Sälenfjällen storsatsar på digital guide - året runt

Världens fjärde största fjälldestination har tagit fram första versionen av sin digitala guide över allt som finns att se och göra i Sälenfjällen. Först ut är vandring, mountainbike och paddling med alla närliggande faciliteter. Senare i höst släpps vinteraktiviteterna.

Första reaktionen: “Det här kan bli hur bra och stort som helst.”

Sälenfjällen är världens fjärde största fjälldestination med 126 liftar, 188 nedfarter, 250 km längdspår och 2,9 miljoner skiddagar som sammantaget erbjuder skidåkning och andra vinterupplevelser i fantastisk fjällmiljö. Men det tar inte slut där; under snötäcket finns en slumrande potential till sommar- och höstaktiviteter i absoluta toppklass, som på senare år tinat upp och tagit fart på riktigt. 

....det är faktiskt full fart året runt.
— Anders Bjernulf, vd på Året runt i Sälenfjällen AB / Destination Sälenfjällen

– Ja, det stämmer; vi är störst på vintern men numera är det faktiskt full fart året runt. Vi upplever ett stort intresse för de sommar- och höstaktivieter som vi erbjuder, säger Anders Bjernulf, vd på Året runt i Sälenfjällen AB / Destination Sälenfjällen.

I Sälenfjällen finns nu över 100 anlagda leder för mountainbike, vandring och paddling. Lägg därtill massor av andra aktiviteter, faciliteter och sevärdheter. För att kunna visa upp och vägleda sina gäster till alla dessa aktiviteter har Destinationen nyligen börjat använda Naturkartans plattform.  

Här kan du vandra i sommar. Foto: Maria Matsson.

Naturkartan ger oss ett verktyg med vilket vi enkelt och effektivt kan administrera och kommunicera allt som finns att se och göra i Sälenfjällen.
— Niklas Wahlström, Destination Sälenfjällen

– Naturkartan ger oss ett verktyg med vilket vi enkelt och effektivt kan administrera och kommunicera allt som finns att se och göra i Sälenfjällen. Detta i samverkan med våra 150 medlemsföretag, i olika digitala kanaler, däribland som digital guide på Naturkartans webb och mobilapp, säger Niklas Wahlström, Destination Sälenfjällen. 

Naturkartans CMS / GIS - skräddarsytt för friluftsliv och naturturism.

Med stöd från Naturkartans support-team har Niklas själv - på rekordtid - laddat upp, redigerat och kvalitetssäkrat all data och information som beskriver destinationens alla aktiviteter och faciliteter. 

– Vi ville släppa en första version av digital guide i god tid innan sommaren. Och det gick faktiskt smidigare än jag hade anat, väl medveten om att allt går att göra bättre såklart, tids nog, säger Niklas.  

Nästa steg i utvecklingen är att presentera skidleder, skoterleder, turförslag och andra vinteräventyr. 

Sälenfjällen ligger helt rätt i tiden. Behovet av digitalt vägledande guider har ökat stort i takt med kraftigt växande naturturism. Inte bara för att besökaren ska hitta till det som finns att se och göra, utan också för att få önskvärd vägledning på plats under själva besöket. För detta ändamål är kartan den i särklass viktigaste funktionen. Men inte vilken pappers-, pdf- eller GIS-karta som helst, utan en interaktiv, intuitiv och användarvänlig karttjänst, med gps, terrängkartor, offline-stöd, m m specifikt framtagen för att tillgodose naturturistens behov och intressen.

Säkerhet och trygghet - ledord för satsning på digital guide

Destination Sälenfjällen lyfter särskilt fram gästens säkerhet och trygghet som viktiga skäl till satsningen på digital vägledning, och menar att Fjällräddningen välkomnar satsningen som väsentligt underlättar arbetet och inställelsetiden för insatser.

– Vårt samarbete med Destination Sälenfjällen har gått från klarhet till klarhet i den här frågan, och det har varit oerhört inspirerande för oss att få arbeta med en destination, som verkligen strävar efter att ge sina besökare bästa tänkbara upplevelser i fjällen året runt, säger Kristofer Björkman, medgrundare av Naturkartan.


Kolla in Sälenfjällens guide på Naturkartans webb

Ladda ner på Naturkartan från App Store eller Google Play

Läs Destination Sälenfjällens pressmeddelande: “Digital karta gör Sälenfjällen enklare och tryggare att besöka