Hur spärrar man av 1 000 kvadratkilometer friluftsliv?
Bra och snabb kommunikation har visat sig vara en viktig resurs för att kunna bedriva en effektiv naturvårdsförvaltning och är därmed även en förutsättning för att uppnå ett hållbart friluftsliv och naturturism. Det blev den afrikanska svinpesten i Västmanland ytterligare ett exempel på, då man blev tvungen att spärra av 1 000 kvadratkilometer stort friluftsområde över en natt.
Nyhet / Artikel publicerades omedelbart.
Innan sommaren tipsade Naturkartan om 10 kommunikativa “quick fix” för ett mer hållbart friluftsliv, vilket många tog till sig av och agerade på. Man använde tjänsten för att informera om akuta händelser med aktuellt-funktionen, publicera störningsikoner där fel och brister hade uppstått, blev noga med att lyfta fram alla former av faciliteter, som papperskorgar, toaletter och p-platser, inte sällan med bilder och utförliga beskrivningar, och mycket mer.
Sen kom den afrikanska svinpesten, och tog detta till en helt ny nivå.
Redan i slutet av augusti hittade man några döda vildsvin sydost om Fagersta. Prover från dessa vildsvin visade sig innehålla den afrikanska svinpesten (ASF), som är en dödlig och mycket smittsam virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar, men inte människor rent fysiskt. Däremot har incidenten fått enorma konsekvenser på människors möjligheter att röra sig i skog och mark, då hela den sk “smittzonen” spärrades av, vilket betyder att man inte får vistas där, och således heller inte ägna sig åt några som helst friluftsaktiviteter i området.
Och då ska man komma ihåg att det avspärrade området är nästan 1 000 kvadratkilometer stort, alltså nästan lika stort som hela Åland, och är ett mycket populärt rekreationsområde inte bara för Fagerstas invånare (som drabbats mest) utan för många andra i närområdet.
Det avspärrade området inbegriper flera fina naturreservat, en stor del av Bruksleden, det mesta av Sala - Svartådalen Friluftsområde, många vandrings- och cykelleder från Trails of Västmanland och mycket mer.
“fullständig katastrof, som kommer att ta lång tid att reparera”
För Västmanlands friluftsliv och naturturism är detta en fullständig katastrof, som kommer att ta lång tid att reparera.
Så vad gör naturvårdsförvaltare, friluftsstrateger, och representanter för besöksnäringen inom naturturism, i ett sånt här extremt prekärt läge? Både på kort och lång sikt? Det lär vi bli varse, men det vi här och nu kan redogöra för är hur man använde Naturkartan för att snabbt och effektivt informera såväl invånare som besökare om vad som hade hänt - varför, hur, när och inte minst var.
Så användes Naturkartan i krisläge
Omedelbart efter att svinpesten hade uppdagats och smittzonen definierats, något som skedde i samverkan mellan Jorbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), lade man upp det geografiska och utsatta området på alla relevanta kanaler på och knutna till Naturkartan, och där kopplade allt det som fanns att se och göra till det området.
Ett nästan 1 000 kvadratkilometer stort område med massor av reservat, Vandring, Cykling, paddling och myket mer spärrades av
På så sätt kunde alla mycket snabbt och tydligt se vilka platser, leder och områden, som inte längre var tillgängliga. Både hemma i soffan, men även ute på fältet med Naturkartans app och dess GPS.
Området och övrig information publicerades omedelbart i dessa kanaler:
- https://www.trailsofvastmanland.se/
- https://www.naturkartan.se/sv/trailsofvastmanland
- https://www.bruksleden.se/
- https://www.naturkartan.se/sv/bruksleden
- https://www.naturkartan.se/sv/fagersta
- https://www.naturkartan.se/sv/vastmanland
Utöver detta valde man också att släppa nyhetsartiklar om svinpesten och de restriktioner som gäller för området, samt lägga upp varnings/informationbanners högst upp på alla ovan nämnda kanaler, för mer information om vad som har hänt.
Observera att denna information har en källa, som kommunicerats i samverkan med alla berörda, i samtliga kanaler, synkroniserat.
Region västmanland står som huvudman för området som kommuniceras i fyra guider på Naturkartan och två externa webbplatser - synkroniserat
Om exempelvis Fagersta kommun skulle vilja informera om något som endast rör kommunens angelägenheter, så går det naturligtvis utmärkt. Detsamma gäller såklart Länsstyrelsen, Regionen, och övriga berörda.
Var invånarna nu ska utöva sitt friluftsliv, och vad Naturkartan ev kan bidra med, är alltjämt oklart, men vi återkommer i frågan.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…
60% tycker besöksförvaltningen är viktig, enligt Naturkartans undersökning
Här är resultatet av Naturkartans undersökning om hur ett litet utsnitt av Sveriges huvudmän och org…