5 tips för bättre sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att på ett organiskt sätt (till skillnad från betald marknadsföring) ska synas så högt upp som möjligt på önskade sökord bland sökresultaten i Google. Jo, det finns även andra sökmotorer, men faktum är att 92% av alla sökningar i Sverige (och i världen) görs på Google (Källa: StatCounter, mars 2022).

Naturkartan här ägnat mycket tid och kraft på att optimera Naturkartan.se enligt alla konstens regler vilket resulterat i att Google nu rankar webbplatsen relativt högt, vilket i sin tur givit de flesta av dina sidor på tjänsten en hög placering i sökträffarna på Google, som nu står för hela 70% av tjänstens miljontals sidvisningar. Observera att detta är kvalitativ trafik, från personer från när och fjärran som söker efter naturupplevelser i Sverige. 

Men Google’s algoritm för rankning av sidor är lite av ett mysterium. Inte ens sökmotorspecialister känner till alla faktorer som påverkar rankingen och därmed synligheten. Algoritmerna ändras ofta och Google avslöjar inte hur de fungerar. Stora förändringar är inte vanliga men små variationer kan ske dagligen. 

Men det finns trots allt några enkla knep som du själv kan använda dig av för att göra just dina sidor mer sökbara. Här får du några tips av Naturkartans SEO-experter.

5 tips från Naturkartans SEO-experter

Det bästa du kan göra är att satsa på innehåll av bra kvalitet på dina sidor på Naturkartan.se. Grundregeln är att skapa en text som är läsvärd och erbjuder ett mervärde, och inte enbart anpassad för sökmotorn, så att besökaren faktiskt får det den vill ha och söker efter. 

1 - Titeln viktigast

Titeln på din webbsida är det enskilt viktigaste elementet för att uppnå bra sökbarhet. Här är några bra riktlinjer för att skapa optimerade titlar:

  1. Titeln ska vara unik för respektive sida

  2. Titeln ska erbjuda ett så bra språkligt flyt som möjligt

  3. Titeln bör vara säljande

  4. Titeln ska innehålla rätt sökord

  5. Titeln bör inte överstiga 55 tecken inklusive blanksteg

  6. Titeln behöver ibland specialanpassas ex för etappsidor, där vi rekommenderar att titlarna särskiljs med suffixet ”etapp 1” osv.

2 - Texten ska vara unik

Det är mycket viktigt att varje enskild webbsidas text är unik. Innehållet får inte vara kopierat (duplicerat) från andra delar av ens sajt eller från andra sajter. Sidor med kopierat/duplicerat innehåll nedvärderas av sökmotorer.

3 - Minst 300 ord, men undvik ovidkommande text

Målet är att en webbsidas textmängd ska anpassas till hur mycket relevant text just den sidan kan innehålla. En del menar att ju mer text desto bättre, då träffytan ökar i paritet med textmängden, men det är långt ifrån hela sanningen. En tumregel är att hålla sig till ämnet utan att sväva ut i ovidkommande text, så att du på bästa sätt kan svara på sökarens fråga. Med det sagt bör din webbsida innehålla minst 300 ord. Men en bra produktsida innehåller ofta färre ord än så, medan en bra faktasida normalt innehåller betydligt fler ord än så. Som innehåll räknas inte bara löpande text utan även exempelvis produktdata etc.

4 - Försäkra dig om att viktiga sökord finns med i beskrivningen

Sökorden behöver finnas med i texten. Men det är inte bra att överdriva och ha med sökorden på ett konstlat och konstruerat sätt, för det slår Google ner på. Det bästa är att skriva en naturlig text och inte fundera på sökorden när du skriver texten. I de flesta fall kommer sökorden då med lagom mycket i texten. 

Försäkra dig därför att sökorden kom med i texten och att de inte nämndes för många gånger. Försök också ha med relevanta synonymer till sökordet i texten.

5 - Beskriv dina bilder med alt-attribut

Sökmotorer kan inte tolka och förstå de visuella aspekterna av en bild som vi människor kan. Av den anledningen är det viktigt att du beskriver bilder med sk alt-attribut med alt-taggar, vilket är ett textbaserat alternativ för att förklara för sökmotorn vad bilderna faktiskt föreställer. Alt-attributen bör också innehålla de viktiga sökorden, dock utan överdrifter. 

Google lägger även vikt vid filnamnet och det innehåll som omger bilden. Därför är det bra om man kan ge bilderna relevanta filnamn. På kategorisidor ska man försöka ha en eller flera generella bilder som är relevanta för innehållet och optimerade där efter.

Hör av er till oss om du har frågor eller funderingar!