5 000 naturreservat i fickan

Naturkartans integration mot Länsstyrelsens förvaltningssystem har skapat förutsättningar för användarna att få tillgång till Sveriges ca 5 000 naturreservat i Naturkartans app, men även för kommuner och destinationer att använda dem i sina kanaler, med vissheten att de är kontinuerligt uppdaterade av huvudmannen. Tjänsten kräver förvisso att Länsstyrelsen är ansluten, vilket bara hälften är. Men för att detta inte ska förhindra människors möjligheter att hitta ut, i en tid där naturen behövs som allra mest, gör vi ett undantag och testar att lägga ut hundratals reservat fritt under Friluftsåret 2021.

För ganska exakt 20 år sen lanserade Apple den första IPod’n med den legendariska slogan “1,000 songs in your pocket”. Nu piggebackar vi på den företeelsen med ambitionen att lansera “5 000 naturreservat i fickan”.

Tjänsten bygger på en integration mot Länsstyrelsens Skötsel-DOS (via Naturvårdsverkets tjänst för öppna data) samt därtill ett system för att hämta och använda information och viss metadata från Länsstyrelsens webb.

Det innebär inte bara att användarna successivt får 5 000 naturreservat prydligt paketerade och tillgängliga i sin ficka, utan också att Sveriges alla kommuner, destinationer m fl nu mycket enkelt kan integrera de statligt förvaltade naturreservaten i sina egna digitala kanaler, med vissheten om att datan är kontinuerligt uppdaterad och kvalitetssäkrad av huvudmännen (oftast Länsstyrelsen).

Bättre naturupplevelse med reservat längs Bergslagsleden

Örebro Läns Länsstyrelse tillhör en av de Länsstyrelser som anslutit sig till Naturkartan för att kunna stötta länets kommuner och destinationer med mer eller mindre kompletta reservat. Vilket skapat förutsättningar för Region Örebro län att använda de reservat som ligger längs med Bergslagsledens sträckning.

Här visar Region Örebro län upp Länsstyrelsens reservat längs med Bergslagsleden.

Här visar Region Örebro län upp Länsstyrelsens reservat längs med Bergslagsleden.

Tjänsten känner av när S-DOS uppdateras och ser till att ändringarna automatiskt avspeglar sig på Naturkartan och i alla andra kanaler som är kopplade till tjänsten
— Naturkartan

Så här fungerar det

  • Tjänsten hämtar automatiskt all den geografiska data som finns att hämta i Länsstyrelsens förvaltningssystem (S-DOS), vilket inbegriper såväl reservaten som alla dess leder/stigar och faciliteter/anläggningar.

  • Tjänsten "tvättar" förvaltningsdatan så att det blir användarvänlig för en friluftsutövare. Ex: Den slår automatiskt ihop ett antal led-ID (som i dag ligger som ett antal "snuttar" i S-DOS) till en hel led/slinga. Den klustrar även ihop flera liknande förvaltningsobjekt som ligger bredvid varandra, till en punkt (ex tre info-skyltar till en info-punkt).

  • Tjänsten hämtar även viss öppen metadata som fakta, kategorier, länkar, etc.

  • Tjänsten känner av när S-DOS uppdateras och ser till att ändringarna automatiskt avspeglar sig på Naturkartan och i alla andra kanaler som är kopplade till tjänsten, däribland kommuners och destinationers egna webbplatser, appar, m m.

  • En annan del av tjänsten hämtar även bilder, texter, fakta från Länsstyrelsens webb för var och ett av reservaten ifråga.

Kungsbacka använder Länsstyrelsens reservat i sin kommunikation

Särö Västerskog är ett av Kungsbackas 13 naturreservat på Naturkartan. Reservatet synkar med Länsstyrelsens förvaltningssystem, Skötsel-DOS, varifrån all data är hämtad och kontinuerligt uppdaterad. Kvar återstår att beskriva reservatets faciliteter med text, bild, etc.

Särö.jpg

Utifrån detta kan kommuner och destinationer sen enkelt lägga till besöksnäring, språkstöd, etc - för att på så sätt tillgodose slutanvändarnas behov och önskemål om att bli vägledda till det som finns att se och göra både i och kring reservaten.

Tjänsten är i drift, bekostas (som en tilläggstjänst till ordinarie abonnemang) och används redan av några länsstyrelser för att stötta sitt läns destinationer, kommuner, m fl i deras kommunikation.

Test-kampanj under hela Friluftsåret 2021

För att slå ett extra slag för Friluftsåret 2021 kör vi nu en kampanj där vi släpper ett urval av reservaten fritt, även i de fall där Länsstyrelsen inte har valt att ansluta sig till Naturkartan. Dels för att testa tjänsten fullt ut och dels för att fler människor ska få chans att upptäcka Sveriges natur och friluftsliv, nu när den behövs som allra mest.

Kampanjen har sin utgångspunkt i de friluftspolitiska målen om att stödja människors möjligheter att vistas ute i naturen och utöva friluftsliv. Inte minst målet om att naturen ska vara tillgänglig för alla, även sett ur ett informativ och kommunikativt perspektiv, vilket innebär att människor ska känna till och ha kunskap om natur och friluftsliv. Och testet kommer att ske i några utvalda län.

Naturreservaten ofta grundplåt till vad som finns att se och göra i kommunen eller på destinationen när det kommer till friluftsliv och naturturism
— Naturkartan

I Sverige finns över 5 000 naturreservat, vilket är den största andelen skyddad natur i landet. De flesta reservaten är besöksvärda och utgör ofta en grundplåt till vad som finns att se och göra i kommunen eller på destinationen när det kommer till friluftsliv och naturturism.

Paddling i Bullerö naturreservat i Stockholms län

Paddling i Bullerö naturreservat i Stockholms län

Stockholm läns Länsstyrelse är ansluten till Naturkartan och har här gjort Bullerö naturreservat tillgängligt och användarvänligt på Naturkartan.

Stockholm läns Länsstyrelse är ansluten till Naturkartan och har här gjort Bullerö naturreservat tillgängligt och användarvänligt på Naturkartan.

Vad innebär detta för Länsstyrelsen?

Tjänsten kräver inget merarbete från Länsstyrelsen, vare sig från de som är anslutna eller inte. Däremot finns det stora möjligheter att engagera sig.

Från de Länsstyrelser som inte är anslutna till Naturkartan behöver vi emellertid få ett medgivande till att vi får hämta och använda bilder och texter om reservaten från myndighetens webbplats. Om vi mot förmodan inte skulle få det, kommer informationen omedelbart att avpubliceras .

Om Länsstyrelsen skulle vilja göra anspråk på sina reservat på Naturkartan (och tredje part) så går det utmärkt att ansluta sig till tjänsten, och på så sätt fortsätta att stötta kommunerna, destinationerna m fl i frågan, i en av myndigheten mer kontrollerad tappning. I sistnämnda fall finns även möjlighet att komplettera den geografiska datan med allsköns information och metadata om reservaten i fråga, som Skötsel-DOS annars saknar stöd för.

För de Länsstyrelser som är anslutna till Naturkartan kan det dyka upp en mängd dubbletter till publicerade reservat. Ingen större fara, då dessa ligger opublicerade i systemet och kommer att tas bort allteftersom.

Tjänsten kommer att rullas ut länsvis, med början i sommar och under hela hösten. För de länsstyrelser som vill ansluta sig och göra anspråk på reservaten, kan med fördel lägga på de digitala krysslistorna som några länsstyrelser redan kommit igång med.