Regeringens nya utredning bäddar för ökad avverkning av ovärderliga fjällskogar
Vår svenska fjällskog är helt unik. Den står inte bara för en betydande del av Europas ekosystem, den erbjuder även en oumbärlig plats för rekreation och friluftsliv. Men Regeringens nytillsatta utredningen för ett sk ”långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk” ser nu ut att göra det lättare att avverka dessa skogar.
Forskare och miljöorganisationer är starkt kritiska och varnar för allvarliga konsekvenser om skyddet minskar.
De svenska fjällskogarna, som sträcker sig från Dalafjällen i söder till gränsen mot Finland i norr, är ett unikt ekosystem som inte bara har betydelse för Sverige utan för hela Europa. "Sett till biologisk mångfald är detta inte ett svenskt problem, utan en europeisk utmaning," menar skogsforskaren Per Angelstam, professor vid Högskolen i Innlandet i Norge. Skogarna längs fjällkedjan utgör tillsammans med myrar och fjäll en miljö som är avgörande för flera arter, och därigenom ett system för biologisk mångfald.
Förutom att bevara ekosystemen bidrar fjällskogarna till att främja friluftslivet, vilket blir allt viktigare för människor i en alltmer urbaniserad och stressig vardag. Skogen erbjuder en möjlighet till avkoppling, motion och återhämtning och bidrar till både fysisk och mental hälsa. I fjällskogarna kan människor uppleva naturens tystnad och storhet – en unik tillgång för den svenska folkhälsan.
"Friluftslivet är helt beroende av den relativt lilla areal av orörd natur, som finns kvar," menar Kristofer Björkman medgrundare av Naturkartan.
Trots fjällskogarnas betydelse är de utsatta för ett växande tryck från skogsindustrin. En ny svensk utredning, som syftar till att skapa "ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk," innehåller förslag som kan göra det lättare att avverka fjällskog. Detta kan ske genom att avskaffa den nuvarande tillståndsplikten för avverkning i fjällnära skogar. Istället föreslås samma anmälningsförfarande som gäller för annan skog, där avverkningen blir godkänd om Skogsstyrelsen inte yttrar sig inom en viss tid. För fjällskogar krävs idag tillstånd som tar hänsyn till både rennäring och naturvärden, något som forskare menar är avgörande för områdets bevarande.
Enligt Per Sandström, docent i skogshushållning vid SLU, har renskötseln länge påverkats negativt av skogsavverkningen. "Vi behöver bli bättre på att sköta våra fjällskogar, inte försvaga reglerna. 70 år av modernt skogsbruk har haft en förödande effekt på renbetet," säger Sandström och påpekar att mark- och hänglaven, som är viktiga födokällor för renarna, har blivit alltmer sällsynta.
Landsbygdsminister Peter Kullgren har tidigare kritiserat miljöorganisationer som ideellt granskar avverkningsanmälningar och förhindrar avverkning vid fynd av viktiga signalarter, såsom orkidén knärot, vilket tyder på höga naturvärden.
Forskare och miljöorganisationer varnar nu för att en minskad handläggningstid på Skogsstyrelsen, som utredningen också föreslår, skulle göra det ännu svårare för dessa grupper att hinna uppmärksamma viktiga naturvärden i områden som riskerar att avverkas.
Sverige har förbundit sig att skydda 30 procent av värdefulla livsmiljöer enligt en global överenskommelse vid COP15 i Montreal 2022, och fjällskogarna är en del av detta ansvar. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari betonade vid FN’s internationella miljömöte i Colombia att Sverige tar sitt ansvar för naturen. "Vi har över 5 000 naturreservat i Sverige, och en stor del av dem ligger i fjällnära områden," sade Pourmokhtari. Men samtidigt visar siffror att endast sex procent av den produktiva skogsmarken i Sverige är skyddad, vilket är långt under målet.
För många forskare och miljövänner är skyddet av fjällskogarna inte bara en fråga om biologisk mångfald, utan också om att bevara en plats för människor att uppleva naturen i sin mest orörda form. Med det ökade trycket från skogsindustrin ställs Sverige inför svåra vägval om fjällskogarnas framtid – och därmed människors möjlighet att koppla av, njuta och få återhämtning i en natur som allt fler värderar högt.
Läs mer i DN's artikel: Det kan bli lättare att avverka fjällskogar
Naturkartan fortsätter att stötta Naturskyddsföreningen Jämtland-Härjedalens satsning på Vandra fjällnära.
Den fjällnära skogen är ovärderlig för friluftsliv, särskilt för vandring. Skogarna vid foten av fjällen erbjuder vandringsleder genom unika, orörda områden med fantastisk natur där besökare kan uppleva det rika ekosystemet på nära håll.
På Vandra fjällnäras webbplats finns information om över 100 vandringsleder i områden som Jämtland och Härjedalen. Dessa skogar bjuder på varierande terräng och en chans att utforska urskogar, fjäll och våtmarker, vilket främjar både fysisk hälsa och ett starkt naturintresse.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merNaturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …
Naturkartan fortsätter att växa +28%
De senaste 12 månaderna har antal besökare på Naturkartan växt med 28%. Med sina 3,2 miljone…
Ordinera fler naturpiller mot psykisk ohälsa
Ny larmrapport från Försäkringskassan: Stressrelaterade sjukskrivningar har nått en ny rekordnivå un…