Naturkartans app omfattas inte av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Naturkartans app omfattas inte av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service

Den 23 juni ska offentliga aktörers mobila applikationer vara tillgängliga enligt lagen (2018:1973) om tillgänglighet till digital offentlig service. Detta gäller emellertid inte Naturkartans webb och app, då lagen inte är tillämplig på “digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll” (9 §).

Norrbotten läns länsstyrelses naturkarta används av tusentals besökare varje år.

Vidare är lagen ej heller tillämplig “på digital service som utgörs av kartor som inte är avsedda för navigering”, eller “på kartor avsedda för navigering, om väsentlig information om innehållet i dessa tillhandahålls på ett tillgängligt digitalt sätt”.

I vilken omfattning lagen är tillämplig på våra kunders “egna” mobila applikationer (i Appstore och Google Play) är fortfarande oklart och under utredning. Men då den tekniska lösning för dessa appar är strikt mallad, och bara i mycket begränsad omfattning kan anpassas efter kundens grafiska profil och önskemål, så anses även dessa bygga på ett system från Tredje part, som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören, och ej heller står under dennes kontroll.

De kunder som emellertid vill ta de säkra före det osäkra kan med fördel låta sin “egen” mobilapplikation gå upp i Naturkartans app, som i skrivande stund har nära 300 000 aktiva app-användare. “Guiderna” i Naturkartans app, har en närmast identiskt uppbyggnad och erbjuder exakt samma funktionalitet, som kundernas egna appar.

“...tillgängligheten till information och funktioner på Naturkartan har hög prioritet...”

— Emil Hellström, CTO, Outdoormap

Med det sagt har tillgängligheten till information och funktioner på Naturkartan hög prioritet, då också digital service, som tillhandahålls av en offentlig aktör via en teknisk lösning som står under tredje parts kontroll, ska - så långt det är möjligt - följa tillgänglighetskraven i de föreskrifter som meddelas med stöd av lagen (11 §).

Här råder emellertid en fin balansgång, då Naturkartans huvudsakliga syfte är att inspirera och vägleda den stora och breda allmänheten både ut till och i naturen, vilket kräver en funktionalitet som i vissa fall är omöjlig att anpassa efter standarden EN301549, som webbdirektivet och DOS-lagen hänvisar till.

Läs även tidigare inlägg i frågan.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer