Tyck till om nya nationalparken

Det är inte varje dag en ny nationalpark bildas. Men nu är det i alla fall på gång då Nämdöskärgården föreslås bli Sveriges andra marina nationalpark. Men först ska ärendet ligga ute på remiss så att alla som vill kan lämna sina synpunkter. Sen kommer Naturvårdsverket att sammanställa svaren och eventuellt justera förslaget. Och därefter kommer sammanställningen och det slutliga förslaget att skickas till regeringen med en begäran om att nationalpark parken ska bildas. 

Paddling i långvikskärs naturreservat, snart en del av nya nationalparken

Nationalpark är trots allt det starkaste skydd ett område kan få, och ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. Vilket skulle bli en fjäder i hatten för detta fantastiska område i Stockholms skärgård. 

Området som ligger längst österut i Värmdö kommun är en del av Stockholms fantastiska skärgård med mycket höga natur- och kulturvärden, både på land och i vattenmiljön. Området omfattar en areal om 31 900 hektar, varav 97 procent är hav. Här finns tusentals kobbar och skär, sälar och havsörnar, och en genuin skärgårdsbebyggelse. Under vattenytan finns mycket fina brackvattenmiljöer med musselbankar och skyddade havsvikar med kransalger. Området har genom sitt läge, storlek och tillgång på bra naturhamnar goda förutsättningar att ta emot besökare.

Arbetet med att bilda en ny nationalpark sker i form av ett projekt i samverkan mellan Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun.

Unikt skärgårds-landskap

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Arbetet med att ta fram förslaget har Naturvårdsverket genomfört i nära samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Bidragit till förslaget har även andra myndigheter, intresseorganisationer, lokala föreningar med flera gjort. 

Så glöm nu inte att skicka in era synpunkter innan den 1 mars 2024, då svarstiden är till ända, så hoppas vi att Nämdöskärgården snart blir Sveriges 31 nationalpark.

Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket, säger i NVV’s pressmeddelande att synpunkter från såväl allmänhet som professionellt sakkunniga är en milstolpe i bildandeprocessen och ett viktigt steg i att kunna lämna in ett väl förankrat förslag till regeringen. 

Kolla även in Norges nya nationalpark - Østmarka

Østmarka nationalpark - ett 54 kvadratkilometer stort och fint skogsområde strax sydost om Oslo. Foto: Wikimedia

Jag vill samtidigt passa på att gratulera Norge till sin nybildade nationalpark - Østmarka - ett 54 kvadratkilometer stort och fint skogsområde strax sydost om Oslo. 

– Vi skyddar Østmarka både för att bevara naturen i sig själv och för att säkra att befolkningen i framtiden har tillgång till mer intakt natur för rekreation, friluftsliv och fysisk aktivitet. Skyddet bidrar också till det nya globala målet om att bevara 30 procent av ytan. Det här skyddet är bra för naturen, bra för folk och bra för folkhälsan, säger klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen.