Inspiration för Naturkartan

Med “Naturkartan” vill vi skapa en riktigt bra tjänst som hjälper oss att hitta ut i naturen och inspireras då gärna av andra bra digitala tjänster. Dessa inspirationskällor hittas enklast bland de tjänster man använder och uppskattar i sin vardag.

Det handlar om tjänster som löser ett litet (eller stort) problem på ett intuitivt och enkelt sätt. Tjänster som Instagram, Dropbox, Evernote, Vimeo, Spotify osv.

Vi samlar lite texter och länkar om bra digitala tjänster på en egen sida här. 

Vimeo, snygg video-delning med en smart iPhone-app som extra krydda

Tyresta får egen Naturkarta i mobilen

Tyresta nationalpark är ett populärt besöksmål för många Stockholmare och speciellt för Tyresö- och Haningeborna som har nationalparken runt knuten.

Många fler skulle dock kunna upptäcka Tyresta med sin storslagna urskog, det säregna brandområdet från 1999 och det mysiga besökscentret för vetgiriga och fikasugna.

Tillsammans med Stiftelsen Tyrestaskogen, som sköter förvaltningen av Tyresta, skall en mobil Naturkarta etableras till hösten.

Målsättningen för Tyresta med projektet är att: “Öka attraktiviteten hos Tyresta nationalpark och få fler besökare från nya målgrupper genom att ta fram och tillämpa en högkvalitativ iPhone-applikation.”

Det känns mycket spännande att jobba med Tyresta och med hjälp av Naturkartan skapa en mobil applikation som får fler att besöka den fantastiska naturen som faktiskt ligger så nära till hands för så många boende i Storstockholm.

Men det blir inte enkelt bara för att förutsättningarna är så spännande. Vi har ett eget litet “moment 22” när det gäller att distribuera tjänsten till potentiella användare:

  • Mobiltäckningen i Tyresta är dålig till medioker (som det ofta är ute i skogen). Hur skall man kunna använda tjänsten på plats i parken? Hur skall användaren över huvud taget kunna ladda ned appen på plats?
  • OK, man får ladda ned appen i förväg och likaså förladda innehåll som texter, bilder och kartor. Men då har vi nästa problem: hur skall vi kunna nå ut till människor som är intresserade av att komma ut till Tyresta, så att dessa vet om att det finns en Tyresta-app att ladda ned?

Att nå ut med en app så brett som man önskar är så klart ett avgörande crux för alla app-makare. Alla appar blir ju som bekant inte lika framgångsrika som Angry Birds.

Vi tänker möta problematiken med att göra en så bra app som möjligt så att redan de första användarna blir supernöjda. Appen skall vara lätt att hitta till (via Google och Tyresta.se), att bli hittad av (via Facebook-flödet från vänner som redan är användare) och kul att använda. Med lite tålamod så är vi säkra på att många kommer att använda appen till slut.

På besök i Naturum i Tyresta by

Om Tyresta:

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Området har en av de finaste urskogarna söder om fjällregionen och 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden i Sverige. Kortfattat löd motiveringen: ”…i syfte att bevara ett representativt sprickdalslandskap med värdefull natur, särskilt de omfattande urskogarna”.

Naturkartan tar avstamp i erfarenheter från projektet Urban Nature som genomfördes 2009/2010 som ett samarbete mellan Doberman, Interactive Institute och Utsidan.se/Laventura. Projektet ingick i Vinnovas program: Var dags IT:nöje. 


Syftet med projektet var att skapa en prototyp till en tjänst som stimulerar till fler naturbesök. Målgruppen var barnfamiljer i (stor)stadsmiljö. Utvecklingen av prototypen skedde i nära samverkan med potentiella användare och drygt 800 familjer har deltagit i de enkäter, fokusgrupper och fältstudier som genomfördes.

Erfarenheterna från projektet har gett en unik kunskap om varför vissa familjer kommer ut i naturen och varför andra inte gör det. Generellt vill merparten av de som vi har varit i kontakt med komma ut i naturen oftare. Den viktigaste anledningen till att man inte hittar ut är att informationen om hur det skall gå till inte går att hitta där den borde finnas, på nätet.

Inom projektet skapade vi ett antal koncept för tjänster som kunde svara mot syftet “att stimulera till fler naturbesök”. Tillsammans med våra testfamiljer kom vi fram till att den tjänst som är mest efterfrågad är en guide som hjälper till med att upptäcka upplevelsen. 

Ovanstående film är en demo för den prototyp vi tog fram under projektet.

Naturkartan hjälper dig att hitta ut i naturen

Det här är första inlägget på Naturkartans blogg. Tanken med bloggen är att följa arbetet med att etablera tjänsten Naturkartan för svensk natur. 

Idén bakom Naturkartan är att göra det enklare att komma ut i naturen för fler genom att göra naturen tillgängligare via digitala medier. 

Idag startar vi nästan alltid vår informationsinhämtning på nätet. För de flesta frågeställningar går det att hitta bra information: “Vilken 42-tums TV är bäst i min prisklass?”, “Skall jag ha LCD eller Plasma?”, “Vilket hotell skall vi bo på när vi besöker New York nästa gång?”, “Vilket virusprogram borde jag installera?” osv. Däremot kan man inte hitta ett bra svar på frågan “Var i närheten av mina kvarter i Norrköping kan jag ta en långpromenad i naturen med familjen?”.

Naturen har halkat efter när det gäller att presenteras användarvänligt på nätet. Det är inte så konstigt, det finns inga direkta kommersiella drivkrafter för att tillgängliggöra naturen på nätet. När det gäller TV-apparater, hotell och programvara så finns det tydliga incitament för någon att skapa tjänster som informerar och vägleder. Till slut så sker det ett köp som gör att det kan ge en inkomst till den aktör som är bra på att vägleda potentiella kunder rätt.

Naturen är snarare icke-kommersiell utan några avslut i sikte men samtidigt finns det stora värden gömda bland tall och gran. Få aktiviteter är så avkopplande som att komma ut i orörd natur. Dessutom rör man på sig mer(klättring) eller mindre(promenad) och sammantaget får man en svårslagen upplevelsekombination som ger ökat välbefinnande för individen. I det större perspektivet, ur samhällets perspektiv, så leder ett ökat välbefinnande hos individer till minskad ohälsa. Folkhälsoinstitutet har beräknat samhällets kostnader för ohälsa till 120 miljarder kronor årligen. En del av dessa miljarder skulle kunna sparas in om fler kom ut oftare i naturen.

Det finns alltså ett värde i att hjälpa människor att komma ut i naturen men samhällsperspektivet går inte att ha som utgångspunkt när man skapar en digital tjänst. Med Naturkartan utgår vi istället ifrån att lösa ett vardagsproblem som vi själva stått inför: “Hur skall jag hitta till en naturupplevelse som passar mig?”.

Vi har tagit fram en tjänst som skall ge svar på den frågan. Just nu utvecklar vi tjänsten tillsammans med Norrköpings kommun och Tyresta Nationalpark som kommer att komma ut med egna naturkartor till hösten. 

En naturupplevelse

En naturupplevelse