Naturkartan omfattas inte av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service
Redan för några år sen stod det klart att alla EU-länder ska få lagar som syftar till ökad digital tillgänglighet för alla användare, inklusive personer med funktionsnedsättning. Då publicerades nämligen EU-direktivet om tillgänglighet avseende offentliga myndigheters webbplatser och mobila applikationer i EU:s officiella tidning. Något som fick genomslag först den 1 januari 2019 i Sverige, då lagen om tillgänglighet till digital offentlig service började gälla.
De som omfattas av lagen är dels hela den offentliga sektorn, d v s alla de organ som anses vara en upphandlande myndighet (med några få undantag) och dels vissa privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering.
Lagen kräver av alla aktörer som omfattas av lagen att de måste utforma sina webbplatser, appar och dokument som sprids via dessa, och så långt det är möjligt även innehåll som sprids via tredje part (exempelvis sociala medier), att de är möjliga att uppfatta, hanterbara, begripliga och robusta.
Och det skyndsamt då kraven i vissa fall redan har börjat gälla. Följande datum finns angivna i webbdirektivet:
- Nya webbplatser berörs från och med den 23 september 2019.
- Befintliga webbplatser (som offentliggjorts innan 23 september 2018), samt tidsberoende media (video m.m) berörs från och med den 23 september 2020.
- Publika appar berörs från och med 23 juni 2021.
“Denna lag är inte tillämplig på digital service som utgörs av digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll.”
— § 9.3 - Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service
Med anledning av detta har Naturkartan haft ett par möten med olika specialister på webbtillgänglighet, på Myndigheten för Digital förvaltning (DIGG), som menar att de själva inte gör några bedömningar huruvida specifika aktörer eller digitala tjänster omfattas av lagen eller inte, men hänvisar i vårt fall bl a till §9 punkt 3: "Denna lag är inte tillämplig på digital service som utgörs av digital service från tredje part som varken har finansierats eller tagits fram av den berörda offentliga aktören eller står under dess kontroll. "
Med juristers hjälp har vi tolkat lagen som att Naturkartan är en digital service som varken finansierats, tagits fram eller kontrolleras av den offentliga aktören. Att jämföra med andra externa webbplatser som Facebook, Instagram, Google, m fl.
DIGG antyder förvisso att upphandling kan räknas som “kontroll”, för det fall upphandlingen omfattar möjlighet att kontrollera. Men våra jurister menar att Naturkartan är en typ av tredje-part-tjänst som inte står under den offentliga aktörens kontroll, trots ev upphandling.
“Denna lag är inte tillämplig på digital service som utgörs av kartor som inte är avsedda för navigering
”
— § 9.2 - Lag (2018:1937) om tillgänglighet till digital offentlig service
Nämnda specialister på webbtillgänglighet, på DIGG, menar vidare att lagen inte heller är tillämplig “på digital service som utgörs av kartor som inte är avsedda för navigering”, eller “på kartor avsedda för navigering, om väsentlig information om innehållet i dessa tillhandahålls på ett tillgängligt digitalt sätt”.
Således kan offentliga aktörer med fördel, och inom lagens råmärken, bädda in Naturkartans karttjänst på sina webbplatser, speciellt om de kompletterar viss väsentlig information från kartan i relaterad text.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…
Naturkartan i bräschen för digital vandringsutveckling
Naturkartans IT-stöd har alltid legat i linje med de rekommendationer som följer med den nationella …
Naturkartan 2024: Ett fantastiskt år att minnas
När vi blickar tillbaka på året som gått är vi på Naturkartan oerhört stolta och glada över allt vi …