Länsstyrelsen i Skåne har tecknat avtal med Naturkartan

Länsstyrelsen i Skåne har tecknat avtal med Naturkartan

Strax innan årsskiftet gick Länsstyrelsen i Skåne in i ett samarbete med Outdoormap för att göra informationen om alla sina naturreservat mer tillgängliga och användarvänliga för såväl allmänhet som besökare. Inte bara på Naturkartans webb och app utan även i andra kanaler där den skyddade naturen är en viktig del av erbjudandet.

Totalt rör det sig om över 350 naturreservat; 300 statligt förvaltade och ca 60 kommunala.

Hallands Väderö naturreservat utanför Torekovs kust…
Hallands Väderö naturreservat utanför Torekovs kust

Helt i linje med Länsstyrelsens "friluftsplattform

Initiativet ligger helt i linje med Länsstyrelsen i Skånes ambitiösa “friluftsplattform” som togs fram för ca två år sen och som ramar in myndighetens strategier och arbete med att förverkliga de friluftslivspolitiska målen i Skåne.

Med Naturkartan hoppas vi att det ska bli lättare för våra besökare att hitta samlad information om naturreservat och andra friluftsområden

Malin Andersson, friluftslivssamordnare på Länssttyrelsen i Skåne
Söderåsens nationalpark …
Söderåsens nationalpark

Informera och inspirera - ett av Länsstyrelsens prioriterade fokusområden

Ett av de prioriterade fokusområdena i strategin för framtidens friluftsliv i Skåne 2030 är att “informera och inspirera”, där Länsstyrelsen framhåller vikten av att beskriva områden med informativa läsvänliga kartor, bilder och filmer för att öka möjligheten att hitta ut.

I den mer exekutiva handlingsplanen för 2023–2026 är en av åtgärderna att digitalisera friluftsområden med alla dess faciliteter för att göra det enklare för gemene man att planera sina besök.

Grevie åsar naturreservat…
Grevie åsar naturreservat

Synkat med Länsstyrelsens förvaltningssystem och besökswebb

För att eliminera alla former av merarbete för Länsstyrelsen har Naturkartan satt upp integrationer med myndighetens förvaltningssystem (Skötseldos) och webbplats, som automatiskt hämtar och uppdaterar den data och information som Länsstyrelsen vill göra tillgänglig.

Från Skötseldos hämtas geografisk data och viss metadata, och från Länsstyrelsens webbplats bilder, beskrivning, fakta, föreskrifter, m m. All geografisk data, metadata och övrig information sammanfogas, paketeras och görs tillgänglig i guider och kartor i alla de kanaler som vill använda den skyddade naturen, med vissheten att den är kvalitetssäkrad och kontinuerligt uppdaterad av Länsstyrelsen.

Så använder kommunerna de statliga reservaten

Följande kommuner i Skåne använder den statligt skyddade naturen i sin kommunikation:

Lägg därtill Naturvårdsverket som använder Naturkartans karttjänst på sverigesnationalparker.se för att försörja besökarna med användarvänliga kartor såväl innan som under deras besök i Skånes nationalparker: Stenshuvud, Söderåsen och Dalby Söderskog.

Guide till länsstyrelsens alla reservat på Naturkartan

Länsstyrelsen i Skåne har även valt att lägga upp en egen guide till alla sina naturreservat.

Webbinarium om hur allt hänger ihop

Inom kort kommer Länsstyrelsen i samverkan med Outdoormap att bjuda in länets alla intressenter till ett webbinarium, för att berätta om hur allt hänger ihop och vilka möjligheter som finns för ytterligare intressenter att samverka.

Majoriteten av Sveriges länsstyrelser använder Naturkartan

När detta skrivs använder majoriteten av Sveriges länsstyrelser Naturkartan för att - i samverkan med hundratals kommuner, destinationer, m fl - informera, inspirera och vägleda såväl allmänhet som besökare ut i naturen.

Du kanske också är intresserad av dessa

Visa mer