BBC Breaking News: “Swedish guide lists 'unpopular' days out”

Huddinge natur tar ansvar och hänvisar till kommunens minst besöksvärda utflyktsmål för att hindra smittspridning. BBC Monitoring plockade genast upp initiativet som nu sprider den svenska modellen över världen.

screencapture-bbc-news-amp-blogs-news-from-elsewhere-52070289-2020-03-30-12_12_12.jpg

Många länder håller nu luppen över Sverige för att förstå varför detta avlånga nordliga land väljer att gå sin egen väg i coronakrisen. Svaret är inte sällan det faktum att vi svenskar hyser väldigt stor tillit till varandra och till politiker och myndigheter. Det antydde utrikesminister Ann Linde, när hon fick frågan från DN för några dagar sen. Och det framgick i klartext av Stefan Löfvens tal till nationen:

“Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla.”

Förmodligen är detta ett av skälen till att BBC Monitoring scannar av Sveriges schackdrag lite extra noga, och halvt på skämt och halvt på allvar plockade upp Huddinge Naturs sätt att ta ansvar i frågan genom att hänvisa sina besökare till kommunens minst populära områden.

“Huddinge municipality on the outskirts of Stockholm has listed the area's "least popular days out" to help people practice social distancing during the coronavirus outbreak.

" Do you want to be free from human contact ?" asks the Huddinge Nature Guide, which is run by the local environmental department. "Huddinge has tips for our least popular days out," it says in a Facebook post.”

För där på Facebook tipsar nämligen Huddinge natur alla besökare som vill slippa mänsklig kontakt att besöka de minst populära utflyktsmålen i kommunen exempelvis:

Upptåget är ju dråpligt på sätt och vis, då normen alltid är att försöka lyfta fram de mest besöksvärda utflyktsmålen (med förbehåll för gömda pärlor). Men i tilltaget ryms även en del allvar med att vi inte ska klumpa ihop oss i folksamlingar under pågående epedemi.

Men inte blir det väl folksamlingar i naturområden, hur besöksvärda de än må vara, kan man undra? Jo, faktum är att Huddinge har upplevt en lavinartad ökning av besökare senaste tiden. Somliga har pratat om köbildningar i områdets mest populära områden. Och antal sidvisningar på Huddinges naturkarta ökade med 1100% förra helgen.

Huddinge_trafik.png

Värt att nämna i detta sammanhang är också SVD’s rapportering om “Kö till brittiska parker – nu ryter myndigheterna ifrån” där många britter sägs strunta i uppmaningarna om att stanna hemma för att vallfärda ut till nationalparkerna i så stora mängder att det inte har gått att hålla avstånd.

Bilder visar en fullsmockad promenadväg i Lower Geyser Basin, Yellowstone National Park Foto: Neal Herbert

Bilder visar en fullsmockad promenadväg i Lower Geyser Basin, Yellowstone National Park Foto: Neal Herbert