Spåravgifter på gott och ont - detta gäller

Spåravgifter på gott och ont - detta gäller

Nu är det sportlov och många huvudmän, i synnerhet kommuner, har fullt sjå med att iordningställa och upprätthålla fullgoda längdspår åt alla skidsugna sportlovsfirare. Men det är lättare sagt än gjort. Inte nog med att större delen av Sverige lider brist på snö, även budgeten för att skrapa ihop den skrala mängd som finns har väl aldrig varit mindre?

Trots det vägrar de flesta fritidsförvaltningar att vika ner sig och verkar göra det som står i deras makt för få preparera skidspåren till fulländning även denna vinter under parollen: “Klart att allmänheten ska ha skidspår!!

De - i detta fall - lyckligt lottade huvudmän som är verksamma i norra änden av Sverige står inte riktigt inför samma utmaningar, men tampas alltjämt med bristande finansiering.

Är det ok att ta ut spåravgift?

Ett välkommet bidrag när pengarna tryter, kan vara att ta ut en spåravgift… Men att bara yppa ordet, får hela debatten att dra igång på nytt.

Spåravgift?! Står inte den i strid med allemansrätten?

Nja!

I regel omfattas skidspår av allemansrätten, vilket innebär att det går bra att åka i dem utan att betala avgift, även om huvudmannen vädjar om det.

Men om huvudmannen, med markägarens goda minne, faktiskt investerat betydande summor för att tillverka och drifta spåren så kan spåren anses vara en anläggning i juridisk mening, och då upphör allemansrätten att gälla, vilket gör det möjligt för huvudmannen att - i laglig mening - ta ut en avgift av de som brukar spåren.

Vad som menas med “betydande summor” och “större investeringar” är emellertid lite oklart. Och därom tvista de lärde. Men det finns ett par domar i Kammarrätten som kan vara vägledande, om du vill gå till botten i frågan.

Vi på Naturkartan tror emellertid att båda parter bör undvika att dra detta till sin spets i möjligaste mån, då detta har en tendens att leda till tråkiga rättshaverier. Vi manar istället båda parter till sunt förnuft, respekt och välvilja.

Funäsfjällen säljer spårkort som ger access till 30 mil preparerade skidspår…
Funäsfjällen säljer spårkort som ger access till 30 mil preparerade skidspår

Försök att komprimissa - så blir alla glada

Du som skidåkare kanske kan betala spåravgift om du väljer att åka i ett anlagt skidspår där så önskas - oavsett om spåret är anlagt i juridisk mening eller inte - istället för att lägga armarna i kors och blint hävda allemansrätten.

Vi tänker att om du som skidåkare väljer att åka i ett anlagt spår, så gör du det sannolikt för att det är roligare, lättare, mer framkomligt, och/eller liknande att åka just där? Helt enkelt för att det tillför dig ett mervärde, och troligtvis inte för att det var precis där längs med just det spåret du annars hade velat åka även om det inte hade funnits något skidspår. Om det mot förmodan skulle vara så, brukar det ju gå att åka bredvid spåret eller i dess omedelbara närhet utan att betala någon avgift.

Så, varför inte chippa in några kronor så blir både du och huvudmannen glada?

Ni huvudmän å er sida kanske ska vara lite försiktiga med att anlägga spår i orörd terräng där människor tycker om att vistas ostört? Och i de fall ni sladdat fram lite enklare spår, med begränsat underhåll till följd, så kanske den relativt blygsamma investeringen kan försörja allmänheten med en avgiftsfri naturupplevelse?

Så, tack för att ni fortsätter ert föredömliga arbete med att tillhandahålla både mestadels avgiftsfria skidspår i den mån det är möjligt, och/eller nypreparererade proffsspår för en rimlig peng.

Till sist en liten passus…

Är det ok att anlägga skidspår på annans mark?

Den livliga debatten ovan kastar även lite ljus på en annan tämligen inflammerad dispyt; den om att åberopa allemansrätten för att organisera friluftsliv och kommersiell verksamhet på annans mark. Jodå, det är ok, givet att verksamheten inte ger skador på naturen eller besvär för markägaren. Men vad gäller sistnämda är det många som tvistar. Det numera 30 år gamla “Forsränningsmålet” ger emellertid viss vägledning i frågan.

Skulle det i så fall vara ok för en organisation (eller liknande) att åberopa allemansrätten för att anlägga skidspår på annans mark med ambitionen att erbjuda skidåkning mot en spåravgift? Sannolikt - ja - om exempelvis en naturguide skidar upp ett spår för sina betalande gäster. Sannolikt - nej - om naturguiden sladdar upp spåret med skoter, för många återkommande gäster.

Men som sagt - därom tvista de lärde.

Glöm inte att lämna spårstatus!

Ni huvudmän som använder Naturkartan; kom ihåg att lämna spårstatus när ni preparerat era spår. När man slår på den så kan man ge användare den senaste informationen om förhållandena på era spår och leder så att de kan planera exempelvis sina skidturer på ett bättre sätt. Administratörer kan uppdatera spårförhållandena och bjuda in "contributors" som skidklubbar och föreningar för att uppdatera spårstatus på leder.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer