Friluftslivets ekonomiska värde ökar kraftigt

Omfattande forskning visar att det rörliga friluftslivet är mycket värdefullt för den enskilda individen i termer av bättre hälsa för både kropp, knopp och själ. Men friluftslivet har såklart många andra värden, inte minst ekonomiska värden för samhället, där god hälsa och välmående kan spara många miljarder skattekronor. Vi vet ju t ex att Sverige förlorade 71 miljarder kronor på långtidssjukskrivningar 2022. Och att stillasittandet i Sverige kostar 1,3 miljarder kronor varje år

Lägg därtill de positiva ekonomiska värden som uppstår av den konsumtion av varor och tjänster som är förknippade med friluftslivet, d v s den samlade mängd utgifter som utövarna har för sitt friluftsliv. 

Sistnämnda ekonomiska värde har ökat mycket kraftigt de senaste åren - från 97 miljarder kronor år 2009 till 154 miljarder kronor år 2023 - vilket genererat betydande skatteintäkter och skapat drygt 167 000 arbetstillfällen.  

Den här skidåkaren är värd väldigt mycket!

De sammanlagda utgifterna för friluftsliv uppgår till 191 miljarder kronor i Sverige. Och en tur på fjället är inte gratis om man räknar in alla parametrar.

År 2009 gjordes en enkätundersökning bland svenskar kring deras ekonomiska utgifter för friluftsliv och värdering av deltagande i fritidsaktiviteter utomhus. Rapporten som kom 2010 var första gången friluftslivets ekonomiska värden dokumenterades i en svensk kontext. 

Syftet var då att fånga friluftslivets omfattning i ekonomiska termer genom att utgå ifrån 43 olika friluftsaktiviteter som valts baserat på den vetenskapliga forskningen. 

Den här rapporten följer upp 2009 års undersökning genom en förnyad studie som upprepar den som gjordes då i syfte att skatta direkta ekonomiska effekter, indirekta effekter och svenskarnas värdering av friluftslivet. 

Undersökningen är gjord genom tre omgångar av utskick för att täcka ett års aktiviteter, där ett representativt urval av privatpersoner i en webb-panel har fått svara på en enkät med frågor om utgifter kopplade till friluftsliv. 

60 % av alla vuxna svenskar har haft utgifter för friluftsliv
— Mittuniversitetet - Friluftslivets ekonomiska värde

Resultaten visar att 60 % av alla vuxna svenskar har haft utgifter för friluftsliv, för egen del och/eller för andras räkning. De sammanlagda utgifterna uppgår till 191 miljarder kronor, och därutöver finns ett konsumentöverskott motsvarande 24 miljarder kronor. Jämfört med år 2009 innebär detta en 60-procentig ökning i utgifter och en 40-procentig minskning i konsumentöverskott (mätt i 2009 års prisnivå). 

Friluftsrelaterade utgifter bidrar med ett förädlingsvärde i den svenska ekonomin motsvarande ca 75 miljarder kronor och ca 167 300 arbetstillfällen. 

Studien är genomförd av Mittuniversitetet (Högberg et al, 2023).

Läs hela rapporten! Den innehåller detaljerade resultat avseende olika kategorier av utgifter för friluftsliv, utgifter för olika aktiviteter, årstider, geografisk fördelning samt jämförelser mellan olika grupper.

Läs även pressmeddelandet från Svenskt friluftsliv

Värt att tillägga är att Johan Faskunger på Svenskt Friluftsliv hade en intressant dragning om friluftslivets ekonomiska värden, utifrån rapporten i fråga, på Naturvårdsverkets tankesmedja för friluftsliv. Kolla in hans ppt därifrån.