ger man en lägre prioritet.

Systemet är förinställt på “mellan prioritet”, så för att lyfta fram objekt som “Redaktörens val” krävs ett aktivt val. Detta gör ni i redigeringsverktyget under "Översikt" och “grundläggande information” och “Prioritet”.

8. Inspirera med miniguider, artiklar och nyheter

Ge användarna inspiration och tips genom att skapa miniguider, artiklar och nyheter om olika aktiviteter och sevärdheter för att göra deras upplevelse ännu mer minnesvärd.

Se hur du skapar miniguider här.

Med dessa enkla steg kan du förbereda din guide på Naturkartan för sommaren och erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för våra användare. Så varför vänta? Ta tag i checklistan och låt oss tillsammans göra naturen tillgänglig för alla!