Vi skall inte bygga en app. Vi skall få människor att komma ut i naturen.

Det övergripande målet för Naturkartan är att fler skall komma ut i naturen oftare.

Detta är vår mission. Vi skall INTE bygga en ny sajt eller en ny app. En sådan mission kan kännas lite överambitiös kanske? Ibland skulle det kännas enklare om det bara handlade om att bygga en ny sajt, att bara efter bästa förmåga lansera en snygg sajt med bra funktioner. Men om sedan ingen ANVÄNDER sajten så har vi ju misslyckats.

Det kan istället vara en befrielse under utvecklingsarbetet att se till det större perspektivet - att stimulera till fler naturbesök. Då är den sajt vi lanserar bara ett första verktyg för att uppnå målet. 

Vi har fastnat på en del frågor längs vägen i utvecklingsarbetet:

  • Måste man vara inloggad för att kommentera?
  • Skall vi ha ett bildspel på första-sidan?
  • Skall vi fokusera på att man skriver in sin sökfråga eller skall vi hellre stödja att man börjar klicka sig runt för att söka?. 
  • Skall vi välja iOS, Android eller mobilsajt för vår mobiltjänst?

Rätt svar på dessa frågor har vi inte. Vi kan bara göra en bästa gissning baserad på vår erfarenhet och på vår magkänsla. Sedan lanserar vi tjänsten och följer noggrant hur de första besökarna beter sig. Och anpassa tjänsten efter hand:

  • Är det ingen som kommenterar kanske man skall öppna upp kommentarerna även för oinloggade.
  • Om ingen tittar igenom bildspelet på förstasidan så testar vi att ta bort det.
  • Om det verkar svårt att starta upptäcktsfärden på sajten så kanske vi skall välja att lyfta fram vissa naturupplevelser för lite extra bra exponering på förstasidan.
  • Om vi borde valt Android som vår första mobiltjänst så skall jag äta upp min hatt.

Vår inställning är alltså att vi inte behöver lansera “en perfekt tjänst” utan istället skall vi arbeta på längre sikt med att erbjuda en tjänst som verkligen stimulerar till fler naturbesök. Denna produkt-filosofi är vår tillämpning av Eric Ries så kallade Minimum Viable Product-metod.

Eric Ries är en av de ledande visionärerna inom startup- och IT-världen och han har fått ett stort genomslag för sin filosofi som han kallar The Lean Start Up där Minimum Viable Product har en central position. Eric Ries har en välbesökt blogg och lanserade nyligen boken "The Lean Startup" som blivit rejält uppmärksammad i branchpressen

Eric Ries

I princip handlar Eric Ries budskap om att lansera en produkt så snabbt som möjligt i en så enkel version som möjligt, en “Minimum Viable Product”, för att testa marknaden. Sedan skall man iterativt utveckla produkten baserat på feedback och statistik från de första kunderna/användarna. Företaget bakom produkten skall utveckla “agilt” och tillämpa “lean”, dvs i princip utveckla produkten följsamt och resurseffektivt. Nya versioner lanseras kontinuerligt och ofta. Till slut har man en produkt ute på marknaden som kunderna verkligen vill ha.

En annan guru på området är Fred Wilson som investerat i bl a Twitter, Zynga, Foursquare och svenska Soundcloud. Fred Wilson stödjer Lean Startup-metoden och kompletterar med en egen version av samma filosofi:

- Early in a startup, product decisions should be hunch driven. Later on, product decisions should be data driven.” 

För Naturkartans del innebär denna filosofi att vi så snart som möjligt skall lansera en version av vår tjänst, initialt tillsammans med Norrköpings kommun, och därefter vara uppmärksam på hur våra första besökare vill använda tjänsten. Vi är beredda på att förändra tjänsten efter hand så att vi får många nöjda användare till slut. Ju fler som använder tjänsten desto fler kommer ut i naturen. Men vi behöver lite tålamod.


Om du representerar en kommun eller en liknande aktör som vill verka för att fler människor kommer ut i naturen så är du välkommen att kontakta Naturkartan för att diskutera ett samarbete!

iPhone, Android eller mobilsajt? Så här har vi tänkt!

Credit: Daniel Adel 

När vi lanserar Naturkartan-plattformen senare i höst kommer den bestå dels av en webbtjänst och dels av en mobiltjänst. 

Frågan om vilken plattform vi skall välja för mobiltjänsten: iOS, Android eller kanske mobilsajt, upptar ibland en onödigt stor del av våra diskussioner med partners och potentiella framtida samarbetspartners så jag tänkte att jag borde skriva ett blogginlägg för att reda ut varför vi väljer iOS som plattform för Naturkartans mobiltjänst.

Det finns som sagt tre tydliga konkurrenter att välja mellan: operativsystemet iOS från Apple, operativsystemet Android från Google och slutligen webb-baserad mobil-app, dvs en mobilsajt som interagerar med hårdvaran i telefonen(GPS, kamera osv). 

Tyvärr så finns det inget enkelt val där ett alternativ är solklart bättre än de övriga. Men för Naturkartans del finns det ändå en tydlig vinnare: iOS. 

Valet av iOS, dvs att bygga en iPhone-app, skaver alltid lite i våra diskussioner. Vi får mothugg:

  • "Alla har ju inte iPhone! Vi måste nå så många som möjligt!"
  • "Är det inte bara Stockholmare som har iPhone?" 
  • "Inga naturintresserade har iPhone!"

Helst vill jag bara svara: “Använd en iPhone i mer än 5 minuter så kommer ni att hålla med om vårt val!” 

Men valet behöver vara lite mer underbyggt än så. Vi har några frågor vi har sökt få svar på:

Hur når vi en så bred räckvidd som möjligt?

Mobilmarknaden kan delas in i 2 stora segment. Smarta telefoner och övriga. Andelen sålda smarta telefoner, eller smartphones, verkar ligga någonstans kring 70 % och uppåt. Detta innebär att åtminstone 60 % eller fler av mobilerna som används kan räknas som smartphones eller åtminstone telefoner som går att surfa på. 

Enligt SIFO och Tele2:s undersökning från i våras är iOS och Android lika stora på smartphone-marknaden med 41 % var.  Samma undersökning pekar på dock att andelen smartphones på marknaden endast är 33%, vilket låter väl lågt. 

Hur det än är med marknadsandelarna så ser användandet av telefonerna olika ut för de olika plattformarna. Jag hittade en intressant statistik som Västerbotten-kurriren delar med sig av,  som dessutom sticker hål på myten om att “det är bara i Stockholm som alla har en iPhone”. På Västerbotten-kurrirens mobila tjänster (mobil.vk.se samt iPhone-app) har trafiken fördelningen 71% iOS och 23% Android. 

Även statistik från StatCounter pekar på att iOS står för en större del av smartphone-trafiken med 60 % mot Androids 33%.

Insikt: En mobilsajt har störst potentiell räckvidd av de olika alternativen. Därefter kommer iOS som är det mest använda operativsystemet bland svenska smartphone-ägare.

Vilket smartphone-system är bäst för oss?

Jag skall försöka undvika “iPhone vs Android”-diskussionen som ibland kan vara uppfriskande men som oftast är allt annat är saklig. Ett avgörande problem för Android är dock att systemet är så fragmenterat. Det finns minst 5 olika tillverkare av telefoner (Htc, LG, Motorola, Samsung, Sony Ericsson) som har säkert 30 Androidbaserade modeller ute i Svenska butiker just nu. De många olika tillverkarna och modellerna innebär olika skärmstorlekar och skärmupplösningar samt olika interaktionsmetoder där en del mobiler har fysiska knappar och andra har touch-interaktion. Dessutom så är det en ganska stor spridning på vilken version av operativsystemet användarna har, från 1.5 till 3.2. 

Apple/iOS har i sin tur bara en telefon ute till försäljning, iPhone 4. Det finns även många iPhone 3GS-mobiler ute på marknaden men merparten av alla iPhone användare, minst 90 %  har samma operativsystem i sina telefoner, iOS 4.

Användarupplevelsen på iOS är mycket mer enhetlig än på Android. 

Insikt: För oss är det avgörande att den första upplevelsen av vår mobiltjänst är så positiv som möjligt. Genom att välja iOS som plattform kan vi styra upplevelsen bättre än vad som är möjligt på Android. 


Varför inte mobilsajt?

Ok, men varför inte bygga en mobilsajt? Då når man ju alla smartphone-användare vilket i princip är alla, för tjänsten, relevanta mobilanvändare. Det känns ju som ett väldigt smakligt alternativ för en bred tjänst som Naturkartan. 

Och helt klart så går utvecklingen mot att det är en möjlighet att välja att bygga en mobilsajt istället för en mobil-app. Med allt bättre webb-läsare i mobilerna och med ny webb-teknik närmar sig funktionalitet i mobilsajter det som går att göra med mobil-appar. 

Men, med ett stort M, den största anledningen till att vi för Naturkartans del inte kan välja att bygga en mobilsajt är dess behov av bra uppkoppling. I naturen är uppkopplingen dålig och en mobilsajt kommer helt enkelt inte att fungera på ett bra sätt.

Den definitiva insikten om att en mobilsajt är ett dåligt alternativ för Naturkartan upplevde jag i somras när jag var på semester på Gotland. Uppkopplingen var dålig och pendlade någonstans mellan GSM och 3G, dvs helt ok för att prata i telefon. Men när jag försökte besöka mobilsajter som Aftonbladet och Vårdguiden fungerade dessa helt enkelt inte. Det är en mycket frustrerande upplevelse som vi inte vill att Naturkartan-användare skall behöva drabbas av.

Insikt: Vi behöver mobil-appens möjligheter för att ha en fungerande tjänst även med dålig täckning ute i naturen. I en app kan man förladda viktig information som sparas lokalt på telefonen så att tjänsten kan göras mer eller mindre beroende av uppkopplingen.


Varför inte bygga för alla plattformar?

Man kan så klart välja att bygga en tjänst för samtliga tre plattformar men det är mer resurskrävande än vad man kan tro. Plattformarna bygger på olika programmeringsspråk, objective C för iOS, java för Android och diverse webbteknik för mobilsajter. Det innebär att det behövs tre olika kompetenser, i praktiken tre olika utvecklare som sedan måste vara delaktiga vid support och fortsatt utveckling av tjänsten. I princip tredubblas kostnaderna för såväl utveckling som support och underhåll. 

Insikt: Vi vill så kostnadseffektivt som möjligt nå så många användare som möjligt men till slut blir det inte värt de extra kostnaderna för att nå enstaka fler användare. Om vi startar med en iPhone-app så är det inte värt att dubbla kostnaden för att få kanske 20 % fler användare genom att även lansera tjänsten som en Android-app.


Vad säger magkänslan?

Det finns många fler parametrar att blanda in i beslutet: Vilken grupp av mobil-användare är mest benägna att testa en ny tjänst/app? Vilken grupp passar vår målgrupp bäst? På vilken plattform är enklast att distribuera Naturkartan till användarna? Vilket val är mest framtidssäkrat?

Det går att göra listan med frågor lång.

Ibland kanske beslut kan fattas på enklare sätt än baserat på statistik, rapporter och prognoser. Fungerar mobilsajter bra utanför staden? Nej, alltså kan vi inte välja att bygga en mobilsajt. Se dig omkring på tunnelbanan och vid buss-stationer, nästan alla som engagerat tittar ned i en telefon, har en iPhone. Där vill vi finnas.

Insikt: Vi väljer iOS.


Slutsats

En iPhone-app är alltså vårt val för Naturkartans mobila tjänst JUST NU. Om ett år kanske det ser annorlunda ut.

Vi utvecklar plattformen med målet att erbjuda en digitala tjänst som stimulerar till fler naturbesök. Just nu handlar det om att naturen skall vara hittbar på Google, delbar på Facebook och tillgänglig i en iPhone. Om ett år kanske det finns nya tjänster och produkter som man måste knyta Naturkartan till, men grundmålsättningen är densamma - att få ut folk i naturen.

Norrköping får en egen Naturkarta!

Norrköpings kommun har beviljats stöd från Länsstyrelsen i Östergötland för att genomföra projektet ”Naturkartan Norrköping” vilket syftar till att under 2011 ta fram en modern digital utflyktsguide som tillgängliggör Norrköpings bästa smultronställen via Internet och mobilen. 

Länsstyrelsens bidrag sker inom programmet "Statsbidrag till lokal och kommunal naturvård - LONA"

Här följer ett utdrag ur ansökan om LONA-stöd för projektet:

"Ett mycket viktigt mål för naturvårdsarbetet i Norrköpings kommun är att få fler människor ut i naturen. I Norrköping finns en stor mängd fina naturområden och information om dessa måste nå ut på ett inspirerande sätt. Informationen måste också vara ständigt aktuell. Här ser vi en brist idag och en möjlighet inför morgondagen med detta projekt!

I ett tidigare LONA-projekt gjordes en mycket lyckad satsning på utflyktsbroschyrer som distribuerades till samtliga hushåll inom kommunens tätorter. Resultatet var över förväntan och en tydlig ökning av besök i naturen kunde märkas.

Med detta projekt vill vi skapa en modern digital utflyktsguide som tillgängliggör Norrköpings bästa smultronställen via Internet och via mobilen. Vi ser på projektet som en start för en långsiktig satsning på att tillgängliggöra naturen. Den lösning vi utvecklar skall vara så öppen och tillgänglig som möjligt så att fler Östgöta-kommuner och ev. länsstyrelsen kan bjudas in till ett samarbete inför 2012. 

Tjänsten “Naturkartan” skall göra naturen mer lättillgänglig för fler genom att naturen presenteras enkelt, tillgängligt och målgruppsanpassat i datorn och mobilen.  Projektet syftar till att bygga en digital tjänst och fylla den med relevant information om ca 50 till 100 av Norrköpings mest attraktiva smultronställen.

Tjänsten lanseras hösten 2011.”

Kontaktperson på Norrköpings kommun: Jonas Edlund, Tekniska kontoret, telefon: 011-15 12 90

Kontaktperson Naturkartan: Emil Hellström, Laventura AB, telefon: 0705-58 97 87

Inspiration för Naturkartan

Med “Naturkartan” vill vi skapa en riktigt bra tjänst som hjälper oss att hitta ut i naturen och inspireras då gärna av andra bra digitala tjänster. Dessa inspirationskällor hittas enklast bland de tjänster man använder och uppskattar i sin vardag.

Det handlar om tjänster som löser ett litet (eller stort) problem på ett intuitivt och enkelt sätt. Tjänster som Instagram, Dropbox, Evernote, Vimeo, Spotify osv.

Vi samlar lite texter och länkar om bra digitala tjänster på en egen sida här. 

Vimeo, snygg video-delning med en smart iPhone-app som extra krydda

Tyresta får egen Naturkarta i mobilen

Tyresta nationalpark är ett populärt besöksmål för många Stockholmare och speciellt för Tyresö- och Haningeborna som har nationalparken runt knuten.

Många fler skulle dock kunna upptäcka Tyresta med sin storslagna urskog, det säregna brandområdet från 1999 och det mysiga besökscentret för vetgiriga och fikasugna.

Tillsammans med Stiftelsen Tyrestaskogen, som sköter förvaltningen av Tyresta, skall en mobil Naturkarta etableras till hösten.

Målsättningen för Tyresta med projektet är att: “Öka attraktiviteten hos Tyresta nationalpark och få fler besökare från nya målgrupper genom att ta fram och tillämpa en högkvalitativ iPhone-applikation.”

Det känns mycket spännande att jobba med Tyresta och med hjälp av Naturkartan skapa en mobil applikation som får fler att besöka den fantastiska naturen som faktiskt ligger så nära till hands för så många boende i Storstockholm.

Men det blir inte enkelt bara för att förutsättningarna är så spännande. Vi har ett eget litet “moment 22” när det gäller att distribuera tjänsten till potentiella användare:

  • Mobiltäckningen i Tyresta är dålig till medioker (som det ofta är ute i skogen). Hur skall man kunna använda tjänsten på plats i parken? Hur skall användaren över huvud taget kunna ladda ned appen på plats?
  • OK, man får ladda ned appen i förväg och likaså förladda innehåll som texter, bilder och kartor. Men då har vi nästa problem: hur skall vi kunna nå ut till människor som är intresserade av att komma ut till Tyresta, så att dessa vet om att det finns en Tyresta-app att ladda ned?

Att nå ut med en app så brett som man önskar är så klart ett avgörande crux för alla app-makare. Alla appar blir ju som bekant inte lika framgångsrika som Angry Birds.

Vi tänker möta problematiken med att göra en så bra app som möjligt så att redan de första användarna blir supernöjda. Appen skall vara lätt att hitta till (via Google och Tyresta.se), att bli hittad av (via Facebook-flödet från vänner som redan är användare) och kul att använda. Med lite tålamod så är vi säkra på att många kommer att använda appen till slut.

På besök i Naturum i Tyresta by

Om Tyresta:

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden i Sverige. Kortfattat löd motiveringen: ”…i syfte att bevara ett representativt sprickdalslandskap med värdefull natur, särskilt de omfattande urskogarna”.

Naturkartan tar avstamp i erfarenheter från projektet Urban Nature som genomfördes 2009/2010 som ett samarbete mellan Doberman, Interactive Institute och Utsidan.se/Laventura. Projektet ingick i Vinnovas program: Var dags IT:nöje. 


Syftet med projektet var att skapa en prototyp till en tjänst som stimulerar till fler naturbesök. Målgruppen var barnfamiljer i (stor)stadsmiljö. Utvecklingen av prototypen skedde i nära samverkan med potentiella användare och drygt 800 familjer har deltagit i de enkäter, fokusgrupper och fältstudier som genomfördes.

Erfarenheterna från projektet har gett en unik kunskap om varför vissa familjer kommer ut i naturen och varför andra inte gör det. Generellt vill merparten av de som vi har varit i kontakt med komma ut i naturen oftare. Den viktigaste anledningen till att man inte hittar ut är att informationen om hur det skall gå till inte går att hitta där den borde finnas, på nätet.

Inom projektet skapade vi ett antal koncept för tjänster som kunde svara mot syftet “att stimulera till fler naturbesök”. Tillsammans med våra testfamiljer kom vi fram till att den tjänst som är mest efterfrågad är en guide som hjälper till med att upptäcka upplevelsen. 

Ovanstående film är en demo för den prototyp vi tog fram under projektet.

Naturkartan hjälper dig att hitta ut i naturen

Det här är första inlägget på Naturkartans blogg. Tanken med bloggen är att följa arbetet med att etablera tjänsten Naturkartan för svensk natur. 

Idén bakom Naturkartan är att göra det enklare att komma ut i naturen för fler genom att göra naturen tillgängligare via digitala medier. 

Idag startar vi nästan alltid vår informationsinhämtning på nätet. För de flesta frågeställningar går det att hitta bra information: “Vilken 42-tums TV är bäst i min prisklass?”, “Skall jag ha LCD eller Plasma?”, “Vilket hotell skall vi bo på när vi besöker New York nästa gång?”, “Vilket virusprogram borde jag installera?” osv. Däremot kan man inte hitta ett bra svar på frågan “Var i närheten av mina kvarter i Norrköping kan jag ta en långpromenad i naturen med familjen?”.

Naturen har halkat efter när det gäller att presenteras användarvänligt på nätet. Det är inte så konstigt, det finns inga direkta kommersiella drivkrafter för att tillgängliggöra naturen på nätet. När det gäller TV-apparater, hotell och programvara så finns det tydliga incitament för någon att skapa tjänster som informerar och vägleder. Till slut så sker det ett köp som gör att det kan ge en inkomst till den aktör som är bra på att vägleda potentiella kunder rätt.

Naturen är snarare icke-kommersiell utan några avslut i sikte men samtidigt finns det stora värden gömda bland tall och gran. Få aktiviteter är så avkopplande som att komma ut i orörd natur. Dessutom rör man på sig mer(klättring) eller mindre(promenad) och sammantaget får man en svårslagen upplevelsekombination som ger ökat välbefinnande för individen. I det större perspektivet, ur samhällets perspektiv, så leder ett ökat välbefinnande hos individer till minskad ohälsa. Folkhälsoinstitutet har beräknat samhällets kostnader för ohälsa till 120 miljarder kronor årligen. En del av dessa miljarder skulle kunna sparas in om fler kom ut oftare i naturen.

Det finns alltså ett värde i att hjälpa människor att komma ut i naturen men samhällsperspektivet går inte att ha som utgångspunkt när man skapar en digital tjänst. Med Naturkartan utgår vi istället ifrån att lösa ett vardagsproblem som vi själva stått inför: “Hur skall jag hitta till en naturupplevelse som passar mig?”.

Vi har tagit fram en tjänst som skall ge svar på den frågan. Just nu utvecklar vi tjänsten tillsammans med Norrköpings kommun och Tyresta Nationalpark som kommer att komma ut med egna naturkartor till hösten. 

En naturupplevelse

En naturupplevelse