Ny studie: Vi mår bättre på platser med biologisk mångfald

Om inte varningssignalerna om en sjätte massutrotning skulle vara tillräckligt alarmerande för att vi ska värna den biologiska mångfalden, så finns det en ny studie som visar att vi människor faktiskt mår bättre på platser med större biologisk mångfald än mindre. 

Vetenskapsnytt skriver att “ny forskning från King’s College London har visat att platser med en mångfald av naturliga inslag är förknippade med starkare förbättringar av vårt mentala välbefinnande jämfört med platser med mindre naturlig mångfald.”

Studien, som publicerats i Scientific Reports, är medborgarvetenskaplig i bemärkelsen att den använde mobilappen Urban Mind för att samla in realtidsrapporter om psykiskt välbefinnande och naturens mångfald från ca 2 000 deltagare.

Forskarna fann att miljöer med ett större antal naturliga inslag, såsom träd, fåglar, växter och vattendrag, var förknippade med större psykiskt välbefinnande än miljöer med färre inslag, och att dessa fördelar kan vara i upp till åtta timmar.

Ytterligare analyser visade att nästan en fjärdedel av naturens positiva inverkan på den psykiska hälsan kunde förklaras av mångfalden av inslag. Dessa resultat belyser att politik och praxis som stöder rikedom av natur och arter är till nytta både för miljön och för allmänhetens mentala hälsa.

Läs mer om studien i Vetenskapsnytt.se och Natursidan.se.

Allt du du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Därför måste vi värna och uppmärksamma den biologiska mångfalden den 22 maj. Och alla andra dagar. Tills massutrotningen upphör.

Människors liv och överlevnad är helt beroende av den biologiska mångfalden som sammantaget omfattar samspelet mellan alla miljarder unika organismer på jorden. 

Bevarandet av biologisk mångfald har inte bara ett egenvärde, utan är också viktig för att den ger ren luft och rent vatten, god markkvalitet och pollinering av grödor. Den hjälper oss att bekämpa klimatförändringarna och anpassa oss till dem, samt bidrar till att reducera effekterna av naturkatastrofer. 

Dessvärre hotas ca en miljon växt- och djurarter av utrotning de kommande decennierna, om utvecklingen följer trenderna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.

I Sverige är lite mer än 2000 arter hotade, av totalt 21 000. Utrotningstakten är mellan tio och hundra gånger snabbare än den varit de senaste tio miljoner åren. Och ledande forskare talar nu om att vi är på väg in i det sjätte massutdöendet. Och att det är människan som ligger bakom orsakerna till detta, skriver SLU på startsida för SLU Centrum för biologisk mångfald, CBM i fjol. 

De största belastningarna på biologisk mångfald utgörs av förändrad markanvändning (till exempel avskogning, intensiv monokultur, urbanisering), direkt utnyttjande i form av jakt och överfiske, klimatförändringar, föroreningar och invasiva främmande arter.

Av den anledningen finns det all anledning att även detta år uppmärksamma och slå vakt och Biologiska mångfaldens dag den 22 maj. 

Börja med att surfa in på biomfdag.se och läs om allt du behöver veta om Biologiska mångfaldens dag 2024

Har du någon egen aktivitet du vill bidra med? Lägg in den här. Eller delta i någon av alla aktiviteter som är på gång

Kolla även in Naturskyddsförningens aktiviteter.



​​Gör friluftsdagarna obligatoriska igen!

Den 29 april är det friluftsdag igen. Men inte obligatorisk. Det måste vi ändra på. Ladda ner Naturkartan, ta med dig några barn, utforska ditt närområde, dela dina upplevelser, och visa politikerna hur omistliga våra friluftsdagar är #sverigesfriluftsdag

Tagga dina bilder #sverigesfriluftsdag

I början av förra seklet var friluftsdagarna självklara, nästan som ett axiom. År 1927 hade man till exempel inte mindre än 15 obligatoriska friluftsdagar per år i skolan, och enligt hörsägen var i princip alla ute och lekte på den tiden. Men det var då det, 1994 blev friluftsdagarna frivilliga och en fråga för skolans rektor att fatta beslut om, vilket genast resulterade i att barnens utedagar minskade i både antal och ändamålsenlighet. Detta samtidigt som antal timmar för skolidrott och hälsa minskade med 20 procent på grundskolan och 40 procent på gymnasiet.

Sen dess har representanter för svenskt friluftsliv debatterat om vikten av att återföra obligatoriska friluftsdagar i skolan, men också bredda konceptet till att omfatta såväl andra målgrupper i samhället. 

Redan för tio år sen framhöll representanter för Svenskt friluftsliv och dess medlemsorganisationer att det finns “otroligt mycket att vinna på att öka barns rörelse genom att återinföra friluftsdagarna”. Denna sakkunniga sammanslutning menade att den del av ohälsan som hänför sig till bristande rörelse kostar samhället sex miljarder kronor per år – lika mycket som rökningen. En siffra som riskerar att öka i takt med att de stillasittande generationerna av barn växer upp. Det är dessutom ett faktum att ökad fysisk aktivitet förbättrar inlärningen för eleverna och ökar arbetsron i skolorna.

Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa.
— Svenskt friluftsliv

Och så sent som i fjol uppmanade Susanne Maarup och Josefine Åhrman från Svenskt Friluftsliv regeringen att återigen besluta om friluftsdagar i skolan bl a med argument som: 

“Forskning visar klart och tydligt att undervisning med inslag av fysisk aktivitet, friluftsliv och kontakt med natur främjar bättre motorik, inlärning, koncentrationsförmåga och klassas även som skyddsfaktorer mot psykisk ohälsa. Vi menar att skolan har ett särskilt viktigt ansvar för att friluftsliv ges utrymme för eleverna. I dag har friluftsliv tyvärr en nedmonterad och svag ställning i skolan – inte sällan blir idrottslektioner alternativet till friluftsdagar.

Naturvårdsverkets rapport om Sveriges Friluftskommun 2022 visar märkbart låga siffror på frågan om ”kommunens idrottslärare har fått möjlighet att fortbilda sig inom friluftsfrågor”. Endast 38 procent av kommunerna svarade positivt på frågan – 55 procent av de tillfrågade kommunerna svarade ”vet ej”. Totalt 212 av Sveriges 290 kommuner besvarade undersökningen.”

Mot bakgrund av detta, är det minst sagt häpnadsväckande att friluftsdagarna inte får större gehör och utrymme i samhället. 

Slå ett slag för Sveriges friluftsdagar den 29 april! Ladda ner Naturkartan, signa upp dig på Svenskt friluftslivs evenemang, ta med dig några barn och utforska naturen i ditt närområde, tagga #sverigesfriluftsdag och dela några fina bilder i sociala media.

Ha en underbar friluftsdag!

Läs om “hela Sveriges friluftsdag” på Svenskt friluftsliv.


Checklista inför sommaren: Förbered din guide på Naturkartan

Nu är våren äntligen här! Och med det fina vädret är det också dags att börja förbereda sig för sommaren på Naturkartan. Sommaren är högsäsong för oss med över 2,5 miljoner användare som strömmar till vår plattform för att utforska naturen och delta i olika aktiviteter såsom vandring, cykling, paddling och mycket mer.

Över 2,5 miljoner användare strömmar till Naturkartan på sommaren för att utforska naturen och delta i olika aktiviter såsom vandring, cykling, paddling, och mycket mer. Då vill vi kunna göra friluftslivet tillgängligt och digitalt.
— Alba Dogani, Support Manager på Outdoormap

Oavsett om du är helt ny på Naturkartan eller har varit med ett tag finns det några viktiga steg du kan ta för att förbereda dig och erbjuda den bästa guiden för våra användare. Vårt mål är att göra naturen tillgänglig för alla och att göra informationen om friluftslivet digitalt och användarvänligt med detaljerad information om olika aktiviteter, sevärdheter längs leder, inspiration, tips och mycket mer!

Här är några enkla steg för att göra din guide redo för sommaren

1. Uppdatera kontaktuppgifter

Se till att alla kontaktuppgifter för din organisation är korrekta och uppdaterade så att användarna lätt kan nå er när de ställer frågor, recensioner, eller felrapporterar. Det behövs en kontaktinformation utåt på era platsers sidor, samt kontaktinformation internt (vem som får epost när en fråga ställs t.ex.).

Gå till "Organisationer" och välj "redigera" för att snabbt och enkelt uppdatera era kontaktuppgifter. 

2. Aktivera rapportfunktionen

Nu under sommaren kan det vara perfekt läge att slå på funktionen “Felrapporter”. Den här funktionen ger användarna möjlighet att vara delaktiga i underhållet av leder och platser genom att enkelt och snabbt rapportera om eventuella problem eller skador de stöter på under sina äventyr.

Så hur fungerar det? När en användare upptäcker något trasigt, som en skadad skylt, en blockerad stig eller annan oönskad situation, kan de använda "Felrapporter" i appen för att informera er. Då fyller de ut en rapport som skickas internt till er med detaljer kring felet, inklusive plats och beskrivning. Meddelandet mailas ut till det mail som ni själva ställer in internt, samt samlas i kontrollpanelen. 

Vill ni ha möjlighet att ta emot rapporter från användare? Kontakta oss att aktivera rapportfunktionen för er organisation.

3. Uppdatera information om befintliga objekt

Ta en titt på era befintliga objekt såsom leder, sevärdheter och faciliteter och se till att informationen är aktuell. Uppdatera bilder (lägg till om det saknas), beskrivningar och koppla nya närliggande platser, såsom nya platser eller faciliteter som ligger längs med eller i närheten av leden. Det kan vara allt från grillplatser och vindskydd till toaletter, kulturminnesmärkningar och boenden.

4. Lägg till Points of Interest (POIs)

Förgyll användarnas upplevelse genom att lägga till nya och fler POIs såsom grillplatser, vindskydd, parkeringar, caféer och boenden längs med leder och koppla dem till relevanta platser. Tänk som en besökare - vad skulle du vilja veta innan du ger dig ut? Information som parkeringsalternativ, anslutande leder, lämpliga caféer för en paus och toalettbesök, samt kanske de bästa utsiktsplatserna? Lägg till!

5. Använd inbäddade kartor

Nu under sommaren kommer användare säkerligen också söka mer efter information om naturupplevelser på era egna webbplatser. Led de direkt till rätt information! Bädda in era fina kartor från Naturkartan (allt uppdateras automatiskt) och hjälp invånare och besökare att hitta ut och rätt. Kartan kan innehålla allt från alla vandringsleder till allt friluftsliv och det är ett kraftfullt verktyg för att berika besökarnas upplevelse. Ni väljer själva innehåll.

Varje abonnemang har ett par kartor inkluderade, så hör av er så skickar vi över en kod för er att testa! Kontakta oss

Kartan har samma funktionalitet och användarvänligt utseende, fast på er egen webbplats

6. Koppla Google My Business eller andra turistdatabaser

Om din organisation har verksamheter såsom caféer eller boenden längs leder kan du lägga till dessa och sätta upp en integration till verksamhetens Google My Business eller andra system som ni använder. Kopplingen till Google My Business kan användas för att informera om öppettider och kontaktinformation, som uppdateras automatiskt varje natt.

Du kopplar detta via objektets redigeringssida. Gå in på fliken “Översikt” och välj “plats och kontaktuppgifter”. Där står det en hjälptext med mer information på hur du gör.

7. Designa guidens framsida

Guidens förstasida är som er destinations personliga profil. Passa på och ge den några minuters uppfräschning: Säsongsanpassa bakgrundsbilden, putsa på välkomsttexten, testa att lyfta fram nya snabblänkar / kategorier; m m.  Gå till din guide, klicka på kugghjulet, och välj “redigera guide”. 

Glöm inte att se över vad som är utsett som “Redaktörens val” och uppdatera detta om ni vill. “Redaktörens val” är en snabbkategori med vilken du kan profilera din destination. Funktionen gör det möjligt att lyfta fram de viktigaste, mest prioriterade aktiviteterna på destinationen, och således en möjlighet för användaren att hitta dit. Det brukar ofta röra sig om de huvudsakliga aktiviteterna på destinationen, såsom vandring, cykling, naturreservat, m fl,  men ibland även viktiga faciliteter som boenden etc. Det man inte vill visa upp vid första anblick, exempelvis faciliteter som informationsskyltar, toaletter, p-platser, m m, ger man en lägre prioritet.

Systemet är förinställt på “mellan prioritet”, så för att lyfta fram objekt som “Redaktörens val” krävs ett aktivt val. Detta gör ni i redigeringsverktyget under "Översikt" och “grundläggande information” och “Prioritet”.

8. Inspirera med miniguider, artiklar och nyheter

Ge användarna inspiration och tips genom att skapa miniguider, artiklar och nyheter om olika aktiviteter och sevärdheter för att göra deras upplevelse ännu mer minnesvärd.

Se hur du skapar miniguider här.

Med dessa enkla steg kan du förbereda din guide på Naturkartan för sommaren och erbjuda den bästa möjliga upplevelsen för våra användare. Så varför vänta? Ta tag i checklistan och låt oss tillsammans göra naturen tillgänglig för alla!

Ny reseplanerare gör det enklare att hitta ut i naturen

Naturkartan har lanserat en reseplanerare som gör det enklare för både invånare och besökare att hitta ut till naturen med kollektivtrafik. Tjänsten bygger på öppna gränssnitt från Samtrafiken/Trafiklab och har utvecklats efter en idé och beställning av Länsstyrelsen i Västerbottens län.

Med tjänsten kan användare enkelt kolla upp hur de på smidigast sätt kan ta kollektivtrafik till den led, plats eller område som användaren vill besöka. Användaren väljer helt enkelt en startplats eller sin nuvarande position (slutpositionen är redan markerad som destinationen) och söker. Sökresultatet visar olika alternativ för de valda hållplatserna. Användare kan också enkelt byta hållplatser via att klicka på de närliggande punkterna, ifall de t.ex. vill ha en hållplats som är närmare en annan del av leden. När man har valt ett alternativ får man upp ett turförslag med mer information, såsom namn, hur många stopp, vilket bolag osv.

Blev positivt överraskad idag när jag såg att ett trafikinformationssystem hade lanserats på naturkartan. Väldigt kul och bra för alla friluftsanvändare!
— Evelina Widerberg, fritidssamordnare på Gävle kommun

Systemet lanserades som betaversion den 29 januari och kommer att vidareutvecklas efter hand. Tjänsten kan fungera bättre i vissa delar av landet och sämre i andra.

Maila gärna er feedback till emil@outdoormap.com.

4 tips från supporten: Så maxar du vinterupplevelsen på Naturkartan

Vintern är här och det är hög tid att klä er information och guide i vinterskrud. Vi har flera funktioner för administratörer som gör det enkelt att anpassa guiden för vinteraktiviteter och på så sätt skapa en mer relevant och bättre upplevelse för användarna. Här är några spännande funktioner som ger möjligheter du inte får missa!

1. Vintriga Bilder

Gör er guide på Naturkartan mer lockande under vintern genom att komplettera sommarbilderna med vinterbilder. När vintersäsongen är slut, så skiftar systemet automatiskt över till sommarbilderna igen. 

  • Guidens framsida är en bild som kan bli mer vintrig. Gå till "redigera guide" i kugghjulet och under fliken "grundläggande information" kan du enkelt lägga till en vinterbilder 

  • Du kan också lägga till vinterbilder på era leder som passar för vintersäsongen. Ställ även in om bilden ska synas enbart under vintern eller året om. Datum för “Vinter” ställs in automatiskt 1 Dec- 28 feb, men kan ändras i inställningarna under Redigera Guide (Galleri Inställningar).

2. Snabblänkar och Kategorier för Vinteraktiviteter

För att underlätta för användare att hitta vinteraktiviteter, bör ni ändra era snabblänkar från sommar till vinteraktiviteter, som exempelvis "badplatser" till “grillplatser”. Lyft fram pulkabacker, skridskor, skid- och skoterspår genom att skapa snabblänkar till dessa kategorier.

Dessa vinteraktiviteter kan även lyftas som utvalda kategorier i er guide. Lägg till eller ändra kategorier genom att gå till "redigera guide" och sedan "översikt" och "grundläggande information". Där väljer ni aktiviteter både för snabblänkar och kategorier.

3. Spårstatus och Contributors

Upptäck vår spännande "Spårstatus"-funktion! Ge användare den senaste informationen om förhållandena på era spår och leder så att de kan planera exempelvis sina skidturer på ett bättre sätt. Administratörer kan uppdatera spårförhållandena och bjuda in "contributors" som skidklubbar och föreningar för att uppdatera spårstatus på leder. Kontakta oss för att aktivera funktionen.

Se demo!

4. Miniguider och Artiklar

Paketera era vinteraktiviteter i miniguider och artiklar! Skapa en miniguide för alla pulkabackar i kommunen, eller skriv en artikel om de bästa platserna för  längdskidåkning. Närmast oändliga möjligheter väntar!

Se demo!

Ge er Naturkartan-guide en vintermakeover med dessa enkla steg och skapa en ännu mer tilltalande och användarvänlig plattform för alla vinteräventyr!

Naturkartan slår rekord med 2,5 miljoner unika användare

Efter corona-pandemins frilufts-boost under åren 2020-21, när samhället öppnade upp igen, och folk kunde återvända till sina utomhusaktiviteter, antog vi att besöken på naturkartan.se skulle minska kraftigt. Det vore logiskt. Men ack vad vi bedrog oss. Istället fortsatte den att öka med drygt 10% från 1,8 miljoner till 2 miljoner unika användare år 2022. Men det tog inte stopp där. Detta år 2023 sköt användningen i höjden med hela 2,5 miljoner unika användare vilket är ytterligare en ökning med hela 25% och en “all time high”. Från 4,6 miljoner till 5,5 miljoner sidvisningar på ett år. 

2,5 miljoner unika användare vilket är ytterligare en ökning med hela 25%
— Plausible/Matomo statistik analys

Men det är faktiskt inte hela sanningen, då denna statistik inte omfattar varken Naturkartans appar, andra (av Naturkartan framtagna) webbar, eller inbäddade kartor på externa webbplatser. Utöver de 2,5 miljoner användare Naurkartan.se får, är det en ytterligare 1,8 miljoner besökare som använder Naturkartans innehåll och kartor via externa webbplatser och inbäddade kartor. Dessutom har vi fått feedback på att användarna spenderar betydligt längre tid på de sidor med Naturkartans inbäddade kartor, än på de utan kartor. Annars är den genomsnittliga tiden för ett besök på Naturkartan.se ca 2 minuter. 

Naturkartans alla appar har haft över 1 miljon nedladdningar med minst lika många sidvisningar som på webben. Varav Naturkartans app 579 000 nedladdningar sen den lanserades, och attraherar ca 330 000 aktiva appanvändare, d.v.s. unika användare som använder appen minst en gång i månaden. Bara under detta år 2023 hade Naturkartans app 123 000 nedladdningar. 

Värt att notera är att hela 70% av trafiken på naturkartan.se äger rum i den smarta mobilen. Vilket innebär att en överväldigande majoritet av alla användare föredrar att använda mobilen för att få information, inspiration och vägledning, både till och i naturen, oavsett om det sker med webb- eller mobil-app. 

Observera också att 8,4% av alla besökare är internationella, delvis beroende på att Naturkartan är översatt i ett antal olika språk och våra kunder anstränger sig för att även översatta sina alster.

Med det sagt är vi inte helt nöjda än med kvaliteten på den statistik som vi idag har lyckats få fram både för egen del men inte minst åt våra kunders vägnar. Det beror delvis på att GDPR-direktiven de senaste åren har ökat integriteten för användaren, vilket gjort det betydligt svårare att “följa” användare som säger nej till cookies, vilka blir allt fler. Men det beror också på att vi har tvingats satsa på ett nytt GDPR-säkert system för statistik och analys, med sikte på att Naturkartan ska vara 100% GDPR-kompatibel innan årsskiftet. Något som föranledde att vi ägnat detta år att byta analysverktyg från  US-baserade tjänsten Google Analytics till de EU-baserade tjänsterna Matomo och Plausible som tyvärr idag inte är lika kompetenta som Google Analytics, delvis för att de inte använder ett lika integritets-inskränkande cookie-system som Google Analytics.

I somras kom emellertid ett nytt GDPR-beslut från EU som gav OK till att skicka personuppgifter till USA igen. Men som ni också vet hade Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) dessförinnan granskat fyra bolag för deras användning av Google Analytics för besöksstatistik, och redan hunnit utfärda en sanktionsavgift mot två av de bolagen. Vi bedömer att en ny Schrems-dom kommer under 2024 som gör Google analytics olagligt igen. 

Här är checklistan till en bättre guide

En informativ och användarvänlig guide på Naturkartan är en värdefull resurs för friluftsentusiaster och naturturister, både innan och under sina naturbesök. Här har ni administratörer en viktig roll när det kommer till att göra er information om vad som finns att se och göra mer tillgänglig, vägledande och inspirerande. 

Och det är inte en överdrivet komplicerad process, utan tvärtom ganska enkelt. Med några få förbättringar kan ni få till en mer eller mindre komplett guide som både informerar och inspirerar såväl allmänheten som besökare till en rikare naturupplevelse. Så låt oss köra igång! 

Är din guide "komplett"?

En guide blir sällan eller aldrig helt "klar". Det är snarare en dynamisk process och ett levande projekt utan slut. Något som kan förfinas och utvecklas kontinuerligt, utifrån ens egna ambitioner och uppsatta mål. En bra guide är som en prunkande trädgård; den behöver engagemang, kärlek och omsorg; där varje tillägg och förbättring ger ökad nytta och glädje för besökaren. Så - för att komma igång och skapa en grundläggande struktur - följ denna checklista:

1. Beskrivning och bilder för varje plats, led och område

Först och främst är det viktigt att se till att varje plats, led och område är tydligt beskriven och illustrerad med bild. Helst flera. “En bild säger mer än tusen ord”, brukar man säga och i någon mån stämmer det. Användarna bör åtminstone få en klar bild (i dubbelbemärkelse) av vad de kan förvänta sig när de besöker en plats eller väljer en led. Så publicera tillräckligt med bra bilder för att göra platsen, leden eller området mer informativ, så att upplevelsen blir så bra som besökaren förväntar sig.

2. Koppla närliggande platser och faciliteter till dina leder

Gör det lättare för användarna att planera sin vistelse genom att inkludera information om platser och faciliteter som ligger längs med eller i närheten av leden. Det kan vara allt från grillplatser och vindskydd till toaletter, kulturminnesmärkningar och boenden. Lägg till bilder, detaljerade beskrivningar, m m för att göra dem mer informativa. Verksamheter kan kopplas till Google My Business (eller andra externa system) för att informera om öppettider och kontaktpersoner. Gör detsamma för områden. I något enstaka fall finns områden som helt saknar faciliteter, men aldrig sevärdheter.

3. Ansiktslyft för gott första intryck

Guidens förstasida är som er destinations personliga profil. Passa på och ge den några minuters uppfräschning: Säsongsanpassa bakgrundsbilden, putsa på välkomsttexten, testa att lyfta fram nya snabblänkar / kategorier; m m.  Gå till din guide, klicka på kugghjulet, och välj “redigera guide”. 

4. Profilera er guide med "Redaktörens val"

“Redaktörens val” är en snabbkategori med vilken du kan profilera din destination. Funktionen gör det möjligt att lyfta fram de viktigaste, mest prioriterade aktiviteterna på destinationen, och således en möjlighet för användaren att hitta dito. Det brukar ofta röra sig om de huvudsakliga aktiviteterna på destinationen, såsom vandring, cykling, naturreservat, m fl,  men ibland även viktiga faciliteter som boenden etc. Det man inte vill visa upp vid första anblick, exempelvis faciliteter som informationsskyltar, toaletter, p-platser, m m, ger man en lägre prioritet.

Systemet är förinställt på “mellan prioritet”, så för att lyfta fram objekt som “Redaktörens val” krävs ett aktivt val. Detta gör ni i redigeringsverktyget under "Översikt" och “grundläggande information”.

5. Uppdatera Kontaktuppgifter för Smidig Kommunikation

För att säkerställa smidig kommunikation och få notiser när användare ställer frågor, recensioner, eller felrapporter är det viktigt att era kontaktuppgifter är uppdaterade. Det behövs en e post utåt på era platser, samt kontaktinformation internt (vem som får epost när en fråga ställs t.ex.).

Gå till "Organisationer" och välj "redigera" för att snabbt och enkelt uppdatera dina kontaktuppgifter. 

Ni ändrar detta under Organisationer och “redigera”. 

6. Funktioner som Felrapporter och Spårstatus

Det finns flera funktioner på Naturkartan som hjälper till att erbjuda den bästa möjliga utomhusupplevelsen för våra användare. En sådan funktion är "Felrapporter". Den här funktionen ger användarna möjlighet att vara delaktiga i underhållet av leder och platser genom att enkelt och snabbt rapportera om eventuella problem eller skador de stöter på under sina äventyr.

Så hur fungerar det? När en användare upptäcker något trasigt, som en skadad skylt, en blockerad stig eller annan oönskad situation, kan de använda "Felrapporter" i appen för att informera er. Då fyller de ut en rapport som skickas internt till er med detaljer kring felet, inklusive plats och beskrivning. Meddelandet mailas ut till det mail som ni själva ställer in internt, samt samlas i kontrollpanelen. 

En annan funktion som är användbar, speciellt nu på vintern är vår "Spårstatus"-funktion. När man slår på den så kan man ge användare den senaste informationen om förhållandena på era spår och leder så att de kan planera exempelvis sina skidturer på ett bättre sätt. Administratörer kan uppdatera spårförhållandena och bjuda in "contributors" som skidklubbar och föreningar för att uppdatera spårstatus på leder.

 Kontakta oss för att aktivera dessa funktioner för er organisation.

7. Inbäddad karta

Sist, men absolut inte minst så uppmanar vi er starkt att bädda in kartan ni har skapat på Naturkartan på er egen webbplats. Vi skapar en kartkod och skickar över för er att testa på en sida på er webbplats. Kartan kan innehålla allt från alla vandringsleder till allt friluftsliv och det är ett kraftfullt verktyg för att berika besökarnas upplevelse. Ni väljer själva innehåll. Kontakta oss för mer information angående inbäddade kartor.

Exempel på hur en inbäddad karta ser ut:

Genom att följa denna checklista kommer du inte bara förbättra din guide på Naturkartan utan också skapa en rikare och mer engagerande upplevelse för användarna. Utforska naturen blir inte bara lättare utan också roligare när informationen är tydlig och uppdaterad.

Lycka till med att skapa den ultimata guiden på Naturkartan! Hör av er om ni behöver hjälp. 

Missade du senaste webbinariet om Naturkartans nya funktioner?

Intresset för Naturkartans senaste webbinarium var stort. Över 130 anmälde sig. Majoriteten deltog. Och engagemanget var påtagligt. 

Syftet med webbinariet var att köra en övergripande demo av hela tjänsten med fokus på alla nyheter som lanserats det senaste halvåret, såsom kontrollpanelen och den nya designen av publiceringsverktyget. Detta för att många efterfrågat en allmän genomgång av systemet. Men också för att få konstruktiv feedback från våra kunder. 

Kolla in videoupptagningen av Naturkartans senaste webbinarium
— Alba Dogani, head of support

Klicka på bilden så får du tillgång till videoupptagningen.

Bakgrunden till webbinaret var att vi i somras släppte en ny version av Naturkartans publiceringsverktyg och sen den nya kontrollpanelen; två stora uppdateringar på relativt kort tid. Sammantaget kallar vi dessa två delar för Naturkartans “innehållshanteringssystem” (det man på engelska kallar Content Management System - CMS) med vilket ni kan administrera och kommunicera all den information som beskriver era besöksmål och aktiviteter för friluftsliv och naturturism. 

Som ni förstår är detta en ganska omfattande uppgradering av tjänsten som syftar till att göra ert jobb både enklare och effektivare. Men när något nytt lanseras så får man ibland en känsla av att allt tvärtom blivit krångligare. Paradoxalt nog kan det vara så till en början. Därför bjuder vi in till webbinarium där vi kommer att ge er en övergripande demo av hela tjänsten såsom den nu ser ut och fungerar, med fokus alla nya funktioner som lanserats det senaste halvåret.

Ambitionen är att ha fler webbinarier kommande år, då Naturkartan kommer fortsätta att utvecklas mycket progressivt, vilket ökar kunders behov av kollektiva genomgångar, samt våra behov av att få mer feedback. Vi hoppas då på samma fantastiska uppslutning!

Friluftslivets ekonomiska värde ökar kraftigt

Omfattande forskning visar att det rörliga friluftslivet är mycket värdefullt för den enskilda individen i termer av bättre hälsa för både kropp, knopp och själ. Men friluftslivet har såklart många andra värden, inte minst ekonomiska värden för samhället, där god hälsa och välmående kan spara många miljarder skattekronor. Vi vet ju t ex att Sverige förlorade 71 miljarder kronor på långtidssjukskrivningar 2022. Och att stillasittandet i Sverige kostar 1,3 miljarder kronor varje år

Lägg därtill de positiva ekonomiska värden som uppstår av den konsumtion av varor och tjänster som är förknippade med friluftslivet, d v s den samlade mängd utgifter som utövarna har för sitt friluftsliv. 

Sistnämnda ekonomiska värde har ökat mycket kraftigt de senaste åren - från 97 miljarder kronor år 2009 till 154 miljarder kronor år 2023 - vilket genererat betydande skatteintäkter och skapat drygt 167 000 arbetstillfällen.  

Den här skidåkaren är värd väldigt mycket!

De sammanlagda utgifterna för friluftsliv uppgår till 191 miljarder kronor i Sverige. Och en tur på fjället är inte gratis om man räknar in alla parametrar.

År 2009 gjordes en enkätundersökning bland svenskar kring deras ekonomiska utgifter för friluftsliv och värdering av deltagande i fritidsaktiviteter utomhus. Rapporten som kom 2010 var första gången friluftslivets ekonomiska värden dokumenterades i en svensk kontext. 

Syftet var då att fånga friluftslivets omfattning i ekonomiska termer genom att utgå ifrån 43 olika friluftsaktiviteter som valts baserat på den vetenskapliga forskningen. 

Den här rapporten följer upp 2009 års undersökning genom en förnyad studie som upprepar den som gjordes då i syfte att skatta direkta ekonomiska effekter, indirekta effekter och svenskarnas värdering av friluftslivet. 

Undersökningen är gjord genom tre omgångar av utskick för att täcka ett års aktiviteter, där ett representativt urval av privatpersoner i en webb-panel har fått svara på en enkät med frågor om utgifter kopplade till friluftsliv. 

60 % av alla vuxna svenskar har haft utgifter för friluftsliv
— Mittuniversitetet - Friluftslivets ekonomiska värde

Resultaten visar att 60 % av alla vuxna svenskar har haft utgifter för friluftsliv, för egen del och/eller för andras räkning. De sammanlagda utgifterna uppgår till 191 miljarder kronor, och därutöver finns ett konsumentöverskott motsvarande 24 miljarder kronor. Jämfört med år 2009 innebär detta en 60-procentig ökning i utgifter och en 40-procentig minskning i konsumentöverskott (mätt i 2009 års prisnivå). 

Friluftsrelaterade utgifter bidrar med ett förädlingsvärde i den svenska ekonomin motsvarande ca 75 miljarder kronor och ca 167 300 arbetstillfällen. 

Studien är genomförd av Mittuniversitetet (Högberg et al, 2023).

Läs hela rapporten! Den innehåller detaljerade resultat avseende olika kategorier av utgifter för friluftsliv, utgifter för olika aktiviteter, årstider, geografisk fördelning samt jämförelser mellan olika grupper.

Läs även pressmeddelandet från Svenskt friluftsliv

Värt att tillägga är att Johan Faskunger på Svenskt Friluftsliv hade en intressant dragning om friluftslivets ekonomiska värden, utifrån rapporten i fråga, på Naturvårdsverkets tankesmedja för friluftsliv. Kolla in hans ppt därifrån.  




Tyck till om nya nationalparken

Det är inte varje dag en ny nationalpark bildas. Men nu är det i alla fall på gång då Nämdöskärgården föreslås bli Sveriges andra marina nationalpark. Men först ska ärendet ligga ute på remiss så att alla som vill kan lämna sina synpunkter. Sen kommer Naturvårdsverket att sammanställa svaren och eventuellt justera förslaget. Och därefter kommer sammanställningen och det slutliga förslaget att skickas till regeringen med en begäran om att nationalpark parken ska bildas. 

Paddling i långvikskärs naturreservat, snart en del av nya nationalparken

Nationalpark är trots allt det starkaste skydd ett område kan få, och ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. Vilket skulle bli en fjäder i hatten för detta fantastiska område i Stockholms skärgård. 

Området som ligger längst österut i Värmdö kommun är en del av Stockholms fantastiska skärgård med mycket höga natur- och kulturvärden, både på land och i vattenmiljön. Området omfattar en areal om 31 900 hektar, varav 97 procent är hav. Här finns tusentals kobbar och skär, sälar och havsörnar, och en genuin skärgårdsbebyggelse. Under vattenytan finns mycket fina brackvattenmiljöer med musselbankar och skyddade havsvikar med kransalger. Området har genom sitt läge, storlek och tillgång på bra naturhamnar goda förutsättningar att ta emot besökare.

Arbetet med att bilda en ny nationalpark sker i form av ett projekt i samverkan mellan Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun.

Unikt skärgårds-landskap

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.

Arbetet med att ta fram förslaget har Naturvårdsverket genomfört i nära samarbete med Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Bidragit till förslaget har även andra myndigheter, intresseorganisationer, lokala föreningar med flera gjort. 

Så glöm nu inte att skicka in era synpunkter innan den 1 mars 2024, då svarstiden är till ända, så hoppas vi att Nämdöskärgården snart blir Sveriges 31 nationalpark.

Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket, säger i NVV’s pressmeddelande att synpunkter från såväl allmänhet som professionellt sakkunniga är en milstolpe i bildandeprocessen och ett viktigt steg i att kunna lämna in ett väl förankrat förslag till regeringen. 

Kolla även in Norges nya nationalpark - Østmarka

Østmarka nationalpark - ett 54 kvadratkilometer stort och fint skogsområde strax sydost om Oslo. Foto: Wikimedia

Jag vill samtidigt passa på att gratulera Norge till sin nybildade nationalpark - Østmarka - ett 54 kvadratkilometer stort och fint skogsområde strax sydost om Oslo. 

– Vi skyddar Østmarka både för att bevara naturen i sig själv och för att säkra att befolkningen i framtiden har tillgång till mer intakt natur för rekreation, friluftsliv och fysisk aktivitet. Skyddet bidrar också till det nya globala målet om att bevara 30 procent av ytan. Det här skyddet är bra för naturen, bra för folk och bra för folkhälsan, säger klimat- och miljöminister Andreas Bjelland Eriksen.

Sista minuten: Ny utlysning från NVV för organisering av vandringsleder

Har ni redan hunnit tröttna på julen? Bra! Då kan ni ägna kommande högtider åt att söka (nytt) bidrag från Naturvårdsverket för att påbörja eller fortsätta stärka ert arbete med era vandringsleder. 

Men skynda er - ansökan måste skickas in´senast den 9 januari 2024.

Syftet med bidraget är alltså att ni ska kunna stärka er regionala och/eller tematiska organisering och samordning av vandringsleder med målsättningen att tillhandahålla bättre utvecklad infrastruktur för vandringsleder. Naturvårdsverket menar, med all rätt, att en förutsättning för detta är en fungerande regional och lokal organisering och samordning, vilket även utgör grunden till representantskap i arbetet inom Nationell samverkansmodell för utveckling av vandringsleder. 

Läs mer om utlysningen och ansökningsförfarandet på Naturvårdsverkets webbplats. 

Kolla även in de beviljade bidragen för 2023



10 nya bidrag från Tillväxtverket - men nu är pengarna slut

Naturkartan fick nyss besked om vilka de 10 sista lyckliga bidragstagarna blev vad gäller utlysningen #2 av det investeringsstöd som Tillväxtverket har erbjudit organisationer de senaste två tre åren för att utveckla infrastrukturen för rekreation och turism i landsbygder.

Grattis!

Vi säger grattis till Skövde kommun, Lunds kommun, Visit Dalarna, Östhammars kommun, Upplandsstiftelsen, Västkuststiftelsen, Kreativa Byar i Älvsbyn ek för, Region Gotlands kommun, Hallstahammars kommun och Destination Vemdalen, för bidrag och satsningar enligt nedan:

Men nu är pengarna slut, och inga nya utlysningar är planerade. 
— Kicki Juopperi på Tillväxtverket

Tillväxtverket har under åren 2021-2024 erbjudit organisationer investeringsstöd för att kunna utveckla sin infrastruktur för rekreation och turism i landsbygder. 

Tillväxtverkets prioritering för stödet har varit besöksmålsutveckling inom natur- och kulturturism med särskilt fokus på utveckling av leder för vandring och mountainbike-cykling.

Prioriteringen har motiverats med att intresset för vandring och mountainbike är stort och växande, både bland inhemska och internationella besökare, samtidigt som infrastrukturen för dessa aktiviteter har varit tämligen dålig i Sverige.

För att fler naturturismföretag ska vilja, kunna och våga utveckla aktiviteter menar Tillväxtverket att det måste finnas kvalitetssäkrade, trygga och attraktiva leder som möter besökares behov och förväntningar. En samordning kring leden behöver ske på ett strukturerat sätt med ett långsiktigt perspektiv. Utveckling av vandringsleder ska ske enligt rekommendationer i Nationellt ramverk för vandringsleder. För utveckling av MTB-leder ges råd i kartläggningen Att utveckla leder för mountainbike.

Stödet har förmedlats via två utlysningar till ett totalt belopp på ca 103 miljoner.
— Tillväxtverket

Stödet har förmedlats via två utlysningar till ett totalt belopp på ca 103 miljoner kronor. Den första utlysningen genomfördes november 2021 - januari 2022, då Tillväxtverket fick in 53 ansökningar till ett sökt belopp på ca 100 miljoner. 16 projekt med total budget på ca 46,5 miljoner kronor beviljades. Den andra utlysningen genomfördes 1 november 2022 – januari 2023, som lockade 60 ansökningar till ett sökt belopp på ca 150 miljoner kr, där 22 projekt med total budget på ca 57 miljoner beviljades.

Projekten pågår t.o.m. oktober 2024. Sen är pengarna slut. Stödet går inte längre att söka och Tillväxtverket planerar ingen ytterligare utlysning.

- Det stämmer, tyvärr blir det inga nya utlysningar som vi ser nu, säger Kicki Juopperi på Tillväxtverket till Naturkartan, då Tillväxtverket inte har fått något uppdrag i regleringsbrevet kring detta.

Läs om alla beviljade bidrag på Tillväxtverkets webbplats.

30% fler besök på Naturkartan

Trots att sommaren bjöd på minst sagt varierande väder, har det inte hindrat friluftsentusiaster från att utforska naturen. Antal besök på Naturkartan ökade med hela 30% under juni-augusti jämfört med föregående sommar. Från 1 miljon till 1,3 miljoner besök.

Antal besök på naturkartan ökade med 30% under sommarens tre månader

Statistiken ger oss ytterligare en indikation på att trenden för friluftsliv fortsätter att peka uppåt och att människor från både när och fjärran gillar att utforska den vackra svenska naturen. Men också att våra huvudmän lyckats göra informationen om Sveriges natur och friluftsliv mer tillgänglig och användarvänlig med hjälp av Naturkartan.

Nu kan vi ju inte säkert veta i vilken utsträckning dessa digitala besök verkligen resulterat i fysiska besök, men i vår dialog med huvudmännen så verkar ökningen ha avspeglat sig i naturen.

Vi får hela tiden feedback på att Naturkartan har blivit en pålitlig följeslagare för de som vill hitta de bästa platserna för vandring, cykling, fiske, och mycket mer. Och det är glädjande att få vara med att bidra till att fler och fler människor upptäcker naturen.
— Alba Dogani, Head of Support på Naturkartan

Den ökade trafiken på Naturkartan indikerar inte bara att människor är ivriga att upptäcka naturen, utan också att vår plattform möter deras behov på ett effektivt sätt. Vi är stolta över att vara en del av friluftslivets tillväxt och ser fram emot att fortsätta stödja våra användare i deras äventyr i naturen, i samverkan med huvudmännen för Sveriges natur och friluftsliv.

Tillsammans kan vi göra den kommande säsongen ännu mer minnesvärd och givande för alla inblandade.

5 tips för bättre sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering (SEO) är ett samlingsnamn för de olika metoder och tekniker som används för att få en webbsida att på ett organiskt sätt (till skillnad från betald marknadsföring) ska synas så högt upp som möjligt på önskade sökord bland sökresultaten i Google. Jo, det finns även andra sökmotorer, men faktum är att 92% av alla sökningar i Sverige (och i världen) görs på Google (Källa: StatCounter, mars 2022).

Naturkartan här ägnat mycket tid och kraft på att optimera Naturkartan.se enligt alla konstens regler vilket resulterat i att Google nu rankar webbplatsen relativt högt, vilket i sin tur givit de flesta av dina sidor på tjänsten en hög placering i sökträffarna på Google, som nu står för hela 70% av tjänstens miljontals sidvisningar. Observera att detta är kvalitativ trafik, från personer från när och fjärran som söker efter naturupplevelser i Sverige. 

Men Google’s algoritm för rankning av sidor är lite av ett mysterium. Inte ens sökmotorspecialister känner till alla faktorer som påverkar rankingen och därmed synligheten. Algoritmerna ändras ofta och Google avslöjar inte hur de fungerar. Stora förändringar är inte vanliga men små variationer kan ske dagligen. 

Men det finns trots allt några enkla knep som du själv kan använda dig av för att göra just dina sidor mer sökbara. Här får du några tips av Naturkartans SEO-experter.

5 tips från Naturkartans SEO-experter

Det bästa du kan göra är att satsa på innehåll av bra kvalitet på dina sidor på Naturkartan.se. Grundregeln är att skapa en text som är läsvärd och erbjuder ett mervärde, och inte enbart anpassad för sökmotorn, så att besökaren faktiskt får det den vill ha och söker efter. 

1 - Titeln viktigast

Titeln på din webbsida är det enskilt viktigaste elementet för att uppnå bra sökbarhet. Här är några bra riktlinjer för att skapa optimerade titlar:

  1. Titeln ska vara unik för respektive sida

  2. Titeln ska erbjuda ett så bra språkligt flyt som möjligt

  3. Titeln bör vara säljande

  4. Titeln ska innehålla rätt sökord

  5. Titeln bör inte överstiga 55 tecken inklusive blanksteg

  6. Titeln behöver ibland specialanpassas ex för etappsidor, där vi rekommenderar att titlarna särskiljs med suffixet ”etapp 1” osv.

2 - Texten ska vara unik

Det är mycket viktigt att varje enskild webbsidas text är unik. Innehållet får inte vara kopierat (duplicerat) från andra delar av ens sajt eller från andra sajter. Sidor med kopierat/duplicerat innehåll nedvärderas av sökmotorer.

3 - Minst 300 ord, men undvik ovidkommande text

Målet är att en webbsidas textmängd ska anpassas till hur mycket relevant text just den sidan kan innehålla. En del menar att ju mer text desto bättre, då träffytan ökar i paritet med textmängden, men det är långt ifrån hela sanningen. En tumregel är att hålla sig till ämnet utan att sväva ut i ovidkommande text, så att du på bästa sätt kan svara på sökarens fråga. Med det sagt bör din webbsida innehålla minst 300 ord. Men en bra produktsida innehåller ofta färre ord än så, medan en bra faktasida normalt innehåller betydligt fler ord än så. Som innehåll räknas inte bara löpande text utan även exempelvis produktdata etc.

4 - Försäkra dig om att viktiga sökord finns med i beskrivningen

Sökorden behöver finnas med i texten. Men det är inte bra att överdriva och ha med sökorden på ett konstlat och konstruerat sätt, för det slår Google ner på. Det bästa är att skriva en naturlig text och inte fundera på sökorden när du skriver texten. I de flesta fall kommer sökorden då med lagom mycket i texten. 

Försäkra dig därför att sökorden kom med i texten och att de inte nämndes för många gånger. Försök också ha med relevanta synonymer till sökordet i texten.

5 - Beskriv dina bilder med alt-attribut

Sökmotorer kan inte tolka och förstå de visuella aspekterna av en bild som vi människor kan. Av den anledningen är det viktigt att du beskriver bilder med sk alt-attribut med alt-taggar, vilket är ett textbaserat alternativ för att förklara för sökmotorn vad bilderna faktiskt föreställer. Alt-attributen bör också innehålla de viktiga sökorden, dock utan överdrifter. 

Google lägger även vikt vid filnamnet och det innehåll som omger bilden. Därför är det bra om man kan ge bilderna relevanta filnamn. På kategorisidor ska man försöka ha en eller flera generella bilder som är relevanta för innehållet och optimerade där efter.

Hör av er till oss om du har frågor eller funderingar!

En ny funktion: Meddela viktiga nyheter genom "Notiser"!

Meddela viktiga nyheter

Spännande nyheter - nu har vi lanserat en ny funktion, nämligen att man kan sätta notiser för guider på Naturkartan!

Nu kan din organisation enkelt hålla användare informerade om viktiga nyheter och varningar genom att lägga ut notiser direkt på toppen av guidens sida, såsom eldförbud, lokala regler, och andra viktiga uppdateringar.

Denna funktion kommer att göra Naturkartans användares friluftsupplevelse ännu bättre och säkrare. Och det gör det samtidigt lättare för er att kommunicera direkt till användare på Naturkartan.

När den afrikanska svinpesten började sprida sig i Västmanland blev det ett exempel som tydligt visar vikten av denna funktion. Genom att använda notisfunktionen kunde dessa kommuner och län snabbt nå ut genom Naturkartans kanaler och meddela friluftsentusiaster som planerade att besöka området om den aktuella situationen och de gällande reglerna. Detta möjliggjorde en snabb och effektiv kommunikation som var avgörande för att begränsa smittspridningen.

Checka in Fagerstas guide för att se hur de har gjort.

För att lägga till en notis på er guide

  1. Gå in på er guide

  2. Klicka på kugghjulet och välj “Redigera guide”

  3. Scrolla ner till “Guide Notis”, och fyll i text, länk address, och vilken typ av notis det är (detta avgör färgen på notisen).

  4. Klar! Glöm inte att ta bort notisen när det inte är relevant längre. Det går enbart att ha en notis i taget. Däremot kan ni länka till en artikel/nyhet på Naturkartan där ni lyfter flera saker.

Hör gärna av er till oss om ni har några funderingar!

/ Teamet på Naturkartan

Grattis Värnamo och Kalix - Sveriges friluftskommuner 2023!

Värnamo och Kalix kommuner har båda korats till Sveriges friluftskommuner 2023

Båda dessa fantastiska friluftskommuner har under flera års tid och med stort engagemang arbetat strategiskt med friluftslivsfrågorna såväl inom samhällsplanering som konkret genom aktiviteter och tillgängliggörande av områden för friluftsliv, anger Naturvårdsverket som ett av skälen till utmärkelsen.

Båda har visat på betydelsen av långsiktigt arbete utifrån politiskt antagna planer samt att mycket kan uppnås med samverkan. I arbetet med att sprida kunskap och information om allemansrätten har kommunerna haft förvaltningsövergripande samverkan inom kommunerna. 

Ofta behövs samverkan för att utveckla friluftslivet och hantera utmaningar
— Mia Yri, enhetschef, Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket

– Det är positivt att se att kommunerna tar stöd av varandra och utbyter erfarenheter. Ofta behövs samverkan för att utveckla friluftslivet och hantera utmaningar. Det finns mycket kunskap och erfarenhet både i kommuner och i föreningar och det är bra att man delar med sig och samarbetar för att komma framåt, säger Mia Yri, enhetschef, Friluftslivsenheten, Naturvårdsverket.

Så samverkar kommuner, Länsstyrelsen och Naturvårdsverket kring Store Mosse nationalpark på Naturkartan

Ett bra och roligt exempel på samverkan mellan olika intressenter är den kring Store Mosse nationalpark på Naturkartan.

Naturvårdsverket är huvudman för Store Mosse nationalpark på Naturkartan. Förvaltare är Jönköping läns Länsstyrelse. Båda dessa kan i dag administrera all data och information som beskriver nationalparken, med allt som där finns att se och göra. Den grundläggande geografiska datan hämtas automatiskt från Länsstyrelsens förvaltningssystem S-DOS, men kompletteras med metadata och övrig information, för att det ska bli tillgänglig och användarvänlig.

Utifrån detta kommuniceras nationalparken i flera olika kanaler; dels i fyra olika guider på Naturkartan däribland Värnamos, och dels på sverigesnationalparker.se.

Naturvårdsverket är huvudman för Stora mosse nationalpark på naturkartan, som kommuniceras i fyra olika guider, men även på sverigesnationalparker.se


Sveriges friluftskommun är som bekant ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv. Naturvårdsverket som delar ut priset (i samverkan med Svenskt Friluftsliv och Sveriges Fritids- och Kulturchefsförening) menar att Sveriges kommuner har en nyckelroll i att bevara och utveckla förutsättningarna för friluftslivet får både invånare och besökare. 

Friluftslivsarbetet möjliggör för fysisk aktivitet, naturupplevelser och återhämtning och är av betydelse för hälsa och folkhälsa. Sveriges friluftskommun är ett pris som årligen delas ut för att stimulera och uppmuntra kommunernas arbete med friluftsliv.

För att bli utnämnd till Sveriges friluftskommun behöver en kommun arbeta långsiktigt med friluftslivsfrågorna. Friluftslivet bör genomföras och visas upp på sådant sätt att det blir Det ska vara enkelt för kommuninvånare och besökare att vara ute för upplevelser i natur- och kulturlandskap, fysisk aktivitet och/eller för återhämtning. 

Vinnaren får, förutom äran, 50 000 kr att använda till sitt friluftslivsarbete.





Regeringen fortsätter svika friluftslivet

Friluftslivets faciliteter fortsätter att förfalla när anslagen för förvaltning tryter

För ett halvår sen skickade Naturvårdsverket in sitt budgetunderlag för 2024-2026 till Regeringen med förhoppning om en upprättelse från tidigare års svek. Inte minst gällande anslagen för skötsel och skydd av naturen. Men det blev ett slag i luften. För när budgetpropostionen nyligen offentliggjordes visade Regeringen återigen sitt monumentala ointresse (oförståelse) för natur, friluftsliv och miljö. 

Budgeten är en stor besvikelse
— Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet

Regeringen missar möjligheten att stärka folkhälsan genom friluftsliv

– Budgeten är en stor besvikelse. Regeringen missar möjligheten att stärka folkhälsan genom friluftsliv. En satsning som hade gett friluftsorganisationerna nya muskler att öka barns rörelse, bryta utanförskap och motverka psykisk ohälsa, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet i ett pressmeddelande.

Vad gäller anslaget för just skötsel av natur, hade Naturvårdsverket yrkat på 1 965 000 TKR för 2024 men fick nöja sig med 1 212 035, alltså bara en marginell ökning med ca 80 000 TKR från fjolårets katastrofbudget på 1 130 035 TKR, som då var hela 930 000 TKR mindre än vad Naturvårdsverket hade krävt det året. 

Vad gäller anslaget för skydd av natur hade Naturvårdsverket yrkat på 2 500 000 TKR för 2024, men fick nöja sig med 1 670 500 TKR, förvisso en ökning med ca 500 000 TKR, från föregående år, men då ska man komma ihåg att 2023 års budget hade slaktats med 32 procent (eller 550 000 TKR) jämfört med 2022. 

Anslagen är inte i närheten av de resurser Naturvårdsverket behöver

Naturvårdsverket bedömer att det krävs en långsiktig grundfinansiering för att kunna upprätthålla syftet med anslaget i form av att förvalta skyddade områden och tillgängliggöra naturen för medborgarna. 

När grundfinansieringen av åtgärder för värdefull natur har säkerställts föreslår Naturvårdsverket vidare satsningar på “friluftsliv i hela landet”, inte minst på vandringsleder. 

Friluftsliv ger förutsättningar för förbättrad hälsa

Naturvårdsverket skriver i sitt budgetunderlag att “Friluftsliv ger förutsättningar för förbättrad hälsa, lärande om ekologiska samband och, när nya målgrupper nås, integration” och att “det ökade intresset för att vara ute i naturen fortsätter (SCB, 2022) och ny statistik från WHO visar att stillasittande kostar Sverige 1,3 mdkr årligen. Det är därför viktigt att vi fortsätter utveckla friluftslivsarbetet och ökar förutsättningarna för alla att vistas i naturen”.

– I en tid när åtta av tio skolbarn inte rör sig tillräckligt har vi inte råd att spara in på naturvården. Den tätortsnära naturen ska vara tillgänglig och välkomnande. Här är naturvården och underhållet av friluftsinfrastruktur viktigt, säger Kristina Ljungros.

Även Svenska turistföreningen (STF) är starkt kritisk till Regeringens agerande (eller snarare brist på agerande) i frågan, och anade oråd redan i somras, då föreningen startade ett upprop med målet att regeringen skulle höja anslagen till naturvård så att vindskydd, vandringsleder och grillplatser kan skötas.  

Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor
— Maria Ros Hjelm generalsekreterare Svenska Turistföreningen

– När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas, inte sänkas. Om regeringen fortsätter på den inslagna vägen riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor, menar Maria Ros Hjelm generalsekreterare Svenska Turistföreningen.

– Vi kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar. Regeringen säger att de värnar såväl naturen som friluftslivet. Nu vill vi på Svenska Turistföreningen att de inte bara säger det utan även visar det i höstbudgeten, fortsätter Maria.

Över 64 700 personer skrev på uppropet inom loppet av några veckor och kräver i ett öppet brev till miljöministern att stoppa nedskärningarna i naturen: 

“I den senaste budgeten skar ni i regeringen ner rejält på skötsel och skydd av naturreservat och nationalparker. Det betyder att vindskydd, vandringsleder, dass och grillplatser inte kan underhållas och på sikt kan behöva stängas. Det finns heller inga pengar till att informera om allemansrätten eller för att starta kommunala naturvårdsprojekt i år. 

STF och de 64 711 som skrivit under vårt upprop för att stoppa nedskärningarna i naturen kan inte acceptera att eftersatta leder inte rustas upp eller att rastskydd inte renoveras samtidigt som intresset för vandring och naturvistelse ökar.  

Du har sagt i intervjuer att skötselpengarna ska återställas till 2019 och 2020 års nivåer, men det innebär fortfarande nästan en halvering från 2022 samtidigt som mängden skyddad natur har ökat, fler besökare söker sig ut i naturen och inflationen har gått upp kraftigt. Det behövs helt enkelt högre anslag idag om inte delar av naturreservat och nationalparker ska behöva stängas ner för besökare framöver. 

Regeringen säger att ni värnar såväl naturen som friluftslivet. Vi vill att ni inte bara säger det utan även nu visar det i höstbudgeten. När fler hittar ut i naturen behöver friluftsbudgeten höjas. Annars riskerar vi allvarliga långsiktiga konsekvenser för både natur och människor.” 

Gustav Hemming (C), Klimat- och infrastrukturregionråd, Region Stockholm, skräder inte heller orden i sin debattartikel i Aktuell hållbarhet i somras:  

– Tidöregeringens chocksänkning av anslagen till naturvård hotar hela Sveriges friluftsliv och biologiska mångfald. För Stockholmsregionen innebär det att omkring 200 naturreservat och en nationalpark som vi är beroende av för vår hälsa och välmående nu hotas av förfall. Alla väljare som trodde att Tidöpartierna i alla fall skulle bry sig om den svenska naturen bör känna sig grundlurade, och Romina Pourmokhtaris (L) trovärdighet som klimat- och miljöminister bör betraktas som förbrukad.

Trots tongivande utlåtanden från dessa tunga, sakkunniga och i högsta grad förtroendeingivande organisationer, myndigheter, m fl, så fortsätter Regeringen vara komplett lomhörd.

Maria Ros Hjelms reaktion på Regeringens budget talar sitt tydliga språk:

– Det är ett mysterium hur länsstyrelserna ska kunna ta hand om ännu fler naturreservat med mindre pengar. Vi förstår helt enkelt inte hur regeringen tänkt. Inför 2023 halverades skötselbudgeten och nu justeras den upp med 7 procent samtidigt som man satsar på att köpa in mer värdefull natur att skydda.

Naturkartan hoppas kunna bidra med kostnadseffektiv förvaltning

Naturkartan kommer nu att växla upp sitt arbete med att skapa förutsättningar för huvudmännen att förvalta sina områden på ett kostnadseffektivare sätt, så får vi se hur långt det räcker.

Har du tips och idéer på hur Naturkartan skulle kunna bidra till en mer kostnadseffektiv förvaltning utan att tumma på kvaliteten, så är du varmt välkommen att höra av dig till kristofer@outdoormap.com

Hur spärrar man av 1 000 kvadratkilometer friluftsliv? 

Bra och snabb kommunikation har visat sig vara en viktig resurs för att kunna bedriva en effektiv naturvårdsförvaltning och är därmed även en förutsättning för att uppnå ett hållbart friluftsliv och naturturism. Det blev den afrikanska svinpesten i Västmanland ytterligare ett exempel på, då man blev tvungen att spärra av 1 000 kvadratkilometer stort friluftsområde över en natt. 

Nyhet / Artikel publicerades omedelbart.

Innan sommaren tipsade Naturkartan om 10 kommunikativa “quick fix” för ett mer hållbart friluftsliv, vilket många tog till sig av och agerade på. Man använde tjänsten för att informera om akuta händelser med aktuellt-funktionen, publicera störningsikoner där fel och brister hade uppstått, blev noga med att lyfta fram alla former av faciliteter, som papperskorgar, toaletter och p-platser, inte sällan med bilder och utförliga beskrivningar, och mycket mer.

Sen kom den afrikanska svinpesten, och tog detta till en helt ny nivå. 

Redan i slutet av augusti hittade man några döda vildsvin sydost om Fagersta. Prover från dessa vildsvin visade sig innehålla den afrikanska svinpesten (ASF), som är en dödlig och mycket smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor rent fysiskt. Däremot har incidenten fått enorma konsekvenser på människors möjligheter att röra sig i skog och mark, då hela den sk “smittzonen” spärrades av, vilket betyder att man inte får vistas där, och således heller inte ägna sig åt några som helst friluftsaktiviteter i området. 

Och då ska man komma ihåg att det avspärrade området är nästan 1 000 kvadratkilometer stort, alltså nästan lika stort som hela Åland, och är ett mycket populärt rekreationsområde inte bara för Fagerstas invånare (som drabbats mest) utan för många andra i närområdet. 

Det avspärrade området inbegriper flera fina naturreservat, en stor del av Bruksleden, det mesta av Sala - Svartådalen Friluftsområde, många vandrings- och cykelleder från Trails of Västmanland och mycket mer. 

fullständig katastrof, som kommer att ta lång tid att reparera

För Västmanlands friluftsliv och naturturism är detta en fullständig katastrof, som kommer att ta lång tid att reparera. 

Så vad gör naturvårdsförvaltare, friluftsstrateger, och representanter för besöksnäringen inom naturturism, i ett sånt här extremt prekärt läge? Både på kort och lång sikt? Det lär vi bli varse, men det vi här och nu kan redogöra för är hur man använde Naturkartan för att snabbt och effektivt informera såväl invånare som besökare om vad som hade hänt - varför, hur, när och inte minst var. 

Så användes Naturkartan i krisläge

Omedelbart efter att svinpesten hade uppdagats och smittzonen definierats, något som skedde i samverkan mellan Jorbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), lade man upp det geografiska och utsatta området på alla relevanta kanaler på och knutna till Naturkartan, och där kopplade allt det som fanns att se och göra till det området. 

Ett nästan 1 000 kvadratkilometer stort område med massor av reservat, Vandring, Cykling, paddling och myket mer spärrades av

På så sätt kunde alla mycket snabbt och tydligt se vilka platser, leder och områden, som inte längre var tillgängliga. Både hemma i soffan, men även ute på fältet med Naturkartans app och dess GPS. 

Området och övrig information publicerades omedelbart i dessa kanaler: 

Utöver detta valde man också att släppa nyhetsartiklar om svinpesten och de restriktioner som gäller för området, samt lägga upp varnings/informationbanners högst upp på alla ovan nämnda kanaler, för mer information om vad som har hänt. 

Observera att denna information har en källa, som kommunicerats i samverkan med alla berörda, i samtliga kanaler, synkroniserat. 

Region västmanland står som huvudman för området som kommuniceras i fyra guider på Naturkartan och två externa webbplatser - synkroniserat

Om exempelvis Fagersta kommun skulle vilja informera om något som endast rör kommunens angelägenheter, så går det naturligtvis utmärkt. Detsamma gäller såklart Länsstyrelsen, Regionen, och övriga berörda. 

Var invånarna nu ska utöva sitt friluftsliv, och vad Naturkartan ev kan bidra med, är alltjämt oklart, men vi återkommer i frågan.

Kolla in Naturkartans nya kontrollpanel

Snart lanseras den nya efterlängtade kontrollpanelen (även kallad dashboard på engelska) som ska ge er bättre möjlighet att hålla koll på all er information och data, men också bättre förutsättningar att följa allt som händer på era sidor på Naturkartans webb och app, samt i de kanaler som är kopplade till Naturkartan.

För er som inte känner till denna del av tjänsten, är “kontrollpanelen” själva navet i er kommunikation på Naturkartan. Där finns all information och data som ni har importerat, redigerat och publicerat på tjänsten, men också information om allt som händer på era sidor. 

Inte helt olikt såsom det är idag, men skillnaden är att den nya versionen är så otroligt mycket mer användarvänlig och intuitiv. Så om ni tyckte det var ok att jobba i den förra, så hoppas vi att ni kommer ha svårt att slita er från den nya :-)

Kontrollpanelen hittar ni under “Mina organisationer > Visa”. Logga in och testa redan nu (om den inte har hunnit lanseras, ha lite tålamod…).

Vi har tagit till oss av er feedback och använt den som vägledning för att skapa en mer intuitiv och användarvänlig upplevelse.
— Alba Dogani, Supportansvarig / Naturkartan

Det bästa med den nya kontrollpanelen är att den gör det mycket enklare för er redaktörer att hitta och interagera med er data.

Först och främst har vi förbättrat layouten så att ni snabbt och enkelt kan hitta de funktioner ni behöver. Nu kan ni enkelt komma åt era artiklar, turförslag, nyheter och evenemang. Ni kan även tydligt se om ni har fått frågor, recensioner och felrapporter, med röda notiser när ni har fått något nytt. Ni kan också skapa nya objekt eller göra en export av er data direkt från sidan.

På översiktslistan kan ni enkelt se vilka objekt som är opublicerade, och nu även vilka språk som är publicerade. Ni kan se objektets bild, kategori samt när det skapades och uppdaterades. Vi har också infört en ny funktion som gör det möjligt för er att redigera era objekt direkt från kontrollpanelen. Detta innebär att ni inte längre behöver navigera till varje enskild sida för att göra ändringar. Ni kan enkelt uppdatera och anpassa era objekt direkt på översiktssidan, vilket sparar er tid och gör er arbetsprocess smidigare. Ni kan fortfarande sortera listan precis som tidigare.

Vi hoppas att den nya kontrollpanelen kommer att göra ert arbete som redaktörer betydligt roligare och enklare, så att ni kan fokusera er på att skapa och publicera kvalitativt innehåll, samtidigt som ni har full kontroll över er organisations data och aktiviteter.

Alla former av feedback välkomnas

Tack för ert fortsatta stöd och stora engagemang!