Regional friluftsdatabas bakom Blekinges nya succé-app - ARK56

Regional friluftsdatabas bakom Blekinges nya succé-app - ARK56

Föreningen Blekinge Arkipelag och Region Blekinge har nu slutfört friluftsprojektet ”ARK56” och VisitBlekinge har tagit över det operativa ansvaret för den framgångsrika satsningen, där appen fick tusentals nedladdningar och webben tiotusentals besök och sidvisningar, bara några månader efter lansering.

En av nyckelfaktorerna till det goda resultatet förmodas vara det heltäckande friluftssystem, med den regionala friluftsdatabasen, som ligger bakom den digitala satsningen.

Blekinge ska bli en av Sveriges mest attraktiva och hållbara destinationer för outdoorturism

Föreningen Blekinge Arkipelag i samverkan med Region Blekinge har ägnat de senaste två åren åt att lyfta fram Blekinge som outdoordestination med ett tydligt fokus på kust och skärgård. Projektet är ett treårigt HPU-projekt finansierat av Tillväxtverket och SydOstLeader.

Projektet kallas för ”ARK56” och är ett nätverk av hållbara leder och företag genom kusten och skärgården inom Biosfärområde Blekinge Arkipelag. För att optimera möjligheterna till rika upplevelser för olika typer av besökare har man gjort en satsning på framför allt ledturism för vandring, cykling, kajakpaddling samt segling.

För att öka ledernas, natur- och kulturmiljöernas attraktivitet samt attraktiviteten på hela destinationen har man också satsat på produktutveckling inom besöksnäringen för företag som ligger längs med ARK56’s alla leder och nav.

Inom detta projekt har fokus legat på produktifiering av leder, ledaktiviteter, och upplevelser av natur-, kultur- och skärgårdsmiljöer. Parallellt initierades ett projekt för att etablera de fysiska delarna av lederna där kommunerna tillsammans med Länsstyrelsen står som huvudfinansiärer, medan föreningen Blekinge Arkipelag har huvudansvar för genomförandet.

Syftet med projektet ARK56 är att tillgängliggöra biosfärområdet och dess unika natur- och kulturmiljöer för att bidra till en hållbar och levande skärgård. Med visionen om att Blekinge ska bli en av Sveriges mest attraktiva och hållbara destinationer för outdoorturism.

Med målet att främja företagande och arbetsmarknad; att bidra till renare miljö och intakta ekosystem; att fler ska uppleva, bli informerade om och öka sin förståelse för områdets historia och ekosystemtjänster; att fler ska få fysisk och psykisk rekreation i området och att Blekinge Arkipelag ska bli ett för regionen känt varumärke som förknippas med positiva värden.

En stor del av projektet handlar om att ta fram ett regionalt system för hantering av friluftsdata

En stor del av projektet har också handlat om att ta fram dels en regional friluftsdatas med tillhörande system för information- och datahantering, och dels en digital guide till allt som finns att se och göra i området. Kravet på guiden har varit att tillhandahålla både inspiration och vägledning, såväl innan, som under och efter besöket; för såväl webben som mobil app.

Guiden finns nu både på webben (Naturkartan.se och ark56.se) och som app (Android och IOS). (Tids nog ska karttjänsten även implementeras på ARK56.se).

Kristofer Björkman (Naturkartan) och Simone Wenzel (Föreningen Blekinge Arkipelag) driver på den digitala satsningen.

Guiden bygger alltså på Naturkartans tekniska plattform, som förenklat består av en mångfasetterad friluftsdatabas med tillhörande GIS (för hantering av geografisk data) och CMS (för hantering av metadata och övrig information såsom bilder, texter, kategorisering och länkar).

Kravet här har varit att huvudmännen själva ska kunna accessa, publicera och administrera alla former av data och information i databasen. Och på så sätt säkerställa att besökarna alltid har tillgång till korrekt data och uppdaterad information.

Vad gäller data och information om besöksnäringen, så hämtas den automatiskt och på kontinuerlig basis från Google My Business.

Naturkartans team testade de flesta av områdets fantastiska cykelleder.

“Sammantaget får ARK56 betraktas som ett av de mest framsynta friluftsprojekten inom Svensk besöksnäring, där verkligen inget har lämnats åt slumpen. Ett projekt som redan idag framstår som en förebild för den del av besöksnäring som rör naturturism.”

— Kristofer, Naturkartan

Blekinge Arkipelag - en av Sveriges kanske vackraste biosfärsområden.

Till skillnad från många andra arkipelager - ligger Blekinges i många fall helt orörd.

Kolla gärna in fler bilder från Naturkartans ARK56-tour i somras.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer