Må bättre med Naturkartan offline

Ny studie pekar på att om man mår mycket bättre i naturen om man använder sin mobil med eftertanke offline - utan distraktion från uppkopplade tjänster.
Ganska ofta när jag kommer ut i mer eller mindre orörd natur, så mumlar jag förnöjt: “There is no wifi in the forest, but you'll find a better connection”. Och reaktionen från mitt sällskap blir nästan alltid densamma: “Hur kan du säga så, du som jobbar för att folk ska hitta ut i naturen med mobilen!?”
Ja, jag menar att mobilen är ett bra sätt för folk att både hitta ut till och i naturen, men för att få ut det mesta av sin naturupplevelse så rekommenderar jag att sätta mobilen i flygplansläge och använda de appar som stärker naturupplevelsen - offline. Och för denna ståndpunkt finns det gott om stöd i forskningen.
40 minuter i naturen - utan uppkopplad mobil - förbättrar hjärnan
Att vistas i naturen har länge förknippats med lugn och återhämtning. Nu visar en studie från Karolinska institutet att redan 40 minuter i grönområden kan ge mätbara positiva effekter på hjärnans kognition. Detta förutsatt att mobilen är avstängd eller används med eftertanke offline.
– Vi såg en enorm förbättring i kreativitetsmätningen hos de deltagare som varit ute i naturen
I studien, som även Svenska Dagbladet nyligen skrev om, fick deltagarna ta en 40 minuter lång promenad i en naturnära miljö utan att använda sina mobiltelefoner. Resultatet visade att deras arbetsminne förbättrades markant, i vissa fall upp till 50 procent, direkt efter promenaden.
– Det är en tydlig effekt som visar att hjärnan återhämtar sig snabbt i naturen när den slipper digitala distraktioner, säger Hugo Hesser, professor i psykologi vid Örebro universitet, till SvD.
Använd mobilen offline
Samtidigt lever vi i en tid där mobilen också är ett verktyg för trygghet, information och vägledning – inte minst i naturen. Med appar för kamera, offlinekartor, navigering, växtidentifiering och nödsamtal kan telefonen bli ett diskret hjälpmedel snarare än en distraktion.
Att använda mobilen i flygplansläge – helt offline – ger möjlighet att navigera i okända naturområden, läsa om omgivningen och planera sin tur utan att riskera att störas av aviseringar, sociala medier eller annat digitalt brus. Det handlar om att ta med tekniken – men lämna uppkopplingen hemma.
Det handlar inte om att förbjuda mobilen helt, utan om att hitta sätt att använda den som stöd utan att den tar över
En ny balans
Allt fler forskare betonar vikten av att skapa en medveten digital närvaro – även i naturen. Genom att aktivera flygplansläge och använda nedladdade resurser kan mobilen bli ett stillsamt stöd, snarare än ett störande moment.
Naturen gör sitt, och vårt beteende avgör hur stor effekten blir.
Så använder du Naturkartans mobilapp offline
- Ladda ner Naturkartans app
- Registrera dig som medlem på Naturkartan
- Logga in och gå till din sida (profil)
- Klicka på det lilla kugghjulet högst upp i högra hörnet
- Välj “Mina nedladdningar” och välj det län du vill kunna använda offline
- Under “Mina nedladdningar” kan du även ladda ner enskilda kartblad offline.
- För att använda Naturkartan offline, behöver du sätta mobilen i flygplansläge (så att den inte försöker koppla upp sig).
Av Kristofer Björkman
Du kanske också är intresserad av dessa
Visa mer
9 miljoner naturturister behöver digital vägledning för hållbara upplevelser
Över 9 miljoner internationella resenärer söker sig till Sverige för att uppleva vår natur, visar en…

Webbinarium: Inbäddade kartor för natur och friluftsliv
Tack för att ni deltog i vårt senaste webbinarium! För er som missade det eller vill se det igen, ka…

Miljonsatsning på friluftsliv för äldre
Det är glädjande och välkommet att Regeringen nu satsar på att förbättra möjligheterna för äldre per…