Grattis Trollhättan - men informationen måste bli bättre

Det finns all anledning att gratulera Trollhättan till utnämningen som Sveriges friluftskommun 2022. Och samtidigt prisa alla andra kommuner som också uppmärksammats för allehanda friluftsfrämjande åtgärder under året. Riktigt bra jobbat! Men information och vägledning måste bli bättre.

Foto Katarina Loodh

Trollhättan har en god tillgång på friluftsområden. Dessa unika tillgångar ska värnas och utvecklas till gagn för såväl trollhättebor som turister.

En del av Trollhättans fantastiska friluftsliv finns på och längs med Göta älv.

De föredömliga prestationerna framgår av Naturvårdsverkets rapport “Sveriges friluftskommun” och är resultatet av myndighetens årliga undersökning, som syftar till att stimulera kommunernas arbete med friluftsliv, inom ramen för Naturvårdsverkets uppdrag att bevara och utveckla friluftslivet samt följa upp de nationella friluftslivspolitiska målen.

Totalt fullföljde 212 av Sveriges 290 kommuner hela enkäten vilket gav en svarsfrekvens på 73 procent.

Kommunerna fick svara på ett antal frågor inom tre övergripande områden:

  • Planer för friluftsliv 13 poäng

  • Information och samarbete 7 poäng

  • Aktiviteter inom friluftsliv 14 poäng

Trollhättan var snubblande nära jackpot, med sina 33,5 poäng av totalt 34 möjliga.

Trollhättan var snubblande nära jackpot, med sina 33,5 poäng av totalt 34 möjliga. Och när det gäller arbetet med information och naturvägledning (de frågor som ligger Naturkartan varmt om hjärtat) fick Trollhättan alla rätt d v s sju poäng av sju möjliga. Vilket majoriteten av de 32 högst rankade kommunerna också fick.

Hur bra är inte det??

Faktum är att den retoriska frågan är befogad, för tittar man lite närmare på just den delen av undersökningen som handlar om information och vägledning, så räcker det med att kommunerna har “tillhandahållit information” i syfte att “stimulera naturturism” eller “visa på friluftslivets hälsofrämjande effekter” eller “informera om allemansrätten”, för att få full pott på den delen. Inte på vilket sätt eller i vilken omfattning. Inte hur eller var.

Och när det kommer till frågan om huruvida kommunen har arbetat med “naturvägledning” så räckte det i princip med att svara “ja” på den frågan, för att respondenterna ska ha fullföljt sina förpliktelser. T ex att om kommunen använt “utomhuspedagogik”; “marknadsföring”, m m. Inte heller här krävdes det någon närmare spec av omfattning och kvalitet på vägledningen.

Vill man dra detta till sin spets, så räcker det alltså med att kommunerna marknadsför sitt friluftsliv med en någorlunda pedagogisk text, på sin webbplats, för att kamma hem samtliga poäng inom detta viktiga område.

Det behövs ingen expert i frågan för att konstatera att ribban för denna frågeställning har satts på alldeles för låg nivå. Föga i linje med vare sig de nationella friluftspolitiska målen eller Naturvårdsverkets skrivelse till Regeringen 2017 ("Utveckling av friluftslivet –förutsättningar för digital information om naturområden"), som togs fram på uppdrag Regeringen i regleringsbrevet 2016; i vilket Naturvårdsverket skulle “utveckla förutsättningarna för användarvänlig information för olika digitala plattformar om naturområden, särskilt skyddade områden, för att allmänhetens tillgänglighet ska öka samt främja friluftsliv och turism.”

Vägledande digital information om naturområden är helt avgörande för att besökare ska hitta i och till, attraktiva områden och vandringsleder
— Naturvårdsverket

I skrivelsen konstaterar Naturvårdsverket att vägledande digital information om naturområden är helt avgörande för att besökare ska hitta i och till, attraktiva områden och vandringsleder.

Att då få full pott genom att hänvisa besökaren till broschyrer, pdf-kartor, GIS och/eller liknande, duger inte i en tid där över 90% av svenskarna använder en smart mobil (smartphone) regelbundet, och är den enhet som används mest av i princip alla internetanvändare (Se årets rapport - Svenskarna och Internet 2021 - från Svenska Internetstiftelsen).

Vill vi att naturen ska vara tillgänglig för alla även sett ur ett informativt och kommunikativt perspektiv, så krävs betydligt bättre och mer ändamålsenlig information och naturvägledning, vilket även Naturvårdsverket antyder i sin uppföljning av de friluftspolitiska målen.

Glädjande är att rapporten även ger en indikation på att nästan 70% av kommunerna avser att höja sin ambitionsnivå för friluftslivet de kommande 1-3 åren.