Sundsvall bäst på friluftsliv

Sundsvall vann välförtjänst priset som årets bästa friluftskommun. Detta i jämn kamp med kommuner som Arjeplog, Bromölla, Kalix, Luleå, Tranås och Vilhelmina, som samlat ihop nästan lika många poäng som vinnaren. 

Image 2018-04-20 at 2.12.56 PM.png

Priset instiftades redan år 2010 av Naturvårdsverket för att uppmärksamma och stimulera kommunernas arbete med friluftsliv. Detta inom ramen för verkets uppdrag att följa upp på de 10 nationella friluftslivspolitiska målen. Tävlingen baserar sig på den årliga undersökning av kommunernas satsningar på friluftslivet, som sammantaget mynnar ut i rapporten "Sveriges friluftskommun"

Hela 14 kommuner fick toppbetyg

Hela 14 kommuner fick toppbetyg i kategorin naturvägledning och aktiviteter. Och Hagfors ett hedersomnämnande som årets förbättrare med sin snabba klättring till 29.e plats.

Sundsvalls kommun satsade förra året 15 miljoner kronor på att rusta upp skogar, parker, stigar och leder inom 300 meter från mindre orter på kommunens landsbygd. För tusentals boende har därmed den närliggande naturen blivit tillgängligare och tryggare. Skolor, föreningar och boende deltog i planeringen av upprustningen.

Vi gläds åt att friluftsarbetet går framåt och vi ser att det finns mycket kraft i kommunerna. Det är också viktigt att se till att det arbete som idag görs, inte avstannar utan fortsätter att utvecklas
— Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv

208 av Sveriges 290 kommuner deltog i årets undersökning av kommunernas friluftslivsarbete. Priset delades ut på Naturvårdsverkets tankesmedja för friluftsliv i Stockholm den 18 april. 

Utmärkelsen Sveriges Friluftskommun delas ut av Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening. Priset är 50 000 kronor. 

Resultatet av naturvägledning och information saknas

När det gäller de delar av undersökningen som avser hur och i vilken omfattning kommunerna jobbar med information och naturvägledning, så tvingas Naturkartan dela ut en liten brasklapp, då man bara konstaterat att kommunerna arbetar med viss information och naturvägledning, men inte beaktat kvaliteten och/eller resultatet därav.