Nya rön: Naturen gör oss båda friska och lönsamma

Nya rön: Naturen gör oss båda friska och lönsamma

“Det händer saker i vår kropp när vi är i skogen och naturen. Det visar forskning från Sverige och flera andra länder”, skriver Vetenskapens värld på SVT i sin presentation av programmet “Frisk av Naturen”, och tillägger det “att vistas i skog och mark kan ha större påverkan på oss än vi trott. Hjärnan arbetar på ett annat sätt och skogen är också stresshormonernas värsta fiende.”

För er som ännu inte sett programmet, gör det nu! Och låt er inspireras. Inslaget ligger kvar på SVTPlay till och med sista februari 2020.

Rent krasst räcker det med att du tillbringar två timmar i naturen per vecka för att man ska känna sig friskare överlag. Det visar bland annat en stor brittisk studie i vilken forskare från University of Exeter låtit ca 20 000 människor berätta hur de mår i och utanför naturen. Resultatet är kanske inte banbrytande i sig, men omfattningen av studien är det definitivt. För den vetgiriga finns studien publicerad i sin helhet i den ansedda vetenskapliga tidskriften Nature.

Men har vi verkligen råd att att lägga pengar på grön infrastruktur bara för att vi människor ska må lite bättre? Att behöva mäta människors välbefinnande i ekonomiska termer, framstår som smått absurd, men är alltjämt praxis i vår krassa marknadsekonomi, där vi människor inte framstår som så mycket annat än produktions- och konsumtionsenheter. Men ok, må så vara… Ja, det är värt varenda öre! Massor av forskning pekar nämligen på att rätt investerad krona går att räkna hem mångfalt.

Ny brittisk forskning av Leeds Beckett University – Social return on investment analysis of the health and wellbeing impacts of Wildlife Trust programmes – visar till exempel att varje krona som investeras i att få stressade, ångestfyllda, deprimerade människor att komma ut i naturen för att få dem att må bättre, spar samhället hela sju kronor i vård- och omsorgskostnader.

Varje krona som investeras i att få sjuka människor att komma ut i naturen - ger sju kronor tillbaka…

Betänk då att 39 procent av den svenska befolkningen mellan 16–84 upplevde lätta eller svåra besvär av ängslan, oro eller ångest år 2018, enligt Folkhälsomyndigheten; att den psykiska ohälsan ökar kraftigt bland unga och att den faktiska samhällskostnaden för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa beräknas vara så stor som 80 miljarder kronor per år.

Lägg därtill de övriga samhällsekonomiska vinsterna som ett lättillgänligt, rikt och levande friluftsliv tillför räknat i sålda varor och tjänster; arbetstillfällen; etc. Jag minns bland annat denna artikel - The Business Case for Investing in Outdoor Recreation - i tidningen Flathead Beacon, Montana, som fick mig att ännu en gång höja på ögonbrynen i just den frågan.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer