Naturkartan hjälper dig att hitta ut i naturen
Det här är första inlägget på Naturkartans blogg. Tanken med bloggen är att följa arbetet med att etablera tjänsten Naturkartan för svensk natur.
Idén bakom Naturkartan är att göra det enklare att komma ut i naturen för fler genom att göra naturen tillgängligare via digitala medier.
Idag startar vi nästan alltid vår informationsinhämtning på nätet. För de flesta frågeställningar går det att hitta bra information: “Vilken 42-tums TV är bäst i min prisklass?”, “Skall jag ha LCD eller Plasma?”, “Vilket hotell skall vi bo på när vi besöker New York nästa gång?”, “Vilket virusprogram borde jag installera?” osv. Däremot kan man inte hitta ett bra svar på frågan “Var i närheten av mina kvarter i Norrköping kan jag ta en långpromenad i naturen med familjen?”.
Naturen har halkat efter när det gäller att presenteras användarvänligt på nätet. Det är inte så konstigt, det finns inga direkta kommersiella drivkrafter för att tillgängliggöra naturen på nätet. När det gäller TV-apparater, hotell och programvara så finns det tydliga incitament för någon att skapa tjänster som informerar och vägleder. Till slut så sker det ett köp som gör att det kan ge en inkomst till den aktör som är bra på att vägleda potentiella kunder rätt.
Naturen är snarare icke-kommersiell utan några avslut i sikte men samtidigt finns det stora värden gömda bland tall och gran. Få aktiviteter är så avkopplande som att komma ut i orörd natur. Dessutom rör man på sig mer(klättring) eller mindre(promenad) och sammantaget får man en svårslagen upplevelsekombination som ger ökat välbefinnande för individen. I det större perspektivet, ur samhällets perspektiv, så leder ett ökat välbefinnande hos individer till minskad ohälsa. Folkhälsoinstitutet har beräknat samhällets kostnader för ohälsa till 120 miljarder kronor årligen. En del av dessa miljarder skulle kunna sparas in om fler kom ut oftare i naturen.
Det finns alltså ett värde i att hjälpa människor att komma ut i naturen men samhällsperspektivet går inte att ha som utgångspunkt när man skapar en digital tjänst. Med Naturkartan utgår vi istället ifrån att lösa ett vardagsproblem som vi själva stått inför: “Hur skall jag hitta till en naturupplevelse som passar mig?”.
Vi har tagit fram en tjänst som skall ge svar på den frågan. Just nu utvecklar vi tjänsten tillsammans med Norrköpings kommun och Tyresta Nationalpark som kommer att komma ut med egna naturkartor till hösten.
En naturupplevelse
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merFördubblat anslag till friluftsorganisationer otillräckligt - 49 miljoner saknas
I år ansökte 29 friluftsorganisationer (medlemmar i Svenskt Friluftsliv) om ett statsanslag på total…
Är analog navigering verkligen säkrare än digital?
Många djupt aktade organisationer som arbetar för och värnar om fjällsäkerhet menar att den traditio…
50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…