Nationalstadsparken firar 25 år med kunglig guide
Kungliga Nationalstadsparken firar 25 år med att lansera ny guide på Naturkartans webb och app, för att göra parkens unika natur-, kultur- och rekreationsområden mer tillgängliga för parkens ca 20 miljoner årliga besökare.
“Själva firandet av parken får vänta till i höst, då många av evenemangen är inställda på grund av coronaviruset. Men i samband med 25-årsjubileumet lanseras den nya appen ”Naturkartan” med information om leder, natur och kulturhistoriska platser i parken” rapporterar SVT, som uppmärksammat jubileumet.
Kungliga nationalstadsparken i Stockholm och Solna bildades 1995 som världens allra första nationalstadspark. Den gick från början under namnet Ekoparken och är ett 27 km² stort område i Ulriksdal, Haga, Brunnsviken och Djurgården.
En nationalstadspark är ett unikt historiskt landskap av betydelse både för det nationella kulturarvet, för en tätorts ekologi och för människors rekreation. Till skillnad från nationalparker och många naturreservat är det ett krav att den ska ligga i en urban miljö, det vill säga en stadsbygd.
Den kungliga nationalstadsparken är med andra ord huvudstadens stora gröna oas, belägen inom kommunerna Solna, Stockholm och Lidingö. Parken sträcker sig över en mil, från Ulriksdal och Sörentorp i norr till Djurgården och Fjäderholmarna i söder.
Bare ett stenkast från Stockholms city kan besökare således uppleva ett helt unikt historiskt landskap, sammanflätat av parker, vackra byggnader, skogar, öppna marker och stränder. Här finns möjlighet att besöka slott, museer, ströva i gammelskog och bada från egen badklippa.
Lummigt och skönt på nyklippta gräsmattor invid Rosendals slott.
“Kungliga nationalstadsparken hade under förra året närmare 20 miljoner besökare, enligt Länsstyrelsen.”
— SVT Nyheter
Som en del av 25-års-jubilieumet har Stockholms läns länsstyrelse med Kungliga parkförvaltningens goda minne, lanserat en guide till parkens alla begivenheter på Naturkartans app/webb.
Guiden presenterar just nu 30 fantastiska kulturmiljöer, 17 platser med högt naturvärde, elva vandringsleder/stigar, åtta cykelleder, nio löparspår, sju lämpliga platser för fågelskådning, och massor av annat att se och göra.
Källa: WWF, SVT, Nationalstadsparken.se,
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa merFördubblat anslag till friluftsorganisationer otillräckligt - 49 miljoner saknas
I år ansökte 29 friluftsorganisationer (medlemmar i Svenskt Friluftsliv) om ett statsanslag på total…
Är analog navigering verkligen säkrare än digital?
Många djupt aktade organisationer som arbetar för och värnar om fjällsäkerhet menar att den traditio…
50 nya miljoner till organisering av vandringsleder - även digitala
Om du representerar en offentlig regional eller nationell aktör som har (eller vill ta) rollen som r…