Så planerar besökaren sin naturupplevelse med Naturkartan
Med sina två miljoner användare är Naturkartan förmodligen Sveriges populäraste friluftsguide. Tjänsten används framför allt innan och under besöken, men även efter.
Inte helt oväntat är sökningar efter det som finns att se och göra i olika geografiska områden, det vanligaste förfarandet innan användaren sticker ut i naturen. Väl på plats är det karttjänsten med sin gps, detaljerade kartunderlag, offline-läge, och såklart alla de platser, leder och områden, som huvudmännen bidragit med, som vägleder besökaren rätt. Efter besöket är det inte ovanligt att användaren sparar sin upplevelse i sin profil. Och sen delar den med vänner och bekanta i social media.
Men det många av våra kunder inte riktigt känner till är hur besökaren använder Naturkartans List-funktion för att planera sina lite längre naturbesök med Naturkartan. såna som varar en dag eller två, eller kanske ännu längre.
Naturkartans planeringsverktyg - så funkar det!
Det brukar som sagt börja med att användaren söker efter en aktivitet eller liknande i ett område, kan vara i en kommun, på en destination eller i en guide.
“Vad tror ni om att cykla i Värmland i sommar? Jag har hittat några pärlor, värda att utforska!”
— Kristofer Björkman / Naturkartan
Låt mig ta mig själv som ett exempel: Personligen gillar jag att utforska nya områden från cykelsadeln, och funderar på att cykla i Värmland i sommar med mina kompisar. Jag surfar in på Naturkartan.se och söker på kategori "cykling" i Värmlands län. Jag ögnar igenom sökresultatet både i kartan och i listan över alla leder och platser som visas. Jag fastnar för en etapp av Vänerleden som ser särskilt fin ut. Jag öppnar kartan över leden för att se vad som finns längs med den, gillar den direkt och sparar den i en lista. Eftersom detta är en helt ny tur med mina vänner, så lägger jag den i en ny lista som jag kallar “Cykling i Värmland sommaren 2023”. På samma sätt lägger jag till en närliggande etapp av Unionsleden, samt Klaraälvsbanan som jag har hört bra om.
När jag kikar på vad som finns längs med Klaraälvsbanan, så finner jag där en smarrig glassbar, en trevlig restaurang och ett mysigt boende, som jag väljer ut och lägger i listan.
Jag går tillbaka till utgångsläget och filtrerar fram alla boenden och restauranger i Värmland, och finner ytterligare några guldkorn som jag lägger till listan.
Eftersom jag är en riktig friluftsmänniska, så kan jag heller inte låta bli att kika på alla fantastiska naturreservat i länet. Jag söker särskilt längs med kusten och lägger till Värmlandsskärgårdens naturreservat till listan.
Jag går nu in i min profil och klickar fram min lista “Cykling i Värmland sommaren 2023” och gläds åt resultatet. Trots att jag nu bara hunnit skumma av möjligheterna i Värmland på ytan, ser listan redan riktigt trevlig ut och verkar onekligen vara en bra start på sommarens efterlängtade cykeläventyr i Värmland.
Jag rundar av min korta research i Värmland med att klicka på dela-knappen och dela listan med mina vänner: “Vad tror ni om att cykla i Värmland i sommar? Jag har hittat några pärlor, värda att utforska!”
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merFördubblat anslag till friluftsorganisationer otillräckligt - 49 miljoner saknas
I år ansökte 29 friluftsorganisationer (medlemmar i Svenskt Friluftsliv) om ett statsanslag på total…
Är analog navigering verkligen säkrare än digital?
Många djupt aktade organisationer som arbetar för och värnar om fjällsäkerhet menar att den traditio…
50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…