Miljonsatsning på friluftsliv för äldre

Det är glädjande och välkommet att Regeringen nu satsar på att förbättra möjligheterna för äldre personer att utöva friluftsliv. Sju miljoner kronor per år till och med 2027 har Regeringen beviljat Svenskt friluftsliv för att dess medlemsorganisationer ska kunna genomföra friluftsverksamheter för äldre personer.
– Att röra sig och vistas i naturen har positiva effekter för vår hälsa. Vi behöver göra det enklare för människor att hitta ut till naturen. Därför ger vi nu ett riktat bidrag till friluftsorganisationer för att stärka deras möjligheter att skapa aktiviteter som riktar sig till äldre personer, säger socialminister Jakob Forssmed och får medhåll från äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje som tillägger:
– Genom den här satsningen kan fler äldre personer delta i friluftslivet. Det främjar inte enbart välbefinnande utan också fysisk aktivitet, som både förebygger ohälsa och kan ge gemenskap. Ett aktivt friluftsliv motverkar ofrivillig ensamhet och stärker hälsan.
Genom den här satsningen kan fler äldre personer delta i friluftslivet.
Med det sagt tycker jag det kan finnas anledning att damma av den gamla forskningsrapporten från samverkansprojekt mellan Mittuniversitetet och Östersunds kommun 2019–2022: ”Tillgängliga och inkluderande naturmiljöer i Östersund kommun”.
Där projektets mål var just att öka kunskapen kring några av Östersunds kommuns utmaningar gällande tillgänglighet, levnadsvanor och fysisk aktivitet bland äldre personer med de med funktionsvariationer.
Det är svårt att hitta digital information om tillgänglighet
För att identifiera olika behov och önskemål gjorde forskarteamet ett antal intervjuer med bland annat äldre personer i Östersunds kommun och kom på så sätt fram till en rad värdefulla insikter däribland att det är svårt att hitta digital information om tillgänglighet och nformation om vad man kan göra och se i naturområdet önskas.
Här är en sammanfattning av resultaten i korthet:
- Naturen har mycket stor betydelse för människors välbefinnande, fysiska hälsa och sociala relationer.
- Naturen nära bostaden har stor betydelse för naturupplevelser och för genomförande av olika utomhusaktiviteter.
- Naturområdet ska vara välkänt, ge möjlighet till lugn och ro, ha markerade och preparerade stigar, rastplatser med bord, bänkar och anpassade toaletter/dass.
- Det behövs bättre busstransporter och parkeringsplatser samt att flexiblare alternativ för färdtjänst önskas. Det finns behov av att tillgängligheten förbättras mellan parkeringsplatsen och utflyktsmålet/attraktionen.
- Det är få naturreservat som är tillgängliga för personer som behöver extra tillgänglighet. Det finns goda ansatser att tillgängliggöra mötesplatser iii (grillplatser, bänkar med mera) - samtidigt finns ytterligare behov av att göra omkringliggande naturområden mer tillgängliga.
- Alla naturområden behöver inte vara tillgängliga och anpassade; det finns önskemål om att bli utmanade och uppleva äventyr i naturen bland både äldre vuxna och personer med fysiska funktionsnedsättningar.
- Äldre vuxna efterfrågar organiserade gruppaktiviteter.
- Det finns önskemål om ökad delaktighet i planering av naturområden och bättre samverkan mellan individer, lokala medlemsorganisationer och offentlig sektor.
- Långsiktig planering och underhåll av tillgänglighetsanspassningar är en utmaning.
- Det finns en otydlighet i vad begreppet tillgänglighet är och vad det innebär.
- Det är bristande ekonomiska resurser till anpassningar i naturområden.
- Det är svårt att hitta fungerande former för dialog och samverkan med individer och med lokala medlemsorganisationer.
- Exempel på utmaningar inom den offentliga sektorn är den interna kommunikationen, vilken information som måste finnas om naturmiljöer samt hur information ska spridas.
- Det är svårt att hitta digital information om tillgänglighet.
- Information om vad man kan göra och se i naturområdet önskas.
- Olika presentationer av innehåll (till exempel bilder och filmer) på webbplatser kan bidra till att personer själva kan göra sig uppfattningar om platsers tillgänglighet.
- Personer med fysiska funktionsnedsättningar önskar mer bilder och detaljerad information på webbplatser.
- Digital information på webbsidor om olika platser måste vara tillförlitlig och uppdaterad till exempel vad gäller skicket på anordningar och anpassningar i naturmiljön.
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer
Länsstyrelsen i Skåne har tecknat avtal med Naturkartan
Strax innan årsskiftet gick Länsstyrelsen i Skåne in i ett samarbete med Outdoormap för att göra inf…

Naturkartan bakom Östgötaledens nya webbplats
Naturkartan fick nyligen i uppdrag av Region Östergötland att ta fram Östgötaledens nya webbplats. N…

Aktivt friluftsliv bot mot stillasittandets miljardnota
Bättre folkhälsa och minskade samhällskostnader – det är målet när regeringen vill få fler svenskar …