14.000 i stor undersökning: 84% tycker Naturkartan fungerar riktigt bra

Fungererar bra.png

Nu har Naturkartans årliga medlemsundersökning genomförts, analyserats och sammanfattats. Det visade sig:

  • Att Naturkartans medlemmar är ute ca 25% mer i naturen än rikssnittet.

  • Att 90% använder tjänsten mest i sina smarta mobiler.

  • Att hela 55% är mest intresserade av vandring.

  • Och att hela 84% tycker att Naturkartan fungerar bra till mycket bra.


I slutet av förra året genomförde Naturkartan sin årliga medlemsundersökningen. Undersökningen gick ut till Naturkartans ca 14 000 medlemmar, varav 1 260 av dem ägnade vardera ca sju minuter till att svara på de drygt 25 frågorna.

Generellt sett fungerar Naturkartan bra (48%) eller t o m mycket bra (36%) för hela 84% av medlemmarna. Bara ca 3% av respondenterna tycker att tjänsten fungerar dåligt eller mycket dåligt, vilket i praktiken bara är ett fåtal personer.

För att kunna jämföra svaren med något som får antas representera svenskarnas friluftsvanor i allmänhet, har vi i någon mån använt liknande frågor som de Naturvårdsverkets ställde i sin nationella undersökning av 21 000 svenskar (varav 7700 svarade) för ett par år sen.

Det visade sig att Naturkartans medlemmar är betydligt mer ofta ute i naturen än snittet för Sverige. En vanlig vardag är hela 64% av Naturkartans medlemmar ute ganska eller mycket ofta i naturen. Att jämföra med Naturvårdsverkets undersökning där bara 51% utövade friluftsliv ganska ofta till mycket ofta på vardagarna.

Hur ofta är du ute.png

64% använder Naturkartan minst en gång i månaden varav 20% minst en gång i veckan. Det huvudsakliga skälet till att 4% av respondenterna nästan aldrig eller aldrig använder Naturkartan är att 60% av dem har glömt bort att använda tjänsten.

Hur ofta.png

Häpnadsväckande många - över hälften - av respondenterna är mest intresserad av att vandra (55%) och därefter promenera (13%). Och de använder tjänsten tämligen mycket.

55% av respondenterna är mest intresserade av att vandra
Vilken aktivitet.png

En överväldigande majoritet använder Naturkartan mest på sin smarta mobil (90%) varav hela 85% av dem på appen (46% IOS och 39% Android). Resultatet överensstämmer med Naturvårdsverkets undersökning, som visade att hela 90% av respondenterna i den hade en egen smart mobil, och att en överväldigande majoritet använde den i sitt friluftsliv.

Vilken enhet.png

Naturkartans undersökning visar att en överväldigande majoritet av medlemmarna (75%) använder Naturkartan mest innan de ska ut. Och 23% använder den mest ute på fältet. Vilket talar för att de allra flesta är mest intresserade av att få inspiration och information om vad som finns att se och göra, innan de drar ut i naturen. Och betydligt färre när de är väl på plats. Därmed inte sagt att den som mest använder mobilen för att söka information på plats, inte också använder den i stor utsträckning innan.

När använder du.png

Att så många använder tjänsten innan de ska ut, ligger även det helt i linje med Naturvårdverkets undersökning. Av de 90% som där svarade att de använder en smart mobil under friluftslivet, använde ca 72% den för att skaffa information både inför och under vistelsen (även om just kvinnorna var mindre frekventa vad gäller sistnämnda). Dock använde hela 80% av männen och 74% av kvinnorna sin telefon för att navigera.

Friluftslivet är gränslöst: Nästan hälften av Naturkartans medlemmar (49%) använder tjänsten mest för hela länet

Naturkartans undersökningen bekräftade även våra tidigare studier och erfarenheter av att användarna är gränsöverskridande i sitt friluftsliv, i den bemärkelsen att de sällan eller aldrig bryr sig om ex kommunala geografiska gränser, utan mer om tillgänglighet.

Nästan hälften av medlemmarna (49%) använder Naturkartan mest för hela länet, att jämföra med dem som mest använder tjänsten inom kommunen (27%). 17% använder tjänsten mest som en nationell guide.

Värt att nämnda i sammanhanget är emellertid att flest användare hittade till Naturkartan via kommuner, länsstyrelsers, m fl webbplatser (36%) därefter kom kanaler som Google (25%) och Facebook (Instagram mfl) (10%).

Var använder du.png

Våra kunder tillika huvudmännen för naturen, gör dessutom en fantastiskt jobb, då undersökningen ännu en gång visar att användarna inte bara är nöjda med utbudet av områden, leder och platser, utan även hur dessa beskrivs och presenteras, på Naturkartan.

Utbud områden.png

Generellt sett rankar användarna just dessa faktorer till mellan 7 och 8 på en skala 1 till 10 (där 1 är mycket dåligt och 10 mycket bra). Marginellt sämre (6 på samma skala) får ett par av mobilens funktioner som off-line, sök och filter, men ändå klart godkända.

Vi passade även på att fråga medlemmarna om de saknade någon funktion eller liknande. Och det visar sig att väldigt många vill logga var de har varit, gjort, etc, och dela det med andra. Exempelvis tycker 64% av medlemmarna att det är viktigt eller mycket viktigt att kunna logga och spara egna turer. Och 50% tycker det viktigt eller mycket viktigt att utbyta erfarenheter med andra användare.

Vidare tycker 59% att det är viktigt eller mycket viktigt att det finns fler förslag och bättre paketerade turer.

artut14.jpg

Tack alla fantastiska medlemmar!

Till sist vill vi tacka alla fantastiska medlemmar för att ni hjälper oss med att göra Naturkartan lite bättre. Helt ovärderligt för oss.

De fem medlemmar som gick den där extra milen, har dessutom förtjänat varsin Artut 14 daypack från Lundhags. Med hänsyn till er personliga integritet meddelar vi er separat.