Svensk friluftsforskning samarbetar med Naturkartan - ny funktion testas våren 2021

Svensk friluftsforskning samarbetar med Naturkartan - ny funktion testas våren 2021

Sveriges största program för friluftsforskning har inlett ett samarbete med Naturkartan för att öka kunskaperna om hur friluftsliv utövas i landet. En funktionsspec är framtagen och kommer att driftsättas för test under våren 2021.

För ganska exakt ett år sen stod det klart att Mistras nya och omtalade programsatsning om idrott, friluftsliv och miljö gick till ett konsortium av samarbetspartners, med Mittuniversitetet som programvärd för Sveriges förmodligen största forskningsprojekt inom hållbart idrott- och friluftsliv - Mistra Sports & Outdoor.

Strax därefter fastslogs det också att Naturkartan hade fått en betydelsefull roll som ett av programmets researchverktyg, i syfte att studera olika målgruppers friluftsutövning, sett ur flera olika aspekter, och med utgångspunkt från några olika metoder.

Sen dess har programsatsningen i sin helhet så sakteligen börjat ta fast form. Och inom ramen för den, har en plan tagits fram för Naturkartans projekt, nu klar att exekvera på.

“Syftet med Naturkartans projekt är att utveckla och testa en fråga/svar-funktion utifrån vilken man systematiskt ska kunna samla och analysera användargenererad data”

Ambitionen är att utveckla och testa en fråga/svar-funktion utifrån vilken man systematiskt ska kunna samla och analysera användargenererad data till nytta för såväl förvaltningsarbete som forskning med inriktning mot sport och friluftsliv.

Funktionen kommer att implementeras i Naturkartans webb och app, och där skapa förutsättningar för såväl användare som huvudmän (förvaltare) att både ställa och få svar på frågor. Funktionen är således dynamisk i den bemärkelsen att vem som helst kan både ställa och svara på frågor.

Exempel: “Användare A är i område X, och undrar om det finns en genväg mellan plats Y och Z?” På den frågan kan huvudmannen, som känner till området, säkert svara på. Men det är inte osannolikt att även användare B, C, och D, kan svara på den frågan. Någon av dem kanske t o m har genat den vägen förut och har bättre koll än huvudmannen. Användare B svarar, vilket visade sig också vara till glädje även för användare E, som nyligen gått vilse just mellan plats Y och Z.

Nästa gång är det huvudmannen som undrar om användarna hört eller sett motorfordon i område X, och i så fall var? Det är nämligen förbjudet framföra motorfordon i området. Och olägenheten är vanligt förekommande. Användare C svarar med tid och plats. Likaså användare D, som dessutom tillägger att ljudet från den närliggande skjutbanan, stör ännu mer. Sistnämnda engagerar både användare B och huvudmannen, som lovar att utröna frågan närmare.

Alla frågor och svar, kopplas till den/t plats, led eller område, som rör dem, och samlas i en separat dynamisk fråga/svar-sektion, där indelade i kategorier, trådar, etc. Där de också viktas för att lyfta fram de vanligast förekommande frågorna/svaren.

Funktionen ger den som svarar/frågar möjlighet att bidra med ex:

  • Text
  • Bild
  • Plats. Automatiskt genererad baserad på position, med förslag på närliggande platser, områden.
  • Taggar/kategorier för användare/huvudman, ämnen/hashtag
  • Välja integritetsstatus, offentligt eller anonym.

Annan automatiskt genererad info kan vara:

  • Datum och tid
  • Användarens profil (via GDPR) med namn, profilbild, kön, ålder, bostadsort, etc

Ambitionen är att funktionen ska stärka gemenskapen kring svenskt friluftsliv, samt förbättra förutsättningarna för allmänheten att utöva friluftsliv, för huvudmannen att förvalta naturen, och för forskare att bättre förstå hur friluftsliv utövas

Målsättningen med projektet är att introducera och förankra den nya funktionen i Naturkartan bland målgrupper/intressenter i olika områden runt om i Sverige redan under nästa år 2021.

I projektgruppen sitter grundarna av Naturkartan samt ett par av Sveriges kanske främsta friluftsforskare som Andreas Skriver Hansen (Göteborgs universitet) och Peter Fredman (Mittuniversitetet), sistnämnda projektledare för landets dittills största forskningsprojekt om friluftsliv - Friluftsliv i förändring, som pågick under åren 2006–2012, och gav oss helt nya och grundläggande kunskaper om svenskarnas friluftsvanor.

Forskningsprogrammet Mistra Sport & Outdoor löper över fyra år och har en budget på totalt 70 miljoner kronor i syfte att skapa kunskap och lösningar för ökad hållbarhet inom idrotten och friluftslivet och med målet är att göra svensk forskning världsledande på området.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer