Grattis Värnamo och Kalix - Sveriges friluftskommuner 2023!

Värnamo och Kalix kommuner har båda korats till Sveriges friluftskommuner 2023

Båda dessa fantastiska friluftskommuner har under flera års tid och med stort engagemang arbetat strategiskt med friluftslivsfrågorna såväl inom samhällsplanering som konkret genom aktiviteter och tillgängliggörande av områden för friluftsliv, anger Naturvårdsverket som ett av skälen till utmärkelsen.

Båda har visat på betydelsen av långsiktigt arbete utifrån politiskt antagna planer samt att mycket kan uppnås med samverkan. I arbetet med att sprida kunskap och information om allemansrätten har kommunerna haft förvaltningsövergripande samverkan inom kommunerna. 

Ofta behövs samverkan för att utveckla friluftslivet och hantera utmaningar
— Mia Yri, enhetschef, Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket

– Det är positivt att se att kommunerna tar stöd av varandra och utbyter erfarenheter. Ofta behövs samverkan för att utveckla friluftslivet och hantera utmaningar. Det finns mycket kunskap och erfarenhet både i kommuner och i föreningar och det är bra att man delar med sig och samarbetar för att komma framåt, säger Mia Yri, enhetschef, Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket.

Så samverkar kommuner, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kring Store Mosse nationalpark på Naturkartan

Ett bra och roligt exempel på samverkan mellan olika intressenter är den kring Store Mosse nationalpark på Naturkartan.

Naturvårdsverket är huvudman för Store Mosse nationalpark på Naturkartan. Förvaltare är Jönköping läns Länsstyrelse. Båda dessa kan i dag administrera all data och information som beskriver nationalparken, med allt som där finns att se och göra. Den grundläggande geografiska datan hämtas automatiskt från Länsstyrelsens förvaltningssystem S-DOS, men kompletteras med metadata och övrig information, för att det ska bli tillgänglig och användarvänlig.

Utifrån detta kommuniceras nationalparken i flera olika kanaler; dels i fyra olika guider på Naturkartan däribland Värnamos, och dels på sverigesnationalparker.se.

Naturvårdsverket är huvudman för Stora mosse nationalpark på naturkartan, som kommuniceras i fyra olika guider, men även på sverigesnationalparker.se


Sveriges friluftskommun är som bekant ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Naturvårdsverket som delar ut priset (i samverkan med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening) menar att Sveriges kommuner har en nyckelroll i att bevara och utveckla förutsättningarna för friluftslivet får både invånare och besökare. 

Friluftslivsarbetet möjliggör för fysisk aktivitet, naturupplevelser och återhämtning och är av betydelse för hälsa och folkhälsa. Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver en kommun arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir Det ska vara enkelt för kommuninvånare och besökare att vara ute för upplevelser i natur- och kulturlandskap, fysisk aktivitet och/eller för återhämtning. 

Vinnaren får, förutom äran, 50 000 kr att använda till sitt friluftslivsarbete.