God Jul & Gott Nytt År

Året lider mot sitt slut och Naturkartan vill ta tillfället i akt att önska alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

IMG_8768.JPG

Förhoppningsvis får vi nu tid att stanna upp och pusta ut en stund. Tid att ladda batterierna. Kanske också lite tid för eftertanke och reflektion. Och inte minst omtanke.

För 2020 har onekligen gått till historien som ett extremt dynamiskt, omtumlande och mycket tufft år för många av oss på olika sätt.

Knappt hade vi hunnit ringa in det nya året förrän epidemin var över oss, som sedermera växte till en pandemi av sällan skådat slag. De flesta av oss har drabbats hårt såväl privat som professionellt. Såväl fysiskt, som socialt och ekonomiskt.

Som lök på laxen har rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC duggat tätt med alarmerande fakta om mycket negativ klimatpåverkan. Mycket tyder på att allt hänger ihop.

Det är lätt att hålla sig för skratt. Och det är onekligen med visst vemod som majoriteten av Sveriges befolkning tvingas fira ännu en grön jul utan snö. Jo, 2020 blev det varmaste året som någonsin uppmätts i Sverige, med en medeltemperatur på 7,5 grader.

IMG_8696.JPG

Men det finns alltid ljusglimtar. I synnerhet för oss som arbetat hårt för att få folk att (åter)upptäcka Sveriges fantastiska natur och friluftsliv; med dess makalösa kvaliteter i form av ökat välmående, tröst, stillhet, glädje, trygghet och tillhörighet.

IMG_8643.JPG

Utan att ha någon riktigt bra oberoende statistik att luta oss emot, så har vi under detta år fått se ett ökat intresse för natur och friluftsliv, som vi knappast upplevt förr.

Antal besök på Naturkartans webb har ökat med nära 170% jämfört med föregående år, och lockat hissnande 1,7 miljoner användare under året. Lägg därtill totalt ca 400 000 nedladdningar av apparna.

Det råder knappast några tvivel om att corona-epidemin är en av de främsta orsakerna till den kraftiga ökningen, men många söker även ett sammanhang i största allmänhet; något mer beständigt hållbart, något bortom det flyktiga konsumtions- och prestationssamhället.

Oavsett vilket, så hoppas jag att vi alla kan rusta oss för en fortsatt stor efterfrågan på genuina natur och friluftsupplevelser nästa år, och på så sätt införliva, eller kanske till och med överträffa besökarnas drömmar och förväntningar på svensk natur.

Låt oss hjälpas åt att ta hand om varandra, våra besökare och vår natur. Och på så sätt bidra till en bättre värld.

God Jul & Gott Nytt År!

Ladda ner appen till Sveriges natur!