Strandnära friluftsliv hotat - 60% protesterar

Naturkartan sällar sig till de många frilufts- och miljöorganisationer som är mycket kritiska till regeringens förslag om att avskaffa strandskyddet vid små sjöar och vattendrag. Nu visar ny Sifo-undersökning att 60% av svenska folket protesterar.
Förslaget innebär bland annat att det ska bli mycket lättare att exploatera mark nära vatten sjöar som är mindre än en hektar och längs vattendrag som är smalare än två meter.
En av pådrivarna bakom förslaget är paradoxalt nog klimatminster Romina Pourmokhtari (L) som menar att “det har varit ett alltför långtgående strandskydd” och att detta är “det första steget av vår (Regeringens) liberalisering av strandskyddet som vi vet är mycket efterlängtat av det svenska folket”, enligt Aftonbladet.
Sistnämnda uttalande får anses som ett slag under bältet på de organisationer som länge verkat för att främja friluftsliv och biologisk mångfald; inte minst i Svenskt Friluftsliv, som företräder 28 ideella friluftsorganisationer med sammanlagt två miljoner medlemmar, varav cirka 350 000 är barn och ungdomar. Organisationen kan därmed på goda grunder anses representera knappt 20% av “det svenska folket”.
Svenskt friluftsliv menar tvärtom att Regeringens förslag inskränker på allemansrätten och således “riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen”.
Regeringens förslag inskränker på allemansrätten och således riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen
Svenskt friluftsliv skriver vidare i ett pressmeddelande att “när 4700 kommunpolitiker i hela landet besvarade Friluftsfrämjandets enkätfråga om allemansrätten ansåg att nio av tio att den ska bibehållas och inskränkningar undvikas i mycket hög eller ganska hög grad.” och att “de mindre vattenmiljöerna står för majoriteten av den totala längden på vattendrag och är centrala för biologisk mångfald och friluftsliv. Vi pratar om hundratusentals sjöar och över en miljon kilometer vattendrag som är smalare än två meter.”
Huruvida Naturkartans 100 000-tals medlemmar och 3,2 miljoner unika besökare är av samma åsikt som Svenskt Friluftsliv, går inte att säga, då de inte fått frågan, men att medlemmarna uppskattar, och i många fall älskar, strandskyddet som en del av en oinskränkt allemansrätt, råder det inga som helst tvivel om. Detsamma gäller många andra liknande tjänster.
När regeringen nyligen presenterade sina förslag till försvagat strandskydd var ett av argumenten att detta är ett efterlängtat förslag. Men det stämmer inte, tvärtom är det få som vill försvaga skyddet för stränderna och få som tjänar på det
60% av allmänheten protesterar
Nu visar en helt ny Sifo-undersökning att hela 60% av svenska folket är emot en försvagning av strandskyddet såsom Regeringen föreslår, och att tre av fyra vill se ett förstärkt strandskydd längs kusterna och större tätorter.
– I dag väljer fler än någonsin att ge sig ut i naturen. Vår gemensamma rätt att gå, bada, fiska eller bara vara i närheten av orörda stränder har blivit viktigare än någonsin och det är något vi måste försvara, säger Karin Lexén generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, som givit Kantar Sifo i uppdrag att ta göra undersökningen.
Värdet av strandskyddet kan inte nog överskattas
Låt mig visa ett målande exempel på värdet av strandskyddet, hämtat från gårdagens långfärdsskridskotur i Sörmland, där ganska många (av de tusentals som var där) loggade sina färdspår längs med strandlinjen på de små insjöar, med därtill hörande vattendrag, som just nu ligger frusna och blanka för allehanda skrinnare att njuta av.

Som så många gånger förr nådde glädjen och välbefinnandet inga gränser när vi susade fram på dessa salsgolv längs med en obruten strandlinje av vacker och orörd natur. En upplevelse som inte hade varit möjlig utan strandskydd och allemansrätt.

En upplevelse som inte hade varit möjlig utan strandskydd och allemansrätt.
Förvisso omfattas endast ett fåtal av sjöarna och de vattendrag i området av Regeringens förslag på uppluckrat strandskydd, men förslaget är likväl en kraftig inskränkning av ett rikt och levande friluftsliv, och visar på en utveckling i helt fel riktning.
Läs Svenskt Friluftslivs remissvar på Regeringens promemoria om ändrade regler för strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer
Länsstyrelsen i Skåne har tecknat avtal med Naturkartan
Strax innan årsskiftet gick Länsstyrelsen i Skåne in i ett samarbete med Outdoormap för att göra inf…

Naturkartan bakom Östgötaledens nya webbplats
Naturkartan fick nyligen i uppdrag av Region Östergötland att ta fram Östgötaledens nya webbplats. N…

Aktivt friluftsliv bot mot stillasittandets miljardnota
Bättre folkhälsa och minskade samhällskostnader – det är målet när regeringen vill få fler svenskar …