Ny kommunikation värnar hotad allemansrätt

“Allemansrätten är en rättighet vi tar för given - naturen är allas. Men nu är rätten hotad från olika håll, och det kan krävas en ansträngning för att behålla den” skrev DN för några månader sen.  

Regeringens förslag om slopat strandskydd är ett av flera hot. Okontrollerad naturturism är ett annat. Listan går att göra lång. DN skriver att ”Det pågår en konstant smygprivatisering av naturen”. Och nog är det så. 

Därför välkomnar vi Naturvårdsverkets nya kommunikativa satsning på allemansrätten: “Det är lätt att göra allemansrätt”.

Naturvårdsverket har valt två kommunikativa spår, som har samma grund:

  1. Stöd för att göra eget material. För er som vill göra eget material finns budskap, tonalitet och en checklista att utgå från.

  2. Färdigt material. Naturvårdsverket har utifrån stödet tagit fram färdigt material i ett nytt koncept. ”Det är lätt att göra allemansrätt” strävar efter att få folk att känna att det är lätt att göra rätt – eller rättare sagt lätt att göra allemansrätt. 

Satsningen startar den här veckan och “bygger på att det är många som kommunicerar och tillsammans genomför aktiviteter för att sprida kunskap om allemansrätten”, skriver Naturvårdsverket. 

“Genom att visa hänsyn till djur, natur, markägare och andra människor i naturen tar vi hand om och värnar allemansrätten. Om vi alla vet hur vi ska agera i naturen, på olika platser och i olika situationer, är det enkelt att göra rätt.

I arbetet med att sprida kunskap om allemansrätten behöver många bidra; myndigheter, intresseorganisationer, föreningar, skolan, besöksnäringen med flera. Naturvårdsverket välkomnar därför att många kommunicerar om allemansrätten. “