Så tar du hand om dina naturturister i sommar
Antal besök på Naturkartan börjar redan klättra mot all time high, vilket är mycket glädjande för alla som arbetar med friluftsliv och naturturism. Men för att kunna erbjuda hållbara naturupplevelser krävs effektiva metoder för ändamålet. Därför re-lanserar Naturkartan fjolårets populära verktygslåda med 10 bra funktioner för effektiv besöksförvaltning och hållbar naturturism.
Överturism inom naturturism är en relativt sällsynt företeelse i Sverige. Men i takt med kraftigt ökat friluftsintresse från både när och fjärran, har problemen successivt börjat hopa sig. Den tillfälliga stängningen av området kring Blanktjärn i Vålådalens naturreservat blev en ögonöppnare när Länsstyrelsen fattade det beslutet, som sedan blev ett permanent tillträdesförbud. Restriktionenen följdes av ytterligare begränsningar som tält- och cykelförbud i vissa zoner.
Samtidigt gjorde flera andra länsstyrelser bedömningen att slitaget kommer att öka ännu mer de kommande åren, enligt TV4. På flera platser i landet hade man då gjort på samma sätt som i Vålådalen och infört olika begränsningar vad besökarna får göra.
Ännu större uppståndelse blev det när Svenska turistföreningen förra året tvingades fatta beslut om drastiska nedskärningar av sin verksamhet i området kring Jämtlandstriangeln i Jämtlandsfjällen som innebär stängning av restauranger och Gåsens fjällstuga, samt införa mer restriktiva öppettider.
Natursidan skriver att en företrädare till en av de berörda samebyarna, förklarar problemet så här:
“Det är ju ohållbart hur det är i fjällen. Det är för mycket folk på för liten yta. Det går bara inte. Det här har vi ju larmat om i många, många år, men inte fått gehör för.”
— Reidar Nordfjell, Handölsdalens sameby
Covid-pandimin blev lite av ett paradigmskifte, då allmänheten bokstavligen vallfärdade ut i naturen i brist på annat. Och trenden höll i sig.
Vandring i Sareks nationalpark
Förra året hade Sveriges nationalparker 2,84 miljoner besök, nästan lika många som under rekordåret 2021, enligt Naturvårdsverket. Men förmodligen rör det sig om många fler då dagens mätmetoder inte klarar av en fullständig kartläggning. Många av de mest populära naturreservaten lockar uppskattningsvis nästan lika många besökare.
I en forskningsartikel för ett par år sen, skrev Peter Fredman, forskare vid Mittuniversitetet, Göteborgs universitet och Högskolan Kristianstad, att naturen blev en fristad för många under pandemin, men att det ökade intresset för friluftsliv också har medfört utmaningar som slitage, trängsel och nedskräpning. Forskning visar att skötseln av naturområden för friluftsliv behöver vara mer anpassad för att klara av det ökade besökstrycket.
“För att undvika begränsningar i allemansrätten och vår rörelsefrihet behöver myndigheterna lägga mer fokus på besöksförvaltning av populära naturområden de kommande åren”
— Peter Fredman, friluftsforskare vid bl a Mittuniversitetet
Vi har länge bevittnat hur naturvårdare och -förvaltare kämpat med att försöka begränsa slitage och upprätthålla den skyddade naturens fantastiska naturvärden, trots frekventa ekonomiska nedskärningar.
Naturkartans funktioner för effektiv besöksförvaltning och hållbar naturturism
“Länsstyrelsen i Stockholm använder en rad olika funktioner för att vägleda besökarna till bättre och mer hållbara naturupplevelser. ”
Svenska högarna Naturreservat är ett mycket vackert men känsligt område med många besökare där Stockholm läns länsstyrelse ansvarar för förvaltningen.
Under de senaste åren har Naturkartan utvecklat en rad olika funktioner som alla syftar till att underlätta förvaltningen av Sveriges besöksvärda och skyddade natur. Inför förra sommaren tog vi fram en liten verktygslåda med något vi kallade för 10 “quick fix” för ett mer hållbart friluftsliv.
Många av våra kunder började använda verktygen med strålande fint resultat. När vi inför denna sommar tydligt ser att antal besök på Naturkartan återigen börjar röra sig mot all time high, vill vi verkligen rekommendera alla er som ännu inte börjat använda dessa funktioner att ta chansen.
Känner du dig osäker på hur du ska komma igång - kontakta support@outdoormap.com.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …
Naturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…